Pudingové koláče
Pudingové koláče

Portugalské koláčiky z lístkového cesta s vanilkovým pudingom

Jana Štrbková
foodblog Medové motúzy, 16. septembra 2025
Portugalské koláčiky z lístkového cesta s vanilkovým pudingom
Foto: Jana Štrbková

Puding pripravujem na mnoho spôsobov, najobľúbenejšie sú u nás dezerty, v ktorých tvorí hlavnú zložku. Úplne jednoduché sú portugalské koláčiky, do ktorých pridávam Zobraziť celý popisPuding pripravujem na mnoho spôsobov, najobľúbenejšie sú u nás dezerty, v ktorých tvorí hlavnú zložku. Úplne jednoduché sú portugalské koláčiky, do ktorých pridávam ešte aj vanilkový struk, tyčinku škorice a citrónovú kôru.

12 ks
porcií
15 minút
príprava
25-30 minút
na 210 °C

Suroviny

1 ks (chladené rozvaľkané)
1 ks
600 ml
200 ml
1 tyčinka
1 ks (bio)
90 g
3 PL
5 ks
 (v spreji)
Na posypanie:



Postup

  1. 1

    Vanilkový struk rozpolíme a dreň vyškrabeme. 400 ml mlieka nalejeme do hrnca spolu so smotanou, s tyčinkou škorice, vyškrabaným vanilkovým strukom, citrónovou kôrou ošúpanou z jedného biocitróna a cukrom. Varíme za občasného miešania na miernom ohni asi 4 minúty.

  2. 2

    Vo zvyšných 200 ml mlieka dohladka rozmiešame vanilkový pudingový prášok, pridáme vyškrabanú vanilkovú dreň.

  3. 3

    Prevarené mlieko precedíme do hrnca, položíme na mierny oheň a za stáleho miešania prilejeme mlieko s pudingovým práškom. Varíme asi 2 minúty do zhustnutia. Horúci puding prelejeme do misky a po jednom primiešame žĺtky.

  4. 4

    Rozvaľkané cesto zvinieme do rolky a nakrájame asi 12 kúskov. Formu na mafiny vytrieme olejom, z kúskov cesta vytvarujeme placky a vystelieme nimi každú jamku a naplníme pudingovým krémom.

  5. 5

    Rúru vyhrejeme na 210 °C, nastavíme horný a spodný ohrev a pečieme asi 25 – 30 minút dozlatista. Koláčiky môžeme pred podávaním posypať práškovým cukrom.

Tiež koláče:

Diskusia k receptu