Trendy:
Pozrite sa s Varechou, aké krásne môžu byť nahé a polonahé torty

Redakcia Varecha.sk, 23. júna 2018     5 minút čítania

Nahé a polonahé torty sú v kurze už niekoľko sezón. Pri ich zdobení sa nepoužíva poťahovacia hmota, ani sa celé nenatierajú krémom, ktorý schová všetko, čo sa v torte ukrýva. Aké je tajomstvo ich prípravy sme mali možnosť sa podučiť na zaujímavom interaktívnom workshope pod vedením cukrárky Zuzany di Candido.



Keďže témou workshopu bolo zdobenie tortičiek, čakali na nás už upečené orieškové korpusy s priemerom 16 cm. Boli pripravené bez múky, tú v ceste nahradil klasický Zlatý klas, ktorý sme zvyknutí používať skôr do krémov (recept na takýto korpus nájdete na konci tohto článku). Našou prvou úlohou bolo korpusy prekrojiť na tri časti pomocou dlhého zúbkovaného noža.



Do tortičiek sme pripravili dva rôzne krémy. Jeden s mascarpone a ricottou, druhý mandľový bez laktózy. V oboch bol základnou ingredienciou opäť Zlatý klas, tentoraz sme si však odskúšali novinku – pudingový prášok bez varenia. Takže žiadne varenie pudingu a potom jeho zdĺhavé chladenie, tieto krémy boli hotové raz-dva. Aby v nich neboli nežiadúce hrčky, dôležité je Zlatý klas bez varenia najprv premiešať s cukrom a až potom pridať do mlieka, ktoré by malo mať izbovú teplotu.



Krémy sú hotové, začíname plniť korpusy. Dobrým tipom od skúsenej cukrárky je spodnú časť korpusu najprv zafixovať na podložku pár kopčekmi krému. Torta sa pri plnení a zdobení nebude posúvať.



Pri nahých tortách sa krém na boky nenanáša, pri polonahých áno, avšak použije sa len také množstvo, aby zahladil prípadné nerovnosti a tortu opticky scelil. Vrstva krému nesmie byť hrubá, korpus i plnku musí byť stále vidieť. Krémom natrieme aj vrch tortičiek, aby na ňom držali všetky ozdôbky.



Torty sú pripravené, prišiel čas zdobiť. A tu sú možnosti veľké. Na zdobenie tortičiek môžete použiť ovocie, orechy, opražené mandľové lupienky, jedlé kvety, mätu, medovku, čokoládové hoblinky, drobné cukrárske zdobenie alebo rôzne dekoratívne keksíky či trubičky. Efektne pôsobí popráškovanie ovocia nerozpustným cukrom. Dobrá rada od cukrárky: Ovocie treba na krém ukladať nerozrezanou stranou, lebo pustí šťavu a krém zafarbí.



A toto sú výtvory kreatívnych žienok (aj z redakcie Varecha.sk)…













Ak by ste si chceli doma pripraviť podobné krásne tortičky, tu sú recepty:

Dva orieškové korpusy bez múky



5 vajec
140 g práškového cukru
2 bal. vanilkového cukru
160 g Zlatého klasu
80 g mletých lieskových orieškov
1 a ½ KL kypriaceho prášku do pečiva

V mise vyšľaháme vajcia s práškovým a vanilkovým cukrom do peny. Zľahka zapracujeme Zlatý klas zmiešaný s mletými orieškami a kypriacim práškom. Cesto rozdelíme do dvoch vymastených a múkou vysypaných malých okrúhlych tortových foriem s priemerom 16 cm. Pečieme približne 30 minút v rúre vyhriatej na 180 °C.

Krém s mascarpone a ricottou



1 bal. Zlatého klasu bez varenia
500 ml mlieka
60 g cukru
250 g mascarpone
250 g ricotty
1 KL vanilkovej pasty
citrónová šťava

Zlatý klas bez varenia zmiešame s cukrom a pomaly sypeme do mlieka izbovej teploty za stáleho šľahania (cca 3 minúty). Pridáme mascarpone, ricottu a hladký krém dochutíme vanilkovou pastou a citrónovou šťavou.

Bezlaktózový mandľový krém



1 bal. Zlatého klasu bez varenia
300 ml mandľového mlieka
2 bal. karamelového trstinového cukru

Zlatý klas bez varenia zmiešame s karamelovým trstinovým cukrom a pomaly po lyžiciach sypeme do mandľového mlieka izbovej teploty za stáleho šľahania (cca 3 minúty), kým nevznikne hladký krém.

Foto: Redakcia Varecha.sk



Diskusia k článku







 



TOPlist