Pozor, nezamieňať:
Obyčajná verzus rímska rasca. Po ktorej siahnuť, aby ste si celé jedlo nepokazili?

Veronika Lucáková, dnes 06:00     6 minút čítania

Tieto dve koreniny majú síce podobný názov, ale chuťou sa veľmi líšia.



Foto: Shutterstock

Obyčajná rasca je u nás nenahraditeľná

Rasca (Carum carvi), známa aj ako rasca lúčna, patrí do čeľade mrkvovitých (Apiaceae). Tento druh je pôvodom z Európy a Ázie, kde sa využíva už stáročia. Rasca má dlhú históriu ako korenina aj liečivá bylina a je charakteristická svojimi malými, hnedastými semenami.

Využívame ju najviac do chleba, na slané druhy pečiva, na pečené zemiaky, do kyslej ale aj klasickej dusenej kapusty. A všetci dobre poznáme aj maminu či babkinu rascovú polievku.

Rasca sa tradične používa na podporu trávenia a na zmiernenie tráviacich ťažkostí. Má antioxidačné a protizápalové účinky.

Výrazná rímska rasca sa hodí do exotických jedál

Rímska rasca (Cuminum cyminum), známa aj pod názvom rascovec rímsky, tiež patrí do tej istej botanickej čeľade, ale ide o úplne iný druh. Rímska rasca je pôvodom zo Stredného východu a južnej Ázie. Má bledšie, dlhšie a užšie semienka než obyčajná rasca a tiež odlišnú chuť.

Je výrazná svojou vôňou aj chuťou ale do našej klasickej kuchyne sa vôbec nehodí. Skvelo ju však využijete, ak radi pripravujete exotické, napríklad indické jedlá. Rímska rasca má podobné zdravotné výhody ako rasca lúčna, vrátane podpory trávenia. V ajurvéde a tradičnej medicíne je považovaná za veľmi cennú.



Foto: Shutterstock

Ako chutia?

Jedným z hlavných rozdielov medzi týmito dvoma koreninami je ich chuť a aróma. Rasca má výrazne zemitú, korenistú chuť s jemnými náznakmi anízu a sladkého drievka. Jej chuť je často spájaná so slovenskou a stredoeurópskou kuchyňou.

Rímska rasca má intenzívnejšiu, ostrejšiu a korenistejšiu chuť, ktorá pripomína mierne citrusové a orieškové tóny. Je bežná v kuchyniach Stredného východu a Indie.

Každá z týchto korenín má svoje špecifické využitie v kuchyni, pričom ich zamieňanie môže výrazne zmeniť chuť jedla.

Použitie obyčajnej rasce

Tradičné slovenské jedlá: Rasca je základom mnohých jedál v slovenskej a stredoeurópskej kuchyni. Nájdeme ju v klasických jedlách ako kapustnica, zemiaková polievka či pečené zemiaky. Používa sa aj na ochutenie kyslej kapusty a chleba.


Pečivo: Semienka rasce sa často pridávajú do chleba a iného pečiva, ktorým pridávajú jemnú, korenistú arómu.

Nakladaná zelenina: Rasca je výborná na dochutenie kyslej zeleniny, najmä kyslej kapusty, uhorkových alebo zeleninových zaváranín.

Do mäsa: Pečené bravčové alebo jahňacie mäso sa často dochucuje rascou, aby získalo bohatú, zemitú chuť.

Kedy použiť rímsku rascu

Indická kuchyňa: Rímska rasca je kľúčovou zložkou v mnohých indických karí, napríklad v pokrmoch dal (šošovicové karí) či chana masala (cícerové karí). Zvyčajne sa používa na začiatku varenia, keď sa praží na oleji, aby uvoľnila svoju arómu.



Foto: Shutterstock

Mexická kuchyňa: Je jednou z hlavných korenín v mexickej kuchyni, najmä v jedlách ako tacos, chilli con carne alebo fajitas. Jej výrazná chuť je dôležitá pre autentické mexické chute.

Severoafrické jedlá: V kuchyni Blízkeho východu a severnej Afriky sa rímska rasca používa v kombinácii s inými koreninami ako koriander, škorica a klinčeky. Príkladom je zmes harissa, ktorá sa používa v pikantných jedlách.

Ochutenie strukovín: Rímska rasca sa často používa v jedlách s fazuľou, šošovicou alebo cícerom, ktorým dodáva bohatú chuť.


A čo čierna rasca?

Aj tak sa zvykne označovať ďalšia rastlinka a jej semienka – Nigella saltiva, známa aj ako černucha či černuška. Jej semienka sú o čosi menšie a menej podlhovasté a pripomínajú skôr čierny sezam.



Foto: Shutterstock

Často sa používa vo forme oleja, ale semienka sa dajú výborne použiť aj na posypanie chlebových placiek či chleba a pečiva. Čierna rasca má svoj pôvod v Egypte, kde sa jej už pred stovkami rokov pripisovali priam zázračné liečivé účinky.





ANKETA: Používate pri varení aj rímsku rascu?

68,4%



31,6%







Diskusia k článku







 



TOPlist