Foto: Dušan Hlavatý
Na festivale nebude o dobré jedlo núdza.
Návštevníci festivalu budú môcť ochutnať dobroty nielen zo slovenskej, ale aj z českej, rakúskej, americkej, španielskej, či ázijskej kuchyne. Opäť sa predstaví aj päť slovenských regiónov, ktoré pripravia dobroty typické pre danú oblasť.
Foto: Dušan Hlavatý
Takto vyzerali súťažné porcie
jedál z minuloročnej súťaže
médií.
Organizátori dúfajú, že sa im opäť podarí pokoriť hranicu návštevnosti, pričom minulý rok navštívilo festival až 20 000 ľudí. A to aj napriek nepriaznivému počasiu, ktoré na niekoľko hodín dokonca prerušilo festivalový program.
Tak ako aj po dva ostatné, aj tento rok sa uskutoční súťaž médií vo varení, ktorého sa zúčastní aj naša redakcia spolu s vydavateľstvom Perex. Minulý rok práve túto súťaž prekazila búrka s fujavicou, aj preto boli dodatočne vyhlásené len prvé tri miesta.
Podujatie sa začne v piatok 25. mája, pričom oficiálne zahájenie bude o 12:00. V areáli Bratislavského hradu bude postavených 60 stánkov, čo je o deväť viac ako minulý rok. Svoje znalosti predvedú známi šéfkuchári, baristi, špecialisti z oblasti gastronómie, aj známe osobnosti.
Súťažiť budú aj profesionáli
Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová
Svoje zručnosti predvedú
v súťažiach aj profesionáli.
Kuchári hlásiaci sa do súťaže museli v základnom kole pripraviť hlavné jedlo s prílohou z regionálnych surovín, a vlastnú originálnu fotografiu pripraveného pokrmu. Zo 103 prihlásených kuchárov vybrala porota anonymne 30, ktorí budú súťažiť ešte pred začiatkom festivalu počas najbližších týždňov. Z nich 20 najlepších sa zúčastní finále, ktoré prebehne počas konania festivalu.
Finalisti budú mať za úlohu v časovom limite 2,5 hodiny pripraviť polievku a teplé hlavné jedlo s prílohou. Musia použiť jednu povinnú surovinu, a pripraviť šesť porcií svojho vytvoreného menu. Porota bude hodnotiť praktické skúsenosti na ich pracovisku a hygienu, a samozrejme aj súťažné menu.
Sezónna zelenina aj zdravá výživa
Ďalšou z noviniek na festivale bude tzv. Jarný trh zeleninárov. V ich stánkoch nájdu návštevníci najmä čerstvé sezónne suroviny, núdza však nebude ani o exotickú zeleninu a ovocie. Na ochutnanie budú ponúkať čerstvé lisované šťavy a jedlá z čerstvej zeleniny.
Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová
O zábavu budú mať postarané
aj naše ratolesti.
Aj deti si na festivale jedla nájdu svoje miesto. Vďaka spolupráci s ÚĽUV-om tu nájdu tvorivé dielničky, kde si malí gurmáni budú môcť vyskúšať svoje schopnosti.
Skúsení remeselníci ich naučia drotárskym technikám, maľovať na sklo, či vyrábať čipky, a tak ako minulý rok, svoje zručnosti si budú môcť overiť aj na hrnčiarskom kruhu. Nebudú chýbať ani živé ovečky, ktoré si deti budú môcť pohladiť a pohrať sa s nimi.
Prídu aj uznávaní šéfkuchári
Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová
Martina Luknárová, riaditeľka
Slovak Food Festivalu.
Nebude núdza ani o zaujímavé osobnosti z oblasti kulinárskeho sveta: „Rokujeme s pánom Romanom Paulusom z Čiech, ktorý tento rok získal hviezdu Michelin, verím že sa nám podarí dostať ho k nám na festival. Takisto tu budeme mať nášho spolupracovníka Vojta Artza, ktorý patrí medzi obľúbených kuchárov na Slovensku. Snažíme sa tiež o účasť šéfkuchára Szélla Tamása z Maďarska, víťaza európskeho kola súťaže Bocuse d´or,“ dodáva riaditeľka festivalu.
Ak vás ponúkaný program zaujal, dúfame, že nás prídete podporiť v súťaži médií, a budeme sa môcť spolu stretnúť aj naživo, tak ako aj po iné roky. Takisto nám môžete v diskusii pod týmto článkom pomôcť vybrať z množstva našich receptov, aké predjedlo a hlavné jedlo by sme na súťaži mohli pripraviť. Tešíme sa na vaše námety, a na stretnutie naživo s tými, ktorí nás prídu podporiť!
Tanto rok ak bude dobre pocasie, chcem prist.