Nie je to jedno:
Počas varenia alebo až do hotového pokrmu? Viete, kedy pridať bylinky do jedla?

Jana Klimanová, 20. júla 2023     2 minúty čítania

Prezradíme vám, ktoré obľúbené bylinky sa môžu variť a ktorými je lepšie ochutiť polievku, omáčku alebo mäso až na záver.



Foto: Shutterstock

Bylinky dodajú každému jedlu nezameniteľnú chuť a vôňu. Niektoré navyše dokážu pomôcť pri trávení alebo zmierniť niektoré zdravotné potiaže. Ich použitie v kuchyni má však svoje pravidlá, ktoré je dobré dodržať, aby ste ich benefity neznehodnotili.

Mäkké bylinky

Mäkšie bylinky ako je pažítka, hladkolistá a kučeravá petržlenová vňať, bazalka, koriander, majorán, oregano, či estragón sa do jedla pridávajú až keď je hotové, úplne nakoniec. Aj kôpor do omáčky pridajte až potom, čo ju zahustíte a povaríte.



Foto: Shutterstock

Ak by ste mäkké bylinky varili, zhorkli by a stratili svoje účinné látky, napríklad bazalka zvädne a nepekne zošedne.

Tvrdé bylinky



Foto: Shutterstock

Naopak, bylinky s tvrdými listami a ihličím ako je bobkový list, šalvia, tymian, levanduľa či rozmarín potrebujú k tomu, aby uvoľnili vonné silice, povariť. Do polievok, omáčok či na pečené zemiaky ich preto môžete pridať hneď na začiatku prípravy pokrmu.





ANKETA: Pridávate majorán do gulášu až úplne na záver?

84,3%



15,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist