Fedor Malík:
Pikantný rajčinový šalát

Fedor Malík, 25. júla 2017     2 minúty čítania

Čo mi pamäť siaha, v našej modranskej zeleninovej záhrade bola rajčinová kultúra vždy na slušnej úrovni.



Planty nám množila teta Bukovinská a matka sa o ich rast príkladne starala. Môj otec rajčiny nenávidel. Rajčinovú polievku s dvoma hrsťami kryštálového cukru však miloval. Nakrájané čerstvé kúsky z nich jemne osolené i pokorenené sme však my deti milovali. Samozrejme, s Kollárovým chlebom a maslom od pani Vrankovej z Ompitála...

Nová „rajčinová“ kultúra prišla až koncom minulého tisícročia. To sa už vozili paradajky z juhu. Boli vyleštené ako psie guľky, nevoňali, nechutili. Po rokoch sme však obnovili naše „rajčinové“ tradície. Polovicu plochy našej zeleninovej záhrady zaberajú paradajky. Z ponúkaných desiatok odrôd preferujeme „tornádo“. Rastie do výšky a rodí fúru rajčín v strapcoch. Plody sú šťavnaté a chutné.

Ostrým nožom ich narežete na plátky a naukladáte do misy. Pridáte bielu cibuľu, pokrájané baranie rohy i jabĺčkovú papriku, dve–tri nasekané feferónky. Šalát decentne posolíte, okoreníte, pokvapkáte olivovým olejom, citrónom a posypete kaparami. A potom ešte za pol hrste bledozelených zelerových „srdiečkových“ listov. Umyjete si ruky a všetko jemne premiešate. Bude sa to podávať s „rozstrapkanou“ neúdenou parenicou a krajcom čerstvého chlebíka. Toho, ktorý máte najradšej. Musí však chrumkať a musí voňať pecou vášho pekára...



Diskusia k článku

lilyre
Doteraz som robila paradajkový šalát len taký obyčajný, ale tento sa mi veľmi páči.
Vďaka, pán Fedor !
radost
P.Malík...s tými vyleštenými akože psími guľkami,ktoré nevoňajú a nechutia máte pravdu..aj pre nás majú naše chuť rajskú..:-)
kecupicek
Ako dieťa som nemala rada paradajky. Susedka mi ponúkla chlieb s maslom a na ňom boli pokrájané na kolieska paradajky. Keď ich posolila, lepšiu dobrotu som si nevedela predstaviť. Milujem ich dodnes. Pestujem ich už 36 rokov, vyskúšala som rôzne odrody, ale - tornádu- sa nič nevyrovná.
tinca
Najlepšie raňajky sú pokrájané paradajky s mozzarelou ochutené olivovým olejom,soľou a korením.S chrumkavou bagetkou a viac netreba.
evanaaa
Paradajky jem skoro každý deň, ale kupujem len tie menšie odrody, sú aj sladšie. Ale si spomínam na tie, ktoré sme pestovali, keď sme mali ešte záhradku. Plánty nám dávala kolegyňa z práce, bývala na juhu Slovenska (tuším Nová dedinka, alebo tak pod.), okolo nás sa záhradkári čudovali, že máme úrodu tak skoro a akú - na jednom konári v priemere aj 25 kusov výborných sladkých paradajok, každý ich chválil. Odvtedy som už také nejedla. Škoda že neviem, čo za odrodu to bola.






 



TOPlist