Foto: Shutterstock
Pripraviť doma taký steak ako v kvalitnej reštaurácii nie je jednoduché, ale ak máte kvalitné mäso a gril, dá sa to. Musíte sa však vyhnúť zásadnej chybe, ktorú mnohí robia.
Pri príprave steakov, ale aj grilovaného mäsa všeobecne, zásadná otázka znie – kedy mäso treba osoliť a okoreniť. Niektorí hovoria, že nikdy pred grilovaním, iným sa zdá, že osoliť a okoreniť ho až po ugrilovaní mäso pripraví o chuťové nuansy. Kto má pravdu?
Faktom je, že mäso môžete osoliť rovnako pred ako aj po grilovaní. Ak ho chcete ochutiť soľou pred tepelnou úpravou, musíte sa však vynúť chybe, ktorú mnohí robia – mäso sa nikdy nesmie osoliť až tesne pred grilovaním. Vždy to musí byť najskôr 24 a najneskôr hodinu pred tým, ako ho dáte na gril.
Foto: Shutterstock
Prečo je to tak? Soľ vyťahuje z mäsa tekutinu, ktorá potom vyteká von a mäso sa vlastne dusí. Ak steak nasolíte tesne pred grilovaním, steak sa viac uvarí ako upečie, nebude mať kôrku a ani typickú "grilovanú" arómu. Takže ak chcete steak osoliť pred tepelnou úpravou, vždy s dostatočným časovým predstihom, aby tekutinu uvoľnilo ešte skôr ako ho položíte na gril. Alebo ho osoľte až po tom, ako ho zoberiete z grilu.
S korením je to podobné – to síce nijako vlastnosti mäsa neovplyvňuje, ale ak ho okoreníte pred položením na gril, môže sa stať, že sa korenie pripáli a ovplyvní to výslednú chuť. Takže lepšie je koreniť až potom, ako ho odložíte z grilu a necháte chvíľu odležať.
Ak nechcete čakať, môžete ho okoreniť ešte na grile, ale len tú stranu, ktorá sa s grilovacou plochou už nedostane do kontaktu.
Foto: Shutterstock
S korením treba zaobchádzať opatrne, steaky by mali mať najmä svoju prirodzenú chuť mäsa. V zásade platí, že čím vyššia je kvalita mäsa, tým menej korenín potrebujete. Aby ste zachovali čistú chuť steaku a neprehlušili jemné arómy, na dochutenie postačí soľ a čierne korenie.
5 zásad, vďaka ktorým bude váš steak dokonalý:
1. Mäso nechajte pred tepelnou úpravou zohriať na izbovú teplotu približne 30 minút.2. Pred grilovaním alebo pečením steak umyte a osušte kuchynskou papierovou utierkou.
3. Steak soľte až po pečení alebo grilovaní, alebo minimálne hodinu pred tým.
4. Používajte kvalitné korenie a dávkujte ho s citom.
5. Čím je mäso kvalitnejšie, tým menej korenia steak potrebuje.
Diskusia k článku