Trendy:
Po roku je tu opäť Slovak Food Festival

Sandra Bombošová, 13. apríla 2012     7 minút čítania

Festival dobrého jedla tento rok opäť otvorí brány pre milovníkov gastronómie.


Foto: Dušan Hlavatý

Na festivale nebude o dobré jedlo núdza.


Tretí ročník Slovak Food Festivalu sa aj tento rok uskutoční v exteriéroch Bratislavského hradu, konkrétne v dňoch 25. – 27. mája 2012. Na festivale sa predstavia významné reštaurácie a hotely z celej krajiny, výrobcovia z potravinárskeho segmentu ukážu to najlepšie zo svojich výrobkov.

Návštevníci festivalu budú môcť ochutnať dobroty nielen zo slovenskej, ale aj z českej, rakúskej, americkej, španielskej, či ázijskej kuchyne. Opäť sa predstaví aj päť slovenských regiónov, ktoré pripravia dobroty typické pre danú oblasť.




Foto: Dušan Hlavatý

Takto vyzerali súťažné porcie
jedál z minuloročnej súťaže
médií.


Aj tento rok budeme súťažiť

Organizátori dúfajú, že sa im opäť podarí pokoriť hranicu návštevnosti, pričom minulý rok navštívilo festival až 20 000 ľudí. A to aj napriek nepriaznivému počasiu, ktoré na niekoľko hodín dokonca prerušilo festivalový program.

Tak ako aj po dva ostatné, aj tento rok sa uskutoční súťaž médií vo varení, ktorého sa zúčastní aj naša redakcia spolu s vydavateľstvom Perex. Minulý rok práve túto súťaž prekazila búrka s fujavicou, aj preto boli dodatočne vyhlásené len prvé tri miesta.

Podujatie sa začne v piatok 25. mája, pričom oficiálne zahájenie bude o 12:00. V areáli Bratislavského hradu bude postavených 60 stánkov, čo je o deväť viac ako minulý rok. Svoje znalosti predvedú známi šéfkuchári, baristi, špecialisti z oblasti gastronómie, aj známe osobnosti.


Súťažiť budú aj profesionáli


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Svoje zručnosti predvedú
v súťažiach aj profesionáli.


Novinkou na tohtoročnom festivale je súťaž profesionálnych kuchárov zo Slovenska a Česka Primerba Cup 2012. V duchu motta „ Moderné varenie s tradičnými regionálnymi surovinami“ sa predstaví 18 slovenských a 15 českých finalistov súťaže.

Kuchári hlásiaci sa do súťaže museli v základnom kole pripraviť hlavné jedlo s prílohou z regionálnych surovín, a vlastnú originálnu fotografiu pripraveného pokrmu. Zo 103 prihlásených kuchárov vybrala porota anonymne 30, ktorí budú súťažiť ešte pred začiatkom festivalu počas najbližších týždňov. Z nich 20 najlepších sa zúčastní finále, ktoré prebehne počas konania festivalu.

Finalisti budú mať za úlohu v časovom limite 2,5 hodiny pripraviť polievku a teplé hlavné jedlo s prílohou. Musia použiť jednu povinnú surovinu, a pripraviť šesť porcií svojho vytvoreného menu. Porota bude hodnotiť praktické skúsenosti na ich pracovisku a hygienu, a samozrejme aj súťažné menu.

Sezónna zelenina aj zdravá výživa

Ďalšou z noviniek na festivale bude tzv. Jarný trh zeleninárov. V ich stánkoch nájdu návštevníci najmä čerstvé sezónne suroviny, núdza však nebude ani o exotickú zeleninu a ovocie. Na ochutnanie budú ponúkať čerstvé lisované šťavy a jedlá z čerstvej zeleniny.


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

O zábavu budú mať postarané
aj naše ratolesti.


Minulý rok sa novinári zaujímali o produkty zdravej výživy, prípadne o besedy s odborníkmi na túto oblasť, ktoré doteraz na festivale absentovali. Tento rok preto organizátori pripravili prekvapenie – v nedeľu na hlavnom pódiu prebehne beseda so známym odborníkom na zdravú výživu Dr. Igorom Bukovským.

Aj deti si na festivale jedla nájdu svoje miesto. Vďaka spolupráci s ÚĽUV-om tu nájdu tvorivé dielničky, kde si malí gurmáni budú môcť vyskúšať svoje schopnosti.

Skúsení remeselníci ich naučia drotárskym technikám, maľovať na sklo, či vyrábať čipky, a tak ako minulý rok, svoje zručnosti si budú môcť overiť aj na hrnčiarskom kruhu. Nebudú chýbať ani živé ovečky, ktoré si deti budú môcť pohladiť a pohrať sa s nimi.

Prídu aj uznávaní šéfkuchári


Foto: Varecha.sk - Sandra Bombošová

Martina Luknárová, riaditeľka
Slovak Food Festivalu.


Ťahúňov, ktorí nás majú prilákať na festival, je naozaj dosť. Riaditeľka festivalu Martina Luknárová to potvrdzuje: „Minulý rok sme mali nárast návštevníkov zhruba o 4000 ľudí, ale snažíme sa mať každý rok lepší program, ktorý priláka ešte viac ľudí. Prídu naozaj zaujímaví česko-slovenskí šéfkuchári, ktorí budú pripravovať aj degustačné porcie. Takisto sa budú rozdávať ustrice tak ako minulý rok počas súťaže v otváraní ustríc.“

Nebude núdza ani o zaujímavé osobnosti z oblasti kulinárskeho sveta: „Rokujeme s pánom Romanom Paulusom z Čiech, ktorý tento rok získal hviezdu Michelin, verím že sa nám podarí dostať ho k nám na festival. Takisto tu budeme mať nášho spolupracovníka Vojta Artza, ktorý patrí medzi obľúbených kuchárov na Slovensku. Snažíme sa tiež o účasť šéfkuchára Szélla Tamása z Maďarska, víťaza európskeho kola súťaže Bocuse d´or,“ dodáva riaditeľka festivalu.

Ak vás ponúkaný program zaujal, dúfame, že nás prídete podporiť v súťaži médií, a budeme sa môcť spolu stretnúť aj naživo, tak ako aj po iné roky. Takisto nám môžete v diskusii pod týmto článkom pomôcť vybrať z množstva našich receptov, aké predjedlo a hlavné jedlo by sme na súťaži mohli pripraviť. Tešíme sa na vaše námety, a na stretnutie naživo s tými, ktorí nás prídu podporiť!




Diskusia k článku

evas13
Teším sa a verím, že všetko dobre dopadne, tak ako s počasím, tak aj s naším zdravím. :)
bozulka
Budem na vás myslieť a držať palčeky našej redakcii a hlavne aby vyšlo počasie.Kď svieti slniečko aj nálada je lepšia.
sladkacokolada
Akosi rýchlo ten rok ubehol, veď len nedávno sme tam boli:))) tiež držím palce počasiu aj kuchárom.
kuchticka
Budem mysliet a drzat palce vsetkym sutaziacim aby sa jim darilo, najma nasim z redakcie Varecha. Najradsej bych prisla osobne povzbudzovat a soznamit sa s nasimi varechacmi ktori snad - aspon niektori - pridu.
enge149
je to super akcia,vlani som bola ale nie na celej akcii,teším sa..,ak to bude možné,prídem..
mahima
Preco sa to vola Slovak Food Festival? Co uz neviete to pomenovat po slovensky, zvlast ked je to slovensky festival.
karolka
Súhlasím s mahima, prečo to nejde po slovensky?
mahima
Dakujem karolka. Som rada ze nie som sama. Slovenska kuchyna -gastronomia je fantasticka. Budte hrdy na nase mamicky a babicky
trencanka
Ja by som tam nechala ten anglicky nazov, ale az pod slovenskym. Mohlo by to byt ze Festival slovenskej gastronomie - Slovak Food Festival.
Tanto rok ak bude dobre pocasie, chcem prist.
2254_1348559633 - profilový obrázok
goe
goe
Tento rok ak bude dobré počasie sa tam chcem určite pozrieť. Teším sa aj na varecháčov.






 



TOPlist