Rozpáľte to:
Malý manuál grilovania od profíka

Jarmila Horváthová, 13. júla 2024     5 minút čítania

Leto je časom grilovania. Ako si ho užiť a zvládnuť čo najlepšie? O niekoľko tipov sa s nami podelil šéfkuchár Patrik Stupňan.



Foto: Shutterstock

Na čom grilovať

Na grilovanie odporúčam používať drevené uhlie, pretože drevo dodáva jedlu tú správnu chuť a vôňu. Gril musí byť rozpálený, aby sa mäso grilovalo správne. Ideálna teplota je asi 180 – 200 °C. Vyššia teplota by spôsobila, že by mäso na povrchu zhorelo a vnútri bolo surové.

Aké mäso grilovať

Najvhodnejšia je bravčová krkovička, hovädzia vysoká roštenka, hovädzia sviečkovica, kuracie stehná a krídla aj rôzne druhy rýb, či už v celku, alebo filety.

Ako marinovať

Mäso umyjeme, vysušíme, zbavíme ho všetkých blán a podľa potreby nakrájame. Ak pripravujeme stejky, mäso umyjeme a osušíme. Potom ho poprepichujeme špeciálnou ihlou na jeho zmäkčenie. Tým narušíme vlákna v mäse a marináda doň dobre prejde. Mäso osolíme, okoreníme a na marinádu spolu rozdrvíme bylinky (rozmarín, tymian), cesnak a olej. Marinádou potrieme mäso.

Ak pripravujeme krkovičku, bôčik, rebrá, potrebujeme na marinádu soľ, mleté čierne korenie, cesnak, bylinky, horčicu, kečup a olej. Premiešame a votrieme do mäsa. Necháme odležať cez noc, aby marináda mäso dobre ochutila.

Ryby nie je potrebné marinovať, aby sa nenarušila ich jemná chuť. Ak pripravujeme celé ryby, len ich osolíme a dochutíme rascou. Dovnútra môžeme vložiť plátok citróna a maslo.


Ako pripraviť mäso

Odležané marinované mäso rozložíme na rozpálený gril, zvrchu sa zatiahne a živiny zostanú vnútri. Pri nedostatočnej teplote by sa mäso začalo dusiť a púšťalo by šťavu do pahreby.



Foto: Shutterstock

Grilujeme bez mäsa

Ak chceme grilovať niečo iné ako mäso, vhodný je hermelín, údený oštiepok, ale aj zelenina, napríklad paprika, cuketa, baklažán, šampiňóny, ale na grile sa dá pripraviť aj pizza.

Čo ešte podávať

Samozrejmosťou je tatárska omáčka, majonéza, BBQ omáčka, horčica, chren, kečup, ale svoje grilovanie môžete ozvláštniť aj netradičnejšími dipmi, ako je mangový a avokádový.



Foto: Shutterstock

Na mango–čili dip mango očistíme, dužinu obkrájame a nakrájame na menšie kocky. Čili zbavíme semienok a nakrájame. Koriandrovú vňať nakrájame na väčšie kusy. Do mixéra dáme mango, čili, koriander, pridáme kyslú smotanu alebo grécky biely jogurt. Jemne ochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením a rozmixujeme.

Na avokádový dip avokádo zbavíme kôstky a polievkovou lyžicou oddelíme dužinu od šupky. Nakrájame na menšie kusy. Jarnú cibuľku rovnako nakrájame na menšie kusy. Do mixéra dáme avokádo a cibuľku, pridáme limetkovú šťavu, aby vyzdvihla chuť a avokádo nesčernelo. Ochutíme soľou a korením, prilejeme trochu 33 % sladkej smotany podľa toho, akú konzistenciu si želáme a rozmixujeme.

Príprava zeleniny na gril

Všetku zeleninu umyjeme a osušíme, nakrájame na väčšie kusy a rozdelíme podľa druhu. Baklažán krájame vždy prvý, osolíme ho a necháme odležať, kým nenakrájame ostatné druhy zeleniny. Potom ho umyjeme pod studenou vodou a osušíme. Robíme to preto, aby stratil horkosť. Gril rozpálime na 200 °C.



Foto: Shutterstock

Zeleninu nedávame na gril naraz, ale postupne, pretože každá má iný čas grilovania. Najprv naň uložíme zeleninu, ktorá je najtvrdšia, teda červenú papriku. Keď začne chytať farbu, pridáme cuketu. Keď začne byť cuketa zlatistá, pridáme baklažán a nakoniec šampiňóny. Až potom ochutíme soľou a korením. Môžeme použiť vínny ocot, ale aj bylinky ako tymian alebo rozmarín. Počas grilovania zeleninu priebežne striekame olejom.

Vhodné prílohy ku grilovaniu

Ku grilovanému mäsu, ale aj k bezmäsitým pokrmom sa najlepšie hodia zemiaky, zelenina a chlieb či pečivo. Zemiaky môžu byť z pahreby alebo grilované, nakrájané na mesiačiky, v šupke, ale aj plnené bryndzou a slaninou a navrchu ozdobené kyslou smotanou.

Zelenina môže byť grilovaná, čerstvá, ale aj nakladaná. Chlieb má byť čerstvý alebo grilovaný na rošte.



ANKETA: Budete tento víkend grilovať?

64,5%



35,5%







Diskusia k článku







 



TOPlist