Foto: Shutterstock
Ak by ste lahôdkové droždie pridali do cesta, aby vykyslo, nestane sa tak, pretože obsahuje len neaktívne kvasinky. Je veľmi obľúbené vo vegánskej kuchyni, ale pre svoju chuť a priaznivé zloženie sa uplatní aj u „mäsožravcov“.
Obsahuje totiž kvalitné bielkoviny, vitamíny skupiny B, minerálne látky, vlákninu a deväť aminokyselín, ktoré si telo nevie vytvoriť samo. Často býva obohatené aj o vitamín B12, okrem toho je prirodzene bezlepkové a je vhodné aj pre deti.
Foto: Shutterstock
Najčastejšie sa lahôdkové droždie využíva ako náhrada syra, napríklad na posypanie cestovín a šalátov, čo vítajú tí, ktorí majú problémy s konzumáciou mliečnych výrobkov, a takto pripravené jedlo vyhovuje aj vegánskym kritériám. Foodblogerka Barbora Kyšková, autorka blogu BarboraRebarbora, robí z neho napríklad vegánsky parmezán. Robí sa jednoducho – do mixéra (food procesora) nasypeme lúpané mandle alebo kešu orechy a zasypeme ich lahôdkovým droždím v takom množstve, aby už orechy neboli vidieť. Pridáme soľ a všetko spolu rozmixujeme.
Môžete si z neho urobiť aj drožďovú nátierku, kedy sa zmieša so zmixovaným údeným tofu a trochou olivového oleja, pridá sa nadrobno nakrájaná cibuľa a sušené alebo čerstvé bylinky
Foto: Shutterstock
Ďalším tipom je vajíčková nátierka – opražíme nakrájanú cibuľu na 2 lyžiciach olivového oleja, pridáme 3-4 vajíčka a premiešame. Dochutíme 2 lyžicami lahôdkového droždia, soľou, korením a bylinkami.
Foto: Shutterstock
Kto rád experimentuje, môže vyskúšať aj bazalkové pesto, v ktorom parmezán nahradí lahôdkovým droždím. Rozmixujeme 30 g bazalky, 30 g píniových orieškov, 20 g lahôdkového droždia, 80 ml olivového oleja, 1 strúčik cesnaku, 1 lyžicu citrónovej šťavy a 1 lyžičku soli.
Tiež sa môže pridávať na ochutenie smotanových omáčok, rizota, do dusenej zeleniny a aj strukovinových jedál. Barbora Kyšková odporúča pridať ho aj do čokoládových dezertov, ktorým podľa nej dodá zamatovú chuť.
Diskusia k článku