Propagátorka zdravej výživy Henrieta Peškovičová:
Jedlo je dar

Andrea Červenková, 10. apríla 2014     11 minút čítania

Zoznámte sa s Henrietou Peškovičovou – zakladateľkou jednej z prvých slovenských online stránok o varení na Facebooku, známou televíznou kuchárkou a autorkou rôznych edukačných projektov.


Foto: Andrea Červenková

Henrieta Peškovičová ukazuje, ako sa varí hustá tekvicová polievka bez použitia zahusťovadla.


Pôsobíte v škole varenia v nákupnom centre v Polus City Center v Bratislave, ktorá má názov Radosť variť. Ako sprostredkovávate túto myšlienku?

Od januára, kedy naša škola varenia začala fungovať, ponúkame 6x do týždňa kurzy v rôznych časoch zamerané hlavne na zdravé varenie formou edukácie a zábavy. Kurzy sú určené pre skúsených kuchárov, začiatočníkov i rodičov s deťmi. Jedlá sú jednoduché, založené na rýchlej príprave šetrnej k ingredienciám. Niektoré z realizovaných kurzov je bezplatná a ponúkame ich našim návštevníkom ako osvetu a nadštandardnú službu pri návšteve nákupného centra. Stačí sa prihlásiť prostredníctvom emailovej adresy. Časť kurzov je za poplatky v rozmedzí asi 10 – 30 eur, čo sú prijateľné ceny pre širokú verejnosť. Všetky kurzy sú zverejnené na webe a ilustrácie v albumoch na facebooku.

O aké témy kurzov je najväčší záujem?

Veľmi populárne je varenie podľa zdravých receptov, varenie z pohánky, quinoa naslano i nasladko, bezlepkové a celiatické pečenie, RAW, smoothies a nátierky, „recepty z jedného hrnca“, „bylinky, octy, oleje a pestá“, lacné varenie, príprava jedla bez mäsa. Veľmi vychytený bol aj kurz food styling s osobnosťou slovenskej gastronómie pánom Jaroslavom Žídekom alebo kurzy Bobor robí rybu s kuchárom Erikom Bobrom z hotela Sheraton, ktorý je veľmi vtipný, vie ľuďom presne poradiť a navyše on sám je aj rybárom.


Foto: Andrea Červenková

Henrieta pripravuje quinoa s cviklou.


Máte aj nejaký feedback od ľudí, ktorí kurzy absolvovali?

Celý projekt sme štartovali v skúšobnom období v novembri a decembri minulého roka, v ktorom škola varenia získala skvelý ohlas. Najviac ma potešilo, keď som sa dozvedela, že si ľudia varili zdravé jedlá na Vianoce. Navyše mnohí absolventi sa ku nám vracajú, skúšajú pripraviť nejako inak ingrediencie, ktoré im doma chutili alebo naopak, ak sa im doma niečo nedarilo, tu si to môžu pod supervíziou lektorov precvičiť.

Môžete pre našich čitateľov opísať, ako tieto kurzy fungujú?

Stanovujeme dopredu len tému, nie konkrétne recepty. Ráno ideme do obchodu a nakúpime suroviny, starostlivo vyberáme zrelé, najlepšie aj lokálne a z nich ďalej vychádzame pri tvorbe receptov na daný deň. Vytvárame pracovné „staničky“ po 2 – 3 ľuďoch, pričom každá stanička pripraví niečo iné, často experimentujeme, nedržíme sa zaužívaných tradícií, ale chutí účastníkov kurzu. Ľudia si hotové pokrmy potom navzájom delia, čiže každý dostane ochutnať viacero jedál. Dokonca sa stáva, že sa tu stretávajú už tie isté partie, čo vytvára veľmi srdečnú atmosféru. Paradoxne – aj keď sme škola varenia, snažíme sa ľudí od varenia vlastne odučiť alebo tepelne upravovať čo najmenej. Jedlá pripravujeme podľa jednoduchých, ľahko zapamätateľných receptov, najdlhšie u nás trvá asi pečenie chleba.


Foto: Andrea Červenková

Takto sa pripravuje základ pre raw (bez tepelnej úpravy) tortičku


Ponúkate okrem kurzov aj nejaký iný program?

Súčasťou školy varenia sú aj rôzne zaujímavé akcie s gastrotématikou – prednášky o zdravej výžive, workshopy, ukážky a exhibície vo varení, v ktorých sa snažíme boriť mýty o zavedených faktoch, napríklad že tmavé pečivo nemusí byť zákonite celozrnné, pretože sa umelo dofarbuje, že brokolicu alebo cuketu netreba takmer vôbec variť, vďaka čomu je oveľa chutnejšia a nie je mľandravá a podobne. Zároveň chceme týmito programami motivovať ľudí k pozitívnej energii z jedla, lebo kuchár, ktorý dáva svoju nevôľu, negatívnu energiu do jedla to potom v jedle posúva ďalej medzi ľudí. My máme vždy dobrú náladu a na kurzoch sa doslova s ingredienciami hráme.

Čo vás „nakoplo“ k tomu, aby ste sa začali sa zaujímať o iný spôsob stravovania sa?

Pred pár rokmi som stretla človeka, ktorý bol vegetarián od svojich 14 rokov, cvičil jogu a bol zdravý. Predtým som mala dosť stresujúci život, pracovala som 18 hodín denne, bez víkendov a bez sviatkov. Opakovane som jedla určité ingrediencie, mnoho chleba, málo zeleniny a k tomu ten stres, takže moje telo začalo tou jednotvárnosťou kolabovať. Na základe toho som si povedala, že musím niečo zmeniť a začala som od stravy. Toto bol moja prvá cesta k vegetariánstvu, aj keď nebola celkom správna, lebo som sa, bohužiaľ, zaľúbila do hlivy a sóje, takže som si nahnala silnú potravinovú intoleranciu. Pestrosť a vyváženosť v strave je dôležitá, učila som sa na vlastnej koži. Vždy som rada varila, aj kombinatorika ingrediencii bola u vždy mňa vraj zaujímavá a ľuďom chutilo to, čo som navarila. Od istého času sme si medzi priateľmi začali zdieľať zdravé recepty a ja som sa ich snažila urobiť ešte zdravšie, to znamená, že napríklad menej tepelne upravovať. Ľudia zbadali, že to bolo iné, hoci zloženie bolo rovnaké. Táto zmena v stravovaní ma dostala do úplne inej zdravotnej formy, zbavila som sa napríklad alergii, migrén a nespavosti.


Foto: Andrea Červenková

Raw tortička je hotová, stačí ju dozdobiť peľovými zrniečkami, ktoré pôsobia ako antibiotiká.


Ovplyvnilo to nejako aj vašu životnú filozofiu?

Určite áno. Myslím si, že keď zharmonizujete telo s dušou, keď vnímate prírodu ako dar, začnete byť viac otvorení k naturálnym veciam. Zobrať život nejakému inému živému tvorovi len preto, aby ste sa najedli, ak sú tu iné a podľa mňa aj zdravšie možnosti ako dostať do seba vitamíny a minerály, položili moje staré hodnoty a cítim sa oveľa lepšie.

Čo na to vaša rodina? Ako sa dajú prelomiť v rodine zaužívané spôsoby varenia?

Mám vitálnych predkov, ktorí sa dožívajú vysokého veku, dokonca pradedov dedo bol známy liečiteľ, takže som cítila, že tá tradícia niekde vo mne je. Keď som si varila odlišnú stravu, rodičia si zo mňa trochu uťahovali. Samozrejme tam bol aj istý strach, či budem zdravá, ale keď rodina videla, že sa ľudia pomocou raw stravy aj liečia a že som zdravá a šťastná, stotožnili sa s tým, že ja už mäso jesť nechcem. Len pre zaujímavosť: mám troch psíkov z útulku, ktorí nemajú problém zjesť šalát, špenát, jablko a tešia sa tomu niekedy viac ako granuliam. Ako sa hovorí: aký pán taký pes (úsmev).


Foto: Dáša Šimeková

Špaldová focaccia s nátierkou bez tepelnej úpravy a so šalátom z klíčkov cvikly a rukoly.


Kde by mal človek, ktorý chce niečo zmeniť vo svojich stravovacích návykoch, začať?

V prvom rade by si mal o tom niečo naštudovať. Je veľmi mnoho literatúry, no treba brať ohľad aj na to, že ak americký autor napíše niečo o výžive, je to obvykle viazané na americkú lokalitu. No hlavne je to o celkovej zmene životného štýlu. Ak niekto chce schudnúť alebo sa zbaviť nejakého zdravotného problému, nemôže mať stereotypnú stravu vo forme kapustnej polievky alebo 90-dňovej diéty.

Poradíte, kde a ako potraviny nakupovať?

Ak ide človek hladný do obchodu, nakúpi také množstvo potravín, ktoré by pokrylo celoročnú spotrebu malej africkej dediny. Ak sa však naučíme nakupovať na 1 – 2 dni, nepotrebujeme stabilizátory a arómy v potravinách, lebo zjeme len to, čo je čerstvé a zrelé. Nemusíme potom doma toho toľko skladovať. Pri takomto štýle nakupovania nepotrebujeme na cestu do obchodu auto, ale dá zvládnuť peši a zároveň si tak aj aktívne oddýchneme. Ja nakupujem v bežnom obchode a v špecializovaných alebo bioobchodoch nakupujem len doplnkový tovar, ktorý inde nedostanem. Ďalším fenoménom dnešnej doby je uskladňovanie potravín v plastoch, ktoré sa nám takto dostávajú to do tela. Skúsme žiť pokornejšie, striedmejšie, nepotrebujeme mať všetko, neseďme toľko za počítačom, v klimatizovaných miestnostiach, v aute. Vzduch, vodu a pôdu zmeníme asi ťažko, ale to, čo môžeme spraviť, je zmena stravy, zvýšenie pohybu a vnímanie prírody ako kompaktného celku.


Foto: Dáša Šimeková

Farebná hostina - partyhubky bez varenia s dipmi bez tepelnej úpravy.


Zhrnuli by ste teda vami overené skúsenosti zdravej výživy do bodov, podľa ktorých by sa mali ľudia riadiť?

Tie hlavné zásady sú:
  • Nekombinovať živočíšne bielkoviny so sacharidmi a škrobmi.
  • Zo stravy vylúčiť alebo veľmi obmedziť biely lepok, laktózu a rafinovaný cukor, sladiť prírodnými sladidlami (med, javorový sirup, agáve sirup a podobne).
  • Zbaviť kuchyňu polotovarov, instantných potravín a nápojov, sladených nápojov (piť vodu, čaje, ak sa niekto nevie vzdať kávy, tak len v čistej forme).
  • Nejesť v strese, za počítačom, jedlo dobre prežuť, aby sa zbytočne nezaťažoval organizmus dlhým trávením.
  • Jedlo by malo byť harmonické, mali by sme sa naučiť, akú surovinu použiť s inou, aby sa navzájom nerušili (napríklad pri smoothie - melóny len s melónmi a podobne).
  • Hýbať sa. Ja chodievam so psami do lesa na 6 – 7 hodinové prechádzky a často si odtiaľ donášam nejaké suroviny, či už bylinky, orechy, plánky, mirabelky, teraz medvedí cesnak, ligurček, žihľavu. Príroda nám dáva, čo je dobré a postupne by sme si to mali vo väčšej miere zaraďovať do jedálnička.
  • Každý deň skúsme poďakovať za to, čo máme.

  • Zaujímavé a zároveň zdravé recepty nájdete aj tu: Recepty: zdravie + diéty




    Diskusia k článku

    micanela
    vdaka za motivujuci clanok - pojdem pozriet polus a najst kurz varenia






     



    TOPlist