Foto: Shutterstock
Základom je sušenie
Na domácu strúhanku sa najlepšie hodia usušené staršie rožky, bagety, žemle, sendvič alebo biely toastový chlieb. Pečivo, ktoré nespotrebujete a chcete použiť na strúhanku, odkladajte do vrecka z papiera alebo zo sieťoviny, aby dýchalo. Neskladujte ho v igelitových vreckách, pretože hrozí, že sa zaparí a následne splesnivie.Sušenie je dobré urýchliť, zabránite tým plesni, aby sa do pečiva zahryzla skôr, ako z neho vyrobíte strúhanku. Pokrájajte ho na menšie kocky, rozložte na plech a prikryte papierom na pečenie, čím ho ochránite pred sadajúcim prachom. Pečivo nechajte schnúť - zvyčajne to trvá tri - štyri dni.
Ak máte doma len čerstvé pečivo, a potrebujete strúhanku, nakrájajte ho na kocky a sušte v rúre rozohriatej na 150 °C približne desať minút.
Podrvte, zomeľte, pomixujte
Usušené pečivo môžete podrviť v uzatvorenom igelitovom vrecku valčekom na cesto alebo bočnou hranou tĺčika na mäso. Môžete ho tiež pomlieť v mlynčeku na orechy, prípadne úplne jednoducho a rýchlo zomlieť v mixéri. Strúhanku nakoniec preosejte, aby ste z nej odstránili väčšie kusy pečiva.Správne uskladnenie
Strúhanku skladujte v sklenej nádobe, ktorá sa dá dobre uzatvoriť. Je veľmi dôležité, aby bola nádoba vzduchotesná, inak môže strúhanka splesnivieť.Ochuťte si ju
Ak vám nie je cudzie experimentovanie, strúhanku môžete rôzne ochutiť. Napríklad bylinkami, ktoré rozmixujete spolu s usušeným pečivom. Vhodná je petržlenová vňať, rozmarín, bazalka a oregano - môžete ich aj rôzne skombinovať.Foto: Shutterstock
Strúhanke dodajú zaujímavú chuť tiež koreniny ako je mletá sladká červená paprika, mletá kurkuma, rímska rasca alebo sušený zázvor či chilli papričky. Ďalšou alternatívou je sušený cesnak či sušená cibuľa, zaujímavá je kombinácia s kúskami sušených paradajok alebo olív prípadne so strúhaným parmezánom.
Extra chrumkavá
Mimoriadne chrumkavú strúhanku dosiahnete tak, že ju zmiešate s pomletými chipsami, slanými krekrami alebo kukuričnými lupienkami v pomere 1:1. Pri obaľovaní však myslite na to, že takáto strúhanka je oveľa slanšia, takže všetko, čo v nej budete obaľovať treba menej osoliť.Panko strúhanka za pár korún?
Doma si môžete vyrobiť aj panko, strúhanku japonského pôvodu, ktorá má oveľa hrubšiu štruktúru a je aj oveľa drahšia. Jej výhodou je, že pri vyprážaní do nej nevsiakne toľko tuku a výsledný pokrm je nielen chrumkavejší, ale aj o trochu zdravší. Darmo, je to pánko medzi strúhankami.Foto: Shutterstock
Na výrobu panko strúhanky potrebujete svetlý toastový chlieb. Odstráňte z neho kôrku a nechajte jeden až dva dni schnúť. Potom ho nastrúhajte na hrubom strúhadle, aby ste dostali štruktúru vločiek.
Na plech vyložený s papierom na pečenie rozprestrite pripravené chlebové vločky a vložte do rúry rozohriatej na 150 °C na tri minúty. Strúhanku premiešajte a opäť ju vložte do rúry na ďalšie tri minúty. Dávajte pozor, aby vločky nezhnedli, musia ostať svetlé a chrumkavé. Strúhanku vyberte a nechajte úplne vychladnúť.
Diskusia k článku