Mama s dcérou si vychutnávajú spoločnú prácu.
Foto: Pravda - Robert Hüttner
V remeselnej pekárni Srdiečko kraľujú dve dámy, ktoré si výborne rozumejú aj bez slov, mama a dcéra, Žaneta a Bibiana Žiškové. Úžasný kváskový chlieb sa rodí najmä pod šikovnými rukami Žanety. V sortimente objavíte aj dobroty od jej babičky, kysnutý slivkový koláč, bryndzové paličky, mäkučké svadobné koláčiky, lúpačky či maslovú pletenku. Za chuťou dokonalých cookies hrdo stojí Bibiana, okrem nich s radosťou pečie aj skvelé linecké koláčiky, brownies či blondies. Pre svojich zákazníkov vypátrala aj pôvodný recept na bratislavské rožky, ktoré pripravujú ako na bežiacom páse.
„Pečieme z kvalitných surovín tak, akoby sme si všetko pripravovali pre seba domov. Používame pravé maslo, výbornú slovenskú bryndzu, múku, džemy, o ktorých presne vieme, z čoho sú pripravené. Nechceme znižovať kvalitu našich výrobkov len preto, aby sme viac zarobili,“ hovorí o zásadách pekárne Žaneta.
Z obchodníčky pekárka chleba
Na začiatku krásneho projektu bola pec na chlieb, ktorú si Žaneta kúpila, pretože potrebovala v živote zmenu. „Roky som pracovala pri počítači ako obchodníčka, žila som veľmi hekticky, pocítila som vyhorenie, a preto som sa rozhodla zmeniť svoj život. Kúpila som si pec a vtedy som ešte netušila, že o pár týždňov nás prekvapí náročné obdobie koronavírusovej pandémie. Bibiana v tom čase študovala v Anglicku maskérstvo špeciálnych efektov. V poslednej chvíli, tesne predtým, ako sa začali kvôli lockdownu zatvárať hranice, pricestovala domov a štúdium ukončila diaľkovo. Ja som zatiaľ pestovala kvások, veľmi ma práca s ním uchvátila, páčilo sa mi, že si nedá rozkazovať, no keď som sa s ním skamarátila, krásne spolupracoval. Začala som asi so štrnástimi receptami a deň čo deň som vypekala, zďaleka sa nepodaril každý chlebík, dnes by som už s nimi veru spokojná nebola, no vtedy som sa z každého výtvoru veľmi tešila,“ spomína Žaneta.
„Keď po niečom veľmi túžite a vložíte do toho energiu, určite sa vám vráti.“
„Keď som pricestovala zo zahraničia domov a videla, ako mamina pečie, pýtala som sa jej, aký má marketingový plán. Má totiž vyštudovaných niekoľko škôl marketingu, tituly pred menom aj za menom," spomína Bibiana. ,,Biba sa ma opýtala, komu chcem chlieb predávať. Odpovedala som jej, že teraz chcem chlieb len piecť a zákazníci prídu. Životná skúsenosť mi hovorila, že keď po niečom veľmi túžite a vložíte do toho energiu, určite sa vám vráti. Ešte sa mi nestalo, žeby niečo, čo som robila s nadšením a bavilo ma to, dopadlo zle,“ hovorí Žaneta.
„V škole nás učili tvoriť webstránky aj pracovať so sociálnymi sieťami, a tak kým mamina piekla, ja som pripravila web našej pekárne, napĺňala Instagram aj facebook, všetko som navzájom prepojila a pripravila na otvorenie prevádzky. Akosi prirodzene som sa pridala k mamine a začali sme piecť spolu,“ dodáva Bibiana.
Rodinný podnik
Pekáreň v historickom centre Trnavy zariaďovali podľa vlastného vkusu, ruku k dielu priložil aj Žanetin manžel, ktorý sa stále venuje obchodníckej profesii, no vo voľnom čase chodí dievčatám do pekárne pomáhať tiež.
„Spolu s Bibou od štvrtej do siedmej ráno pečieme, potom prejde za pult a obsluhuje zákazníkov. Užívam si samotu bez ľudí, to, že nemusím komunikovať, až som sama zo seba prekvapená, veď som roky obchodovala a pracovala obklopená ľuďmi. S Bibou si veľmi rozumieme, máme síce rovnaké povahy, vieme vybuchnúť, no navzájom sa chápeme, dokonca si čítame myšlienky. Veľmi dobre sa mi s ňou spolupracuje. Spolu s manželom jej hovoríme, že je naše srdiečko, aj preto sme pekáreň nazvali po nej,“ hovorí Žaneta.
Diskusia k článku