Pre lepšiu sviečkovú:
Užitočné tipy, ktoré vám uľahčia špikovanie mäsa

Jana Klimanová, 22. februára 2024     3 minúty čítania

Prešpikovanie slaninkou urobí aj zo suchšieho mäsa šťavnatejšiu a chutnejšiu záležitosť. Neviete ako na to? Poznáme pár kuchárskych trikov.



Foto: Shutterstock

Špikovať slaninou sa v našich končinách najčastejšie zvykne chudá hovädzia sviečková, ktorá je potom s lahodnou zeleninovou omáčkou a knedľou obľúbeným nedeľným obedom, alebo hlavným chodom pri slávnostných príležitostiach.

Špikovať, a to nielen slaninou, ale napríklad aj klobáskou či zeleninou, sa však v podstate môže akýkoľvek kus mäsa, ktoré sa vďaka tomu stane šťavnatejšie a, samozrejme, odrazí sa to aj na jeho chuti. Okrem toho vznikne na reze aj pekná farebná mozaika, ktorá poteší oko každého gurmána.

Prepašovať však do mäsa kúsky slaniny, klobásky či zeleniny nemusí byť niekedy jednoduché, prácu vám môžu uľahčiť nasledujúce tipy.

Správny nôž

Na špikovanie potrebujete dlhý, tenký, ostrý nôž, ktorý jednoduchšie vkĺzne do mäsa a nenarobí v ňom zbytočne veľké otvory, ktoré potom na reze nevyzerajú pekne a slanina či zelenina z plátkov bude pri krájaní mäsa vypadávať. Vyskúšať môžete tiež špikovaciu ihla, ale ide to aj bez nej.



Foto: Shutterstock

V smere vlákien

Správne sa kus mäsa, ktorý chcete pokrájať na plátky, krája kolmo na smer vlákien, aby sa mäso dobre konzumovalo. A na to je treba myslieť aj pri jeho špikovaní - mäso špikujte v smere vlákien.

Do mäsa osušeného papierovou utierkou nožom urobte hlboký zárez. Potom môžete nožom pokrútiť, prípadne urobte ďalší zárez kolmo na pôvodný. Vo väčšine prípadov však jeden zárez do mäsa stačí.

Slanina do mrazničky

Ak nemáte poruke špikovaciu ihlu, dostať slaninu alebo mäkšiu klobásu do mäsa bude pravdepodobne pre vás ťažký oriešok. Pomôže vám jednoduchý trik.



Foto: Shutterstock

Slaninu nakrájajte na hranolčeky, ktoré sa vojdú do pripravených otvorov v mäse, a vložte ich pred špikovaním do mrazničky. Dobre stuhnutá slanina tak vkĺzne do mäsa oveľa ľahšie.

Nakoniec previazať

Po našpikovaní môžete mäso ešte previazať kuchynskou niťou, aby pri ďalšej tepelnej úprave zostali špikovacie ingrediencie pekne na svojom mieste.

Keď sa hodí zelenina

Mäso môžete špikovať nielen slaninou, klobásou, ale aj koreňovou zeleninou, cesnakom či bylinkami.



Foto: Shutterstock

Koreňovú zeleninu je dobré nakrájať na približne centimeter hrubé hranolčeky a jeden koniec zrezať do špičky, aby bez problémov vošli do mäsa. Strúčik cesnaku rozrežte pred špikovaním na polovice, tiež tak bude klásť menší odpor.



ANKETA: Špikujete sviečkovú slaninou?

75,2%



24,8%







Diskusia k článku

evanaaa
Nám chuť slaniny vo sviečkovej omáčke vadí, kazí nám celkovo chuť, dala som ju raz a už som sa poučila......aj keď viem, že inak to veľa ľudom tak chutí.






 



TOPlist