Foto: Shutterstock
Bylinky dodajú každému jedlu nezameniteľnú chuť a vôňu. Niektoré navyše dokážu pomôcť pri trávení alebo zmierniť niektoré zdravotné potiaže. Ich použitie v kuchyni má však svoje pravidlá, ktoré je dobré dodržať, aby ste ich benefity neznehodnotili.
Mäkké bylinky
Mäkšie bylinky ako je pažítka, hladkolistá a kučeravá petržlenová vňať, bazalka, koriander, majorán, oregano, či estragón sa do jedla pridávajú až keď je hotové, úplne nakoniec. Aj kôpor do omáčky pridajte až potom, čo ju zahustíte a povaríte.Foto: Shutterstock
Ak by ste mäkké bylinky varili, zhorkli by a stratili svoje účinné látky, napríklad bazalka zvädne a nepekne zošedne.
Tvrdé bylinky
Foto: Shutterstock
Naopak, bylinky s tvrdými listami a ihličím ako je bobkový list, šalvia, tymian, levanduľa či rozmarín potrebujú k tomu, aby uvoľnili vonné silice, povariť. Do polievok, omáčok či na pečené zemiaky ich preto môžete pridať hneď na začiatku prípravy pokrmu.
Diskusia k článku