Praktická otázka:
Dá sa avokádo zamraziť? Áno, ale...

Jarmila Horváthová, 21. februára 2024     3 minúty čítania

Zmrazenie je jedným z najlepších spôsobov, ako neplytvať potravinami. Nie je však vhodné pre všetky. Ako je to s takým avokádom?



Foto: Shutterstock

Nikdy nie vcelku

Odpoveď je áno, a dá sa to niekoľkými spôsobmi, treba však pri tom dodržať niekoľko pravidiel.

To prvé znie – avokádo nikdy nemrazíme vcelku, vždy ho treba rozpoliť a kôstku vybrať. Robí sa to aj preto, aby sme videli v akom je plod stave. Pretože ak je dužina napríklad nahnitá alebo celá hnedá do mrazničky rozhodne nepatrí.

Avokádo do môžeme dať do mrazničky v troch formách – rozkrojené na polovice, nakrájané na kocky alebo ako pyré. K tomu, aby si pri akejkoľvek z týchto podôb avokádo zachovalo svoju chuť aj po rozmrazení, vám pomôže jedna prísada.

Tajná prísada

A tou je obyčajná – citrónová šťava. Ak chcete zmraziť polovice avokáda, potrite ňou rez aj miesto, kde bola kôstka. Posledným krokom pred zamrazením je zabalenie oboch polovíc zvlášť do potravinovej fólie.

Ak sa rozhodnete avokádo nakrájať na kocky, tiež ich zmiešajte s trochou citrónovej šťavy, uzatvorte do vzduchotesnej nádoby a vložte do mrazničky.



Foto: Shutterstock

Tretím spôsobom je dužinu rozmixovať na pyré a to zmiešať s trochou citrónovej šťavy a dať zmraziť.

Pyré nie je to pravé orechové

Pyré je však najmenej vhodnou formou na zamrazenia avokáda. Je to preto, lebo pri rozmrazení sa z neho uvoľní tekutina, takže nemá celkom tú konzistenciu, ako pred zmrazením.

Okrem toho rozmrazenie pyré trvá dlhšie – kým avokádo nakrájané na kocky je rozmrazené pri izbovej teplote približne za hodinu a polovice avokáda za dve, avokádové pyré potrebuje niekoľko hodín – podľa množstva pyré. Ak sa však neponáhľate doprajte mu viac času, pretože najlepšie je rozmrazovať ho pomalšie v chladničke.

Avokádové pyré je tiež možno v mrazničke skladovať kratšie – asi pol roka, kým nakrájané avokádo, či už na polovice alebo na kocky až 8 mesiacov.



ANKETA: Robíte z avokáda najčastejšie nátierku?

77,8%



22,2%







Diskusia k článku

chemik
Proti oxidačnímu hnědnutí avokáda ( nastrouhaných jablek nebo syrových brambor ) je než samotná citronová šťáva daleko účinnější kyselina askorbová to jest vitamin C. Pokud ji v prášku nemáte v kuchyni trvale (což velmi doporučuji), můžete v citronové šťávě rozpustit tabletku nebo obsah tobolky vitaminu C z lékárny.






 



TOPlist