Plusy a mínusy:
Je dobré v horúcich dňoch jesť pikantné jedlá? Toto urobia s vaším telom

Veronika Lucáková, 20. júla 2024     4 minúty čítania

Tiež vás po konzumácii štipľavého pokrmu obleje pot? A je to dobre alebo zle?



Foto: Shutterstock

Vysoké teploty a slnečné lúče nás nútia hľadať osvieženie a ľahké jedlá. Pikantné pokrmy v lete akosi intuitívne radšej obchádzame, máme pocit, že nám je z nich horúco a že sa pri ich konzumácii ešte viac spotíme.

Avšak pikantné pochúťky sú populárne vo všetkých krajinách, kde vládne horúce počasie. V Mexiku, Indii, Thajsku ale aj v ďalších krajinách milujú štipľavé a korenisté jedlá a tvrdia, že majú ochladzujúci účinok. Ako to teda je?

Výhody štipľavého jedla

Zlepšuje krvný obeh
Koreniny ako čili a kajenské korenie podporujú fungovanie krvného obehu, čo pomáha pri ochladzovaní tela. Zvýšený krvný obeh umožňuje telu efektívnejšie regulovať teplotu.

Podporuje potenie a to je dobre
Konzumácia pikantných jedál naozaj môže spôsobiť zvýšené potenie. To je však v horúcich dňoch žiadúce, pretože potenie je prirodzeným mechanizmom tela na ochladzovanie. Potením sa jednoducho telo zbavuje prebytočného tepla, čo je pri vysokých letných teplotách užitočné.

Podporuje trávenie
Štipľavé jedlá často obsahujú koreniny ako čili, zázvor alebo kurkumu, ktoré podporujú trávenie a zlepšujú metabolizmus. Kapsaicín, aktívna zložka v čili papričkách, stimuluje produkciu tráviacich štiav a pomáha pri trávení potravy.

Prospieva imunite
Mnohé pikantné koreniny majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti, ktoré môžu posilniť imunitný systém. Zázvor a cesnak sú známe svojimi antibakteriálnymi účinkami, čo môže pomôcť predchádzať letným ochoreniam.



Foto: Shutterstock

Nájdu sa aj nevýhody

Dehydratácia
Nadmerná konzumácia pikantných jedál môže viesť až k dehydratácii, teda odvodneniu. Keďže reakciou na ich konzumáciu je zvýšené potenie, organizmu hrozí veľká strata vody. V horúcich letných dňoch je preto dôležité piť dostatok tekutín, aby sa tejto prílišnej strate vody predišlo.

Pálenie záhy
U niektorých ľudí môžu pikantné jedlá spôsobiť zažívacie problémy, ako je pálenie záhy alebo podráždenie žalúdka. Tí, ktorí majú citlivý tráviaci systém, by mali byť pri konzumácii pikantných jedál opatrní. Niekomu čili či feferónky a korenie ani nechutia a inému je po nich nepríjemne a ťažko, preto treba dbať na odporúčania lekárov aj na vlastné pocity.

Vplyv na tepelnú pohodu
Hoci potenie pomáha ochladzovať telo, pre niektorých ľudí môže byť tento sprievodný jav nepríjemný, môže zvýšiť pocit tepla. Je dôležité vnímať svoje telo a prispôsobiť konzumáciu pikantných jedál svojim individuálnym potrebám.

Skúste si trošku čili s mierou vychutnať v našom avokádovom guacamole







ANKETA: Obľubujete aj v lete pálivé jedlá?

93,1%



6,9%







Diskusia k článku







 



TOPlist