Vianočná rybacia polievka fotorecept

evusik - fotkaevusik, 5. decembra 2011
Vianočná rybacia polievka (fotorecept)
Foto: evusik

Občas dostávame od kamarátov čerstvé ryby a tie sa snažíme zjesť ihneď. Veď najlepšia ryba je čerstvá ryba. Čistenie a filetovanie robí môj manžel, Zobraziť celý popisObčas dostávame od kamarátov čerstvé ryby a tie sa snažíme zjesť ihneď. Veď najlepšia ryba je čerstvá ryba. Čistenie a filetovanie robí môj manžel, a pretože ryby milujeme, nič sa u nás nevyhodí. Hlavy, chrbty, chvosty, niektoré vnútornosti si manžel odkladá do mrazničky a na Vianoce z nich varí fajnovú rybaciu polievku.

Suroviny

surová  , zbytky




Postup

  1. 1

    Ešte v máji sme dostali veľkého kapra, ktorého manžel spracoval na filety a hneď sme ho aj zjedli, robila som ho na pare aj v rúre. To čo zostalo, teda hlava, chvost, celá chrbtica aj z rebrami putovalo do mrazáka a dnes z nich manžel uvaril výbornú rybaciu polievku.

    Vianočná rybacia polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zvyčajne ju robíme až na Vianoce, ale jednak sme potrebovali urobiť miesto v mrazáku a manžel sa teraz chváli, že je pôstne jedlo aby bol pripravený na vianočné prejedanie. Tak, všetku rybacinu dáme variť na mierny oheň, ako keď varíme napr. slepačiu polievku, s tým rozdielom, že rybaciu polievku varíme veľmi krátko. Záleži od množstva, my sme varili asi 30 minút na celkom miernom ohni. Nezabudneme osoliť.

    Vianočná rybacia polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    keď ryba odpadáva od kosti nastupuje manžel na "špinavú" prácu, t.j. musí pooberať mäso od kosti a dať pozor aby ani kostička neprekĺzla do misky z mäsom. U nás musí byť samozrejme ešte jedna miska pre psíka, tam dáva to čo my už nechceme ale na čom si náš havino pochutná...

    Vianočná rybacia polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Ja zatiaľ na masti spením cibuľku, pridám kyslú kapusta, je naša vlastná a celkom sa vydarila :-)

    Vianočná rybacia polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    krátko podusíme, zaprášime hladkou múkou, chvíľu miešame

    Vianočná rybacia polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    potom zalejeme rybacím vývarom a prikryté dusíme. Keď je kapusta polomäkká, pridáme rajčinový pretlak, nasekaný tymián, mleté korenie, červenú papriku, kto má rád môže aj štipľavú papriku, alebo nasekanú feferónku a prikryté varíme až je kapusta mäkká ale nie rozvarená. Dolejeme zvyšný rybací vyvar, prípadne vodu a ak treba ešte na záver dochutíme soľou, prípadne mletým bielym korením a necháme už len prevrieť.

    Vianočná rybacia polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Podávame tak, že do taniera nalejeme rybaciu polievku, do stredu naukladáme rybacie mäso a navrch dáme kopček kyslej smotany. Podávame s chlebom. Dobrú chuť!

    Vianočná rybacia polievka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

ailuj82
vyzerá lákavo, ale takejto polievke som ešte na chuť neprišla :(
alexdidi
Už som skúsila,že kombinácia ryby a kyslej kapusty je zvláštna,ale výborná a keďže kapor je v mrazáku,na Vianoce vyskúšam túto polievočku....vyzerá fajnovo
sneica
taku by som si dala...fajnova polievka je to urcite...ja som rybaciu este nevarila mozno bude zmena...dakujem za inspiraciu...:)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia