Odborníci majú jasno:
Umývať surové mäso pred varením je chyba! A toto je dôvod

Jana Klimanová, 4. augusta 2023     3 minúty čítania

Umývate mäso pred varením alebo predtým, než ho uložíte do mrazničky? Podľa odborníkov to nie je potrebné, ba naopak, môže to byť nebezpečné.



Foto: Shutterstock

Najčastejším dôvodom, pre ktorý ľudia umývajú mäso pred jeho spracovaním je, aby zmyli baktérie. Ďalším argumentom, prečo dávame mäso pred varením či pečením pod tečúcu vodu je odstránenie slizu, kože, krvi alebo drobných úlomkov kostí. Mäso však nie je ovocie a odborníci umývanie mäsa neodporúčajú.

Čo spoľahlivo zničí baktérie

Áno, na surovom mäse sa síce prirodzene vyskytujú nebezpečné mikroorganizmy a baktérie, ale tie sa dajú zlikvidovať len tepelnou úpravou nad 71 °C. Pri umývaní surového mäsa však dochádza k ich šíreniu z mäsa na krájaciu dosku, riad či na steny kuchynského drezu, čo môže narobiť oveľa väčšiu galibu, najmä keď sa dostanú do jedla určeného na priamu konzumáciu. Starším ľuďom a deťom môžu spôsobiť nepríjemné hnačky, nevoľnosť a vracanie.



Čistota na prvom mieste

Aj preto si po manipulácii so surovým mäsom treba poriadne umyť ruky v teplej vode s mydlom, minimálne dvadsať sekúnd. Samozrejme, dôkladne treba poumývať aj drez, a všetky kuchynské pomôcky, ktoré prišli do styku s mäsom.

Na prácu so surovým mäsom si v kuchyni treba vyčleniť špeciálnu dosku, na ktorej nebudete pripravovať žiadne iné potraviny, aby nedošlo k ich následnej kontaminácii.



Foto: Shutterstock

Nechajte ho vydýchať

Ak si prinesiete domov z obchodu balené mäso a chystáte sa ho ešte v ten deň pripraviť, jediné, čo musíte urobiť je - balíček otvoriť a nechať mäso pred prípravou pár minút “vydýchať”. Teda žiadne umývanie. Jediný zaručený spôsob, ako zbaviť mäso neželaných baktérií je jeho dostatočná tepelná úprava. Varenie, dusenie, vyprážanie či pečenie by malo zničiť všetky mikroorganizmy na mäse.



ANKETA: Umývate mäso pred varením alebo predtým, než ho uložíte do mrazničky?

75,6%



24,4%







Diskusia k článku

používateľ nemá avatar
plk
plk
Tak teda neviem... ak niekomu nevadia ulomky chrupiek a kosti na mese, nech ho neumyva. A po dovareni a dojedeni, nech uteka k zubarovi s vylomenym zubom alebo so "zasprajcovanym" kuskom kosti medzi zubami...
zahra
Maso umyvam aj umyvat budem, lebo nevidim jeho cestu az ku mne. Neobavam sa, ze potom z neho ochoriem.
tejaja
Vzhľadom k tomu, že som kedysi brigádovala v mäsopriemysle, viem, že ani pri najväčšej pozornosti sa nevyhnú pracovníci tomu, aby mäso nespadlo na zem. Takže rozhodne umyjem pod tečúcou vodou.
Nepreháňajme to s ochranou pred baktériami, zďaleka nie všetky sú škodlivé, práve naopak, bez baktérií by sme neprežili. Mikrobióm je pre nás nesmierne dôležitý.
A ak sa myslí na salmonelu, tak len pre zaujímavosť, manžel dostal spolu s ďalšími kolegami salmonelózu pred rokmi v závodnej jedálni. A čuduj sa svete, hygienici našli baktrérie salmonely v čiernom korení. Takže kto si okorenil jedlo, mal problém so salmonelózou.
Všetkého s mierou. Aj hygieny.
mamec
"Pri umývaní surového mäsa však dochádza k ich šíreniu z mäsa na krájaciu dosku, riad či na steny kuchynského drezu, čo môže narobiť oveľa väčšiu galibu, najmä keď sa dostanú do jedla určeného na priamu konzumáciu."

To chcete povedať, že keď to mäso neumyjem a tak ho pokrájam, sa už baktérie z neho nedostanú na krájaciu dosku? A pri umývaní tej dosky sa nedostanú do drezu? Zbožňujem takéto nelogické odporúčania!
bugout
Určite záleží od stavu mäsa ktoré idem robiť. Ale realita je taká, že tepelná úprava je nepochybne efektívnejšia ako umytie. A ťažko ma niekto presvedčí, že keď kúpim stehno nakrájané na rezne treba ho umyť zo zdravotných dôvodov lebo to opláchnutie vodou ho sterilizuje, dezinfikuje a pasterizuje...
mamec
@bugout (4.8.2023 14:48)
Nikto predsa netvrdí, že umytím sa mäso dezinfikuje. Na zničenie baktérii predsa slúži tepelná úprava, ale tou sa zase z mäsa neodstránia prípadné nečistoty. Úlomky kostí, zvyšky peria, alebo srsti a rôzne nečistoty, ktoré sa naň mohli dostať pri manipulácii, či už pri spracovaní, alebo na predajni.
bugout
To je v poriadku, napísal som, že záleží na stave mäsa. Keď mám narezané mäso s ktorým idem niečo robiť tak vidím v akom je stave....






 



TOPlist