Foto: Shutterstock
Najčastejším dôvodom, pre ktorý ľudia umývajú mäso pred jeho spracovaním je, aby zmyli baktérie. Ďalším argumentom, prečo dávame mäso pred varením či pečením pod tečúcu vodu je odstránenie slizu, kože, krvi alebo drobných úlomkov kostí. Mäso však nie je ovocie a odborníci umývanie mäsa neodporúčajú.
Čo spoľahlivo zničí baktérie
Áno, na surovom mäse sa síce prirodzene vyskytujú nebezpečné mikroorganizmy a baktérie, ale tie sa dajú zlikvidovať len tepelnou úpravou nad 71 °C. Pri umývaní surového mäsa však dochádza k ich šíreniu z mäsa na krájaciu dosku, riad či na steny kuchynského drezu, čo môže narobiť oveľa väčšiu galibu, najmä keď sa dostanú do jedla určeného na priamu konzumáciu. Starším ľuďom a deťom môžu spôsobiť nepríjemné hnačky, nevoľnosť a vracanie.Čistota na prvom mieste
Aj preto si po manipulácii so surovým mäsom treba poriadne umyť ruky v teplej vode s mydlom, minimálne dvadsať sekúnd. Samozrejme, dôkladne treba poumývať aj drez, a všetky kuchynské pomôcky, ktoré prišli do styku s mäsom.Na prácu so surovým mäsom si v kuchyni treba vyčleniť špeciálnu dosku, na ktorej nebudete pripravovať žiadne iné potraviny, aby nedošlo k ich následnej kontaminácii.
Foto: Shutterstock
Nepreháňajme to s ochranou pred baktériami, zďaleka nie všetky sú škodlivé, práve naopak, bez baktérií by sme neprežili. Mikrobióm je pre nás nesmierne dôležitý.
A ak sa myslí na salmonelu, tak len pre zaujímavosť, manžel dostal spolu s ďalšími kolegami salmonelózu pred rokmi v závodnej jedálni. A čuduj sa svete, hygienici našli baktrérie salmonely v čiernom korení. Takže kto si okorenil jedlo, mal problém so salmonelózou.
Všetkého s mierou. Aj hygieny.
To chcete povedať, že keď to mäso neumyjem a tak ho pokrájam, sa už baktérie z neho nedostanú na krájaciu dosku? A pri umývaní tej dosky sa nedostanú do drezu? Zbožňujem takéto nelogické odporúčania!
Nikto predsa netvrdí, že umytím sa mäso dezinfikuje. Na zničenie baktérii predsa slúži tepelná úprava, ale tou sa zase z mäsa neodstránia prípadné nečistoty. Úlomky kostí, zvyšky peria, alebo srsti a rôzne nečistoty, ktoré sa naň mohli dostať pri manipulácii, či už pri spracovaní, alebo na predajni.