Açma - Turecké maslové bagle

nazarboncuk - fotkanazarboncuk, 6. februára 2014

Výborné turecké pečivo s maslom, na raňajky ako stvorené. Semienka černušky dodajú šmrnc aj tomu najobyčajnejšiemu pečivu, tak s chuťou do toho!

10 ks
porcií
20 minút
na 180 °C

Suroviny

250 ml
125 ml
1 PL
2 ČL
1 ČL
1 ks
1 ks
3,5 - 4 šálky
7 g
Okrem toho:
60 g




Postup

  1. 1

    o väčšej misky preosejeme múku, pridáme soľ a premiešame. Vo vlažnom mlieku necháme rozpustiť droždie s cukrom a necháme 10 minút postáť. Tento kvások potom nalejeme k múke, pridáme jedno celé vajíčko a jeden bielok (žĺtok odložíme na neskôr), maslo a olej. Vymiesime jemné nelepivé cesto (trvá to asi 10 minút), poprášime múkou, prikryjeme čistou utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť 1 hodinu. Rúru predhrejeme na 180 °C. Dva plechy vyložíme papierom na pečenie. Cesto vyklopíme na pracovnú dosku a rozdelíme na 10-12 kúskov. Z každého vyvaľkáme kruh s priemerom asi 20 cm. Potrieme lyžičkou masla a stočíme ako roládu. Rukami ešte troška rozvaľkáme a konce stočíme každý opačným smerom. Vytvoríme kruh, konce dobre stlačíme. Položíme na papierom vystlaný plech a necháme 15 minút kysnúť. Potom potrieme žĺtkom rozmiešaným s lyžičkou vody a posypeme sezamom a černuškou. Vložíme do vyhriatej rúry a pečieme do zlata, približne 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť na mriežke. Podávame na sladko s maslom a džemom alebo na slano so syrom, olivami a pod.

    Açma - Turecké maslové bagle - obrázok 1
  2. 2

    PS: Ak nemáte semienka černušky, môžete ju vynechať, no práve černuška dodáva týmto tureckým pečivám charakteristickú chuť. Dajú sa kúpiť v každom obchode s orientálnymi potravinami alebo objednať prostredníctvom internetu. Nájdete ju pod názvom černuška siata - Nigella sativa).

    Açma - Turecké maslové bagle - obrázok 2

Diskusia k receptu

radost
@methi
a to si kedy stihla..??
@nazarboncuk
tie semienka si kde kúpila..študovala som - mala by som záujem..niekde v predajni..či len na nete..??
methi
hihi vcera :) Ela ma recept na blogu uz davnejsie a konecne som sa do nich dala. Nelutujem, urcite neboli naposledy :)
ebaka
Vyzerajú lákavo,na raňajky by som si dala jeden....fajn,že sa múka neváži,hrnčekové sa mi páči
sisuk
krásne sú! Určite aj vynikajúce!
denyany
Recept už je uložený, už len nájsť dosť času na jeho realizáciu.
marianne
Ja som sa naucila uz na chlebove placky,malo peciem kysnute,ale tieto su krasne...
pusta
nádherné ich máš, určite vyskúšam tento výborný receptík.
vegetariankapp
Tá černuška to nie je kalinzdi mayur brand masala? Lebo na foto sa mi to tak pozdáva. Methi ty by si to mohla povedať či to je ono? Lebo ja som si to kúpila a dávam to do sabdží.Vdaka a bagle sú nádherné a určite aj chutné. Vyskúšam a už sú aj v mojej kk.
tatranka
Máš tie bagle veľmi krásne .Robím niečo podobné a predsa iné.Ja ich aj plním a používam na povrch orechy.Tvoj recept som si uložila a je to za 5 hviezdičiek.

janger
Pekne pecivko. Musim konecne kupit tu cernusku :-).
kajovci
Jednoduchý recept vyborný výsledok 😋ďakujem za recept






SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia