O víne:
Pivnica jedna ako chrám

Jozef Sedlák, dnes 06:00     13 minút čítania

Kde ju nájdeme? Na konci Trnavy, tam, kde sa cesta vydáva k vínorodým malokarpatským vŕškom. Tu ešte z roviny vyrastá budova spoločnosti Mrva & Stanko, symbol moderného slovenského vinárstva, ktoré korení ako jeho pivnice v tradícii a súčasne sprostredkúva tisíc a jednu podobu vína zrodenú 21. storočím.

víno, Mrva&Stanko, sudová pivnica
Sudová pivnica spoločnosti Víno Mrva&Stanko je nemenej impozantná ako slávne pivnice v Bordeauax.
Autor:

Najväčší slovenský básnik vína Ján Smrek kedysi napísal: „Čas letí, hej, no sudy stoja a hudú barytón a bas,… poháre pri nich, to sú husle, kto nezasní sa pri ich kúzle?“ Smrek mal jasno, kto za takýto mok môže: pivnica jedna ako chrám. Nuž navštívme opravdivý chrám vína, kde sa o ňom, o Slovensku aj o svete, ktorý ho formuje, dozvieme viac.

Čaká nás prehliadka vína, gastronómie, architektúry, technológií, počas ktorej sa stretneme s tvorcami vína a kuchármi, ktorí hľadajú kombinácie zvýrazňujúce prednosti nápoja a jedla. Program si môžeme zvoliť podľa toho, aká spoločenská či osobná príležitosť je k nej motívom.

Nechajme réžiu vinárom

Ako víno tak aj vinárstvo ponúka variácie rôznych možností. Víno Mrva & Stanko vzniklo v čase, keď sa od základu menila slovenská spoločnosť a jej zakladatelia predvídavo odhadli vinárske túžby ľudí. Počítali s detailmi, ktoré sa dnes cenia. Vybudovali dostatočne veľký areál, ktorý umožňuje pohodlné parkovanie (čo dnes nie je samozrejmé) a zároveň poskytuje aj nevyhnutné súkromie.

V dobe, ktorá chce o nás všetko vedieť, máme radi tajomstvá a zoznamovanie s vínom je dobrodružstvo, pri ktorom nechceme byť vyrušovaní. Ak sa zdržíme dlhšie, naporúdzi je ubytovanie priamo vo vinárstve. K dispozícii je 12 dvojlôžkových izieb s možnosťou prístelky, dovedna pre 24, resp. 26 návštevníkov.

V živote sa usilujeme spojiť prácu, zábavu, uvoľnenie. Firmy, veľké či malé, usporadúvajú školenia aj eventy, manažérske stretnutia, rôzne pracovné schôdzky, po ktorých by mali ľudia prísť na iné myšlienky. Spojiť príjemné s užitočným umožňujú priestory vinárstva Mrva & Stanko, kde ľudia a firmy nájdu aj nevyhnutné technické zázemie pre svoju prezentáciu a plynule môžu prejsť do druhého polčasu, keď pracovnú scénu vymení vinárska.

Peter Stanko (vľavo) a Vladimír Mrva, protagonisti novej slovenskej vinárskej vlny.
Peter Stanko (vľavo) a Vladimír Mrva, protagonisti novej slovenskej vinárskej vlny.
Autor: archív Víno Mrva&Stanko

Rovnako je vinárstvo pripravené poskytnúť priestory na rôzne spoločenské oslavy, svadby, životné jubileá, jednoducho pripomenúť si výnimočné chvíle miestom a spôsobom, ktoré ich ešte zvýraznia. Sprievodcom vína je nepochybne jedlo a rovnako hudba, nie je problém zabezpečiť ju v žánroch a podobách, ktoré si ľudia prajú.

To najdôležitejšie posolstvo znie: nechajte všetky starosti spojené s oslavou na niekoho iného, vinárstvo a jeho mikrokozmos je miestom, ktoré takýto zámer splní.

Je jedno, či ide o firemnú alebo rodinnú oslavu, v jednom aj druhom prípade poskytne totiž viac než len tradičnú hostinu s tabuľou vyberaných jedál a vín, máme totiž možnosť vkročiť do pomyselnej trinástej komnaty vína.

Jedno príslovie vraví, že lepšie je jeden raz uvidieť, ako sto ráz počuť. Nuž teda zapojme všetky naše zmysly, ochutnajme víno a jedlo, počúvajme historky objasňujúce príbeh človeka a vína v každom roku iný a neopakovateľný, ponorme sa do pivníc, vinárskych chodieb a objavíme génia loci čudesného priestoru. Vnímajme všetky súvislosti, režisérom ktorých je víno a ľudia, čo s ním spojili svoj osud.

Technológie nepopierajú prírodu

Skôr než vkročíme do pivníc, ktoré mnohí považujú za najzaujímavejšie, zavedú nás, ak máme také želanie, majstri vína do výrobných priestorov. Nenájdeme tu klasický preš, ale supermoderný spracovateľský závod, kde sa triediace stroje postarajú o to, aby do pneumatických lisov šli zdravé, dobre vyzreté bobule.

Všimneme si, že lisovanie je jemné, nenásilné, z bobúľ vyteká nepoškvrnená šťava plná života. Metamorfóza muštu na víno sa začína v antikorových tankoch, kde vinári podľa odrôd hľadajú ideálny spôsob premeny na víno. Tu sa rozhoduje o tom, ako uchovať esprit vinice a zvýrazniť terroirové odlišnosti.

Víno sa rodí vo vinohrade a rovnako v pivnici. Kolóny strieborných nádob fascinujú usporiadaním, veľkosťou, najmä však tým, čo sa odohráva v nich. Na etiketách čítame o kryomacerácii, a tu vám presne vysvetlia, že kvasenie pri nízkej teplote prenáša do vína celú kyticu vôní.

Nikde sa tak nepreplieta poézia s prózou ako vo víne. Je nielen zázrakom prírody, ale aj dielom človeka, je v ňom energia slnka, aj ľudská a um sprístupňujúci jeho opojnú krásu. V pivnici Vladimíra Mrvu a Petra Stanka na to prichádzame. Ako to napísal Smrek pred vyše sedemdesiatimi rokmi? Sudy stoja a hudú barytón a bas.

Naozaj konečná podoba, predovšetkým červených, ale aj niektorých bielych vín sa dotvára v drevených sudoch. Mrva so Stankom a ich kolegovia vedia počas prehliadky a ochutnávok vína gradovať zážitok. Najlepšie milovanie s vínom je spontánne, prichádzajúce v pravom okamihu. Pri víne ako v živote platí, neísť na veci zhurta, nechať im voľný priechod. Víno aj návštevníci pivnice milujú spontánnosť, prirodzené plynutie života.

Po pracovnom stretnutí vyjdú ľudia na chvíľu na nádvorie vinárstva, iní zamieria do podnikovej predajne, ktorá predstavuje bohatý sortiment vín z najlepších slovenských vinohradov. Je to unikátna galéria vína, o ktorej raz ktosi výstižne povedal, že sú v nej zozbierané najlepšie hrozienka zo slovenského vinohradníckeho koláča. Predstavuje ju 22 odrodových vín a niekoľko ojedinelých cuvée z bielych aj červených vín. Čo také Tri Burgundy alebo Modré rieky, v ktorých splynuli v jeden červený veľtok novošľachtence Doroty Pospíšilovej?

Hostia, čaká vás nezabudnuteľné stretnutie s vínom a jedlom.
Hostia, čaká vás nezabudnuteľné stretnutie s vínom a jedlom.
Autor: archív Víno Mrva&Stanko

Slovensko v zrkadle sveta

Navnadení potenciálom ponuky schádzame na prehliadku pivnice. Po točitých schodoch zídeme do hlavného pivničného chrámu s mohutnou krížovou klenbou, pod ochranou ktorej spočíva víno. Sprava sa objavuje vo vyrovnaných šíkoch 250 barikových sudov a oproti nim stojí generalita – 25 veľkých sudov s objemom 3-, 4-, 5– až 8-tisíc litrov vína. Dovedna tu dozrieva 160-tisíc litrov vína. Skutočnosť prekonáva očakávania.

Keď sem pred rokmi vkročil profesor Vilém Kraus, veľká autorita česko-slovenského vína, ktorý videl najkrajšie pivnice Európy, zostal ohromený. Usrkol si z pohára jemný Pinot noir a povedal: „Klaniam sa vínu v chráme vína.“

Jeden zo štyroch degustačných priestorov je pripravený vo vlajkovej lodi vinárstva. Zostaňme v ňom. Na dlhom stole pre 30 ľudí je pripravené prestieranie, nablýskané poháre na štíhlych stopkách pripomínajú baletky čakajúce na prvú melódiu vína, aby začali veľkolepé predstavenie. Iná je degustácia pre väčšiu spoločnosť, iná pre desiatku ľudí, no nech je taká či onaká, cítime, že sme v objatí vína, ktoré po chvíli rozviaže jazyky.

Pijeme víno, ktoré povyšuje jedlo a, naopak, jeme jedlo, ktoré ukazuje, že víno je nápoj dokonale partnerský.

V pivnici so sudmi najčastejšie zaznievajú otázky, koľko ten-ktorý sud pojme a, samozrejme, čo robí drevo s vínom. Sudy sú umeleckým skvostom majstrov sudárov. Tie od firmy Radoux pochádzajú z dreva, kde presne naskenovali obsah lignínov a tanínových látok, aby drevo v kontakte s vínom pôsobilo jemne. Je to sud, v ktorom zrie Pinot noir, čo tak očaril profesora Krausa. Táto odroda potrebuje veľmi tvrdé drevo s jemným zrnom, ktoré zvýrazní ovocnosť. Sudy sú ako mramor v Svätopeterskom chráme v Ríme. Stojíš pred nimi s úctou, čo všetko dokáže človek rešpektujúci prírodu, jej ducha – v dreve, víne, mramore.

Pri prechádzke pivnicou objavia návštevníci betónovú nádobu, v ktorej zrie víno. Aký je rozdiel medzi betónom a drevom? Mrva so Stankom precestovali vinárske krajiny Starého aj Nového sveta. Poréznu betónovú guľu objavili v Argentíne. Pobudli v Čile, Kalifornii, Austrálii aj na Novom Zélande.

V sprievode dvoch trnavských svetobežníkov a ich kolegov popíjame víno slovenské, vidíme ho v zrkadle jeho svetových protipólov, konfrontujeme vlastné poznanie so skúsenosťou ľudí, ktorí sformovali na sklonku deväťdesiatych rokov novú vinársku vlnu spájajúcu svetovú modernu do nových originálnych prejavov nielen slovenského vína, ale aj architektúry, gastronómie. Víno vidíme ako katalyzátor meniaci celú spoločnosť.

Niet nad spontánne partnerstvo

S vínom plávame v čase nedávno minulom a súčasnom.

Keď prechádzame spojovacou chodbou do tzv. starej pivnice, pochopíme význam slova terroir. Vo vitrínach vidíme rôzne geologické podložie a pôdy, v ktorých korenia odrody viniča na Slovensku. Sme v pivnici, ktorá ako oceán magickou silou stiahla k sebe toky hroznových riek, aby sa v nej premenili na víno, ktoré je obrazom chutí, vôní a farebnosti Slovenska.

Chodba ústi do archívnej pivnice, ktorá nás prenáša do obdobia zabudnutej histórie Trnavy. Náhle sme v 19. storočí, vtedy vypálili tehlu, ktorá je aj po 200 rokoch tvrdá a spoľahlivá a opäť slúži svojmu účelu. Tu ležia najstaršie vína spoločnosti Mrva & Stanko. Núka sa príležitosť ochutnať vína minulých desaťročí, s krásou, múdrosťou, ale aj šrámami, aké vie človeku a vínu priniesť len nemilosrdne spravodlivý čas.

Náhle ako v rozprávke sa ocitáme iba v zriedkavo prístupnom priestore súkromných zbierok, ktoré patria najväčším obdivovateľom vína. Majú k nemu kľúč a keď dostanú chuť na poklady pivnice Mrva & Stanko, prídu sem aj so svojimi spoločníkmi. Je to možnosť, ako mať v dôležitej chvíli trinástu komnatu nádhernej pivnice iba pre seba a svojich hostí.

Svet vína sa mení, ako sa meníme my sami. Túto premenu si neraz uvedomíme práve v spoločnosti vína. Stolujúc vo vinárstve Mrva & Stanko nachádzame pozoruhodné partnerstvá jedál a vín, dvojica kuchárov s bohatou profesionálnou skúsenosťou predstavuje jedlá tradičné, ale aj nové, ovplyvnené kuchyňou celého sveta. Pijeme víno, ktoré povyšuje jedlo a, naopak, jeme jedlo, ktoré ukazuje, že víno je nápoj dokonale partnerský.

Nedajú sa vyrozprávať všetky zážitky, nedajú sa ani naprogramovať. Vstupujeme do éry umelej inteligencie, najkrajšie udalosti nevznikajú na povel, ale sú vždy trochu či viac dielom nevyspytateľnosti. Tento prvok je pre víno príznačný a vo vinárstve Mrva & Stanko ho rešpektujú. Víno je dielom krásneho okamihu, každá návšteva je iná, lebo každý deň v živote človeka je iný.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ

Súvisiace články:





Diskusia k článku







 



TOPlist