Prvá adventná nedeľa:
10 tipov, ktoré vám pomôžu pri pečení vianočného pečiva 

Jarmila Horváthová, 3. decembra 2023     4 minúty čítania

Kolotoč pečenia vianočných dobrôt začína. A nie je nič horšie, ako keď sa niečo nevydarí. Ešte než začnete, prečítajte si tieto rady, nech vám všetko vyjde na jednotku.



Foto: Shutterstock

1. Rovnaká teplota surovín

Pri príprave krehkého cesta sa uistite, že všetky prísady majú izbovú teplotu, aby sa lepšie spojili a aby v ceste nezostali kúsky masla, ktoré by sa počas pečenia roztopili a urobili v ňom dierky. Vyberte všetko čo máte v chladničke hodinu a ešte lepšie dve pred pečením.

2. Krehké cesto nechajte odpočívať

Krehké cesto sa dáva pred spracovaním do chladničky na 1-2 hodiny. Keď chcete mať pečivo z neho ešte chutnejšie a s lepšou konzistenciou nechajte ho v chladničke dlhšie – aspoň jeden deň zabalené do potravinárskej fólie.



Foto: Shutterstock

3. Nepoužívajte zbytočne veľa múky

Na rozvaľkanie krehkého cesta pred vykrajovaním nepoužívajte príliš veľa múky. Príliš veľa múky na pracovnej doske spôsobí, že cesto sa vysuší a pečivo sa bude drobiť.

4. Trik s práškom do pečiva

Cukrová poleva sa bude dať dlhšie rozotierať, keď do nej pridáte štipku prášku do pečiva. Vtedy bude tuhnúť pomalšie.



Foto: Shutterstock

5. Snehobiela poleva

Ak chcete dosiahnuť pri cukrovej poleve snehobielu farbu, pridajte do cukru namiesto vody vyšľahaný bielok a trochu citrónovej šťavy na reguláciu sladkosti. Taká sa používa napríklad na zdobenie medovníkov.

6. Majte k dispozícii viac plechov

Rúra pri pečení drobného pečiva by mala byť predhriata a plechy, na ktoré sušienky ukladáte, by mali byť studené. Preto je najlepšie mať doma plechov niekoľko.



Foto: Shutterstock

7. Ako si vystačiť s jedným plechom

Ak máte k dispozícii len jeden plech na pečenie, pomôže vám papier na pečenie. Po vykrojení pokladajte koláčiky na niekoľko kusov papiera na pečenie vo veľkosti plechu a potom ich aj s papierom premiestňujte na voľný plech.

8. Vyberte ich radšej skôr ako neskôr

Drobné pečivo sa pečie veľmi rýchlo a treba ich farbu sledovať. Ak stmavnú, budú tvrdé a budú mať trocha nahorklú chuť. Lepšie je vybrať ich z rúry, skôr než budú zlatohnedé a preložiť ich hneď aj z horúceho plechu aj s papierom na pečenie, pretože ešte aj na ňom sa môžu prepiecť.



Foto: Shutterstock

9. Ako znížiť množstvo cukru

Ak robíte pečivo, do ktorého ide kandizovaná pomarančová alebo citrónová kôra a chcete znížiť množstvo cukru v nich, môžete ju nahradiť normálnou pomarančovou a citrónovou kôrou – ideálne z chemicky neošetreného ovocia.

10. Pri vanilke nepoužívajte arómu

Ak je v recepte napísaná vanilka, tak buď použite dreň z vanilkového struku, alebo aspoň vanilkovú pastu, nie umelú arómu. Aróma je síce oveľa lacnejšia, ale vanilka sa vám odvďačí chuťou – a Vianoce sú raz do roka. Z vyškrabaných strukov môžete vyrobiť vlastný vanilkový cukor, jednoducho ho vložíte do nádoby s cukrom, ktorú uzavriete a necháte v nej dva týždne. Alebo vložte struk do fľaštičky s vodkou a vyrobte si vlastnú vanilkovú arómu.



ANKETA: Začínate piecť na Vianoce už začiatkom decembra?

42,7%



57,3%







Diskusia k článku







 



TOPlist