Nová úroda:
Konečne čerstvé jarné reďkovky! Ako ich skladovať, aby zostali chrumkavé čo najdlhšie

Veronika Lucáková, včera 06:00     5 minút čítania

Ak sa o reďkovky správne nepostaráte, čoskoro budú gumené, a také veru nikomu nechutia...



Foto: Shutterstock

Jarné reďkovky sú plné vitamínov a najlepšie sú chrumkavé. Aby si však zachovali svoju sviežosť a šťavnatosť, je dôležité ich správne skladovať. Tu sú najvhodnejšie spôsoby, ako ich uchovávať, aby ste si na nich mohli pochutnávať čo najdlhšie.

Dobre nakúpte

Na to, že si chcete užívať svieže reďkovky počas niekoľkých dní, myslite už na trhu či v supermarkete. Pri nákupe vyberajte plody, ktoré sú pevné, majú jasnú farbu a neporušený povrch. Ak sa predávajú aj s listami, dbajte na to, aby tieto neboli zoschnuté alebo zvädnuté.

Odstráňte listy

Reďkovkové listy odčerpávajú vlhkosť z plodov, čím ich rýchlejšie vysušujú. Preto je ideálne odstrániť zelenú vňať hneď po kúpe alebo zbere.

Ak máte reďkovky z vlastnej záhradky alebo v bio kvalite, listy môžete využiť. Dá sa z nich spolu s parmezánom a nejakými orieškami pripraviť chutné pesto, alebo, ak sa vám do toho veľmi nechce, nakrájanými jemnými lístkami aspoň posypte vaječnú praženicu.

Listy sa hodia aj na prípravu sviežeho jarného bylinkového oleja. Stačí keď ich s olejom rozmixujete a precedíte do uzatvárateľnej, najlepšie tmavej, fľaše. Olej používajte napríklad do šalátov, nátierok či na cestoviny.

Využite reďkovkové listy napríklad aj takto:


Do chladničky vo vode

Tento spôsob udrží reďkovky dlhodobo chrumkavé. Reďkovky bez listov vložte do nádoby so studenou vodou tak, aby boli celé ponorené. Nádobu prikryte a skladujte v chladničke. Vodu pravidelne meňte, aby zostala čerstvá.

V uzavretej nádobe s vlhkou utierkou

Reďkovky vložte do vzduchotesnej nádoby. Prikryte ich vlhkou papierovou utierkou, ktorá reďkovkám zabezpečí vlhkosť. Nádobu uzavrite a uložte do chladničky.

V perforovanom plastovom vrecku

Ak chcete jednoduchší spôsob, uložte reďkovky do perforovaného (s dierkami) plastového vrecka. Perforácia zabezpečí správnu cirkuláciu vzduchu a zabráni hnilobe. V niektorých supermarketoch sa reďkovky bez vňate už priamo predávajú v takýchto perforovaných obaloch.

Keď sú už nakrájané

V uzavretej nádobe sa dajú nakrátko v chladničke uskladniť aj už nakrájané reďkovky. Odporúčame ich však spotrebovať čo najskôr, najlepšie do druhého dňa.

Z nakrájanej reďkovky môžete pripraviť takúto nakladanú delikatesu:



Ako ich ešte oživiť?

Ak reďkovky už stratili chrumkavosť, namočte ich na hodinu do ľadovej vody. Rýchlo sa rehydratujú a znovu získajú svoju sviežosť.

Ďalšie výborné jedlá z reďkovky a jej listov nájdete v tomto článku:




ANKETA: Využívate z reďkoviek aj listy?

0,0%



100,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist