Ocot pre zaváranie dobre vyberajte, každý má inú chuť

P. R., 8. augusta 2018     3 minúty čítania

Nakladané uhorky boli u nás vždy rodinným pokladom. Nie je nad ten zvuk, keď sa zahryznete do uhorky, z ktorej ešte kvapká sladkokyslý nálev, a ozve sa typické chrupnutie.



Predovšetkým na tie doma zavarené nedáte dopustiť, pretože pravdupovediac – tie kupované – väčšinou nie sú ono. Preto si každý rok s veľkým úsilím sami vypestujete alebo za nemalý peniaz nakúpite uhorky, zeleninku, ocot a s chuťou do toho.

Lenže ajhľa, aké je vaše sklamanie, keď natešení na lahodnú chuť „vašich“ osvedčených uhoriek fľašu po čase otvoríte, a už po prvom zahryznutí cítite, že to nie je ono. I keď ste použili rovnaký postup ako predtým, uhorky sú mäkké, sivé a chuťovo úplne iné, než na aké ste boli zvyknutí! Kde sa stala chyba?



Rozdiel môže byť v octe

V obyčajnom kvasnom liehovom 8 % octe! Pravdepodobne ste nesiahli po tradičnom octe. Ocot z Bzenca či Znojma, teda z oblastí s najväčšou tradíciou zavárania v Čechách, je svojím zložením a výrobným postupom proste jedinečný, a preto v uhorkových nálevoch nezameniteľný. Ak budete pri zaváraní skúšať iné octy, môže sa vám stať, že chuť nebude tá pravá, na ktorú ste zvyknutí. Každý ocot chutí inak, ten bzenecký obsahuje karamel, ktorý chuť a vôňu nálevu dokonale chuťovo vyzdvihne.



Ktorý ocot vybrať na zaváranie a aký použiť na dochucovanie?

Ten 8 % liehový je výborný predovšetkým na nakladanie. Vyskúšajte - recept na tradičné sterilizované Bzenecké uhorky nájdete tu.

Ako dochucovadlo však odporúčame skôr kvalitné ovocné octy. I malá trocha dodá výnimočnosti čerstvému ovocnému šalátu, skvele dochucuje taktiež mäso, pečené a dusené pokrmy. Napríklad vínne octy sú vhodné na prípravu majonéz, omáčok, šalátových dresingov a marinád. Ocot z bieleho vína sa znamenite hodí k stredomorskej kuchyni, ovociu či zelenine, ten z červeného vína je zase vhodný na všestranné použitie v kuchyni.



Nenapodobiteľnú chuť šalátom a zeleninovým pokrmom dodáva jablkový ocot. Je charakteristický silnou a ostrou chuťou, vhodný tam, kde dopĺňame ďalšie ingrediencie.

Inšpirujte sa množstvom receptov od oceňovaných food bloggeriek v magazíne www.milujemeocet.cz.

Zdroj fotografií: Bzenecký ocet








 



TOPlist