Pečenie bez váhy:
Hrnčekové koláče sú také praktické. Ale prečo sa nám niekedy nevydaria?

Jana Klimanová, 23. februára 2024     3 minúty čítania

Obľúbené hrnčekové recepty v sebe skrývajú isté riziko. Čo môže za to, že nám koláč nevyjde tak, ako by mal?



Foto: Shutterstock

Hrnčekové recepty na koláče sa tešia veľkej obľube. Sú praktické v prípade, že nemáme poruke váhu, ale aj preto, lebo šetria čas s vážením jednotlivých surovín, čo ocení každá zaneprázdnená gazdinka, a nielen začiatočníčka.

Avšak, aj keď sú tieto recepty pohodlné, nie vždy sa nám podarí koláč tak, ako sme si predstavovali. Kde sa mohla stať chyba?

Pozor na objem

Nie je hrnček ako hrnček. Spoľahlivé hrnčekové recepty by mali udávať, akú veľkosť hrnčeka na meranie surovín treba použiť a tohto údaju sa treba aj držať.

Je rozdiel, či siahnete po odporúčanom hrnčeku s objemom 250 ml alebo väčšom, napríklad s objemom 300 ml a to najmä v pomere k ostatným surovinám, ktoré sa na hrnčeky nemerajú - napríklad vajcia, kypriaci prášok či rôzne koreniny. To sa odrazí v konzistencii cesta, jeho sladkosti, nakyprení aj vo výslednej chuti.

Pri použití väčšieho hrnčeka tak napríklad pridáte do cesta viac múky a to potom bude hustejšie, čo môže úplne zmeniť situáciu pri pečení aj výslednú konzistenciu koláča alebo korpusu.

V prípade, že v recepte, ktorý ste si vybrali, nie je uvedená veľkosť, sa zvyčajne predpokladá hrnček s objemom 250 ml, ruku do ohňa však za to nikto nedá.



Foto: Shutterstock

Zbytočne netlačiť

Pri pečení podľa hrnčekových receptov sa vyhnite násilnému stláčaniu sypkých ingrediencií v hrnčeku, skrátka nesnažte sa múky či cukru do hrnčeka natlačiť čo to dá. Stačí ich len voľne nasypať a zarovnať.

Snaha natlačiť ingrediencie do hrnčeka môže ovplyvniť ich presný objem a konzistenciu cesta, čo môže viesť k nežiaducemu výsledku pri pečení.

Užitočný tip na záver

Aby ste si ušetrili prácu, najskôr si v hrnčeku odmerajte sypké suroviny a až potom tekuté - mlieko či olej. Odpadne vám umývanie hrnčeka medzi meraním surovín.





ANKETA: Pečiete radi podľa hrnčekových receptov?

82,3%



17,7%







Diskusia k článku

234ceniny
Pre mňa nie sú hrnčekové recepty vôbec praktické presne z uvedého dôvodu.
Skôr ma to vytáča, keď nie je uvedená veľkosť hrnčeka.
Ako keby dotyčný, ktorý recept uverejnil, predpokladal, že každý má doma len práve tú jeho veľkosť hrnčeka a to nevedno, že akú.
Pre mňa navážiť suroviny nie je žiadny problém a mám istotu, že je to presné.
radost
@234ceniny (26.2.2024 11:41)

ja som váš opak..milujem tvorivosť..aj hrnčekové miery..koláče to znesú..iné je už piecť jemné fajnové zákusky či torty..zvoľte si veľkosť hrnčeka dľa vás-a-nepokazíte nič..
kucharka
@234ceniny (26.2.2024 11:41)
Fígeľ v hrnčekových receptoch je v tom, že nevadí veľkosť hrnčeka ale dôležité je použiť ten istý hrnček v celom recepte.

Aj ja mám celkom rada hrnčekové koláče, jednoduché a rýchle.






 



TOPlist