Pre chuť aj zdravie:
Objavte cesnačku lekársku, na rozdiel od medvedieho cesnaku ju môžete zbierať až do leta

Jana Klimanová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Túto prehliadanú bylinku predurčuje jej jemnejšia chuť na všestrannejšie použite než je to v prípade medvedieho cesnaku. Poznáte cesnačku lekársku?



Foto: Shutterstock

Kým zlaté časy medvedieho cesnaku budú pomaly končiť, jeho sestra - cesnačka lekárska, sa práve teraz dostáva k slovu. Tento na prvý pohľad burinový porast dokáže príjemne prekvapiť, aj v kuchyni.

Cesnačka lekárska (Alliaria petiolata) rastie najmä v lužných lesoch, v krovinách, pri plotoch a v tienistých parkoch, na rúbaniskách. Začína sa prebúdzať skoro na jar, niekde už aj v marci a môžete ju nájsť až do leta.

Rastlina dorastajúca do výšky 20 až 80 centimetrov má srdcovité listy so zúbkovaným okrajom. Kvitne drobnými bielymi kvietkami so štyrmi lupeňmi, kvety bielej farby tvoria strapcovité súkvetia. Najjednoduchší spôsob, ako ju identifikovať, je – pomliaždiť list medzi prstami. Ak ucítite jemnú cesnakovú vôňu, máte ju.

Benefity cesnačky

Nielen chuť, ale aj obsah zdraviu prospešných látok robí z cesnačky zaujímavú rastlinu. Je nabitá vitamínom C, obsahuje antioxidanty a pôsobí ako prírodné antibiotikum. V minulosti sa používala pri kašli, problémoch s trávením alebo na prečistenie krvi. Stimuluje spaľovanie tukov, pomáha pri paradentóze a krvácajúcich ďasnách.

Pri žiadnych zdravotných ťažkostiach však nenahrádza samotnú liečbu, skôr slúži na jemnú podporu obranyschopnosti organizmu. Z čerstvých, ale aj sušených listov si môžete pripraviť kloktadlo - 1 ČL cesnačky zalejete horúcou vodou a necháte lúhovať. Sušené listy sa používajú aj na čaj - 2 ČL sušenej vňate zalejete 2,5 dcl vody a nechajte 5 minút lúhovať. A hoci vám tento čaj nemusí voňať, jeho benefity stoja za to.

Až do leta

Na rozdiel od medvedieho cesnaku, ktorý je obľúbený pre svoju intenzívnu cesnakovú chuť a arómu, je cesnačka lekárska jemnejšia, s ľahko korenistým tónom, ktorý v sebe kombinuje cesnak, trochu horčice (alebo chrenu) a zelenú sviežosť. Chuťou pripomína tak trochu žeruchu. A hoci nie je taká výrazná, použitie tejto bylinky je všestrannejšie ako v prípade medvedieho cesnaku – hodí sa totiž aj tam, kde by medvedí cesnak príliš dominoval.



Zdroj: ChatGPT

Navyše, na rozdiel od medvedieho cesnaku ju môžete zbierať dlhšie – jej listy sú použiteľné až do začiatku leta, kým nezačnú tvrdnúť a horknúť.

Do nátierok aj šalátov

Čerstvé listy cesnačky lekárskej môžete nasekať a pridať:

  • na chlieb s maslom namiesto pažítky,
  • do šalátov – samostatne alebo ako doplnok k rukole, špenátu či hlávkovému šalátu,
  • do polievok – pridajte ju až na záver varenia, aby si zachovala chuť a živiny,
  • do pesta – namiesto bazalky alebo v kombinácii s ňou,
  • ako dochucovadlo do bylinkového masla,
  • ako plnku do slaných palaciniek, do omelety alebo do rizota.




  • Foto: Shutterstock

    Cesnačka je najlepšia čerstvá, ale ak si chcete urobiť zásobu na neskôr, môžete listy nasekať a zamraziť (v ľadových kockách s trochou vody alebo oleja). Sušením stráca časť vône, ale dá sa použiť napríklad do bylinkových zmesí alebo koreninových solí.

    Našťastie, táto bylinka nemá mnoho nebezpečných dvojníkov. Ak si však nie istí, vždy pošúchajte list medzi prstami – rozvinie sa typická cesnaková aróma.



    ANKETA: Zbierate cesnačku lekársku?

    16,7%



    83,3%







    Diskusia k článku







     



    TOPlist