Nenápadný, ale úžasný:
Zoznámte sa s ligurčekom a spravte ho kráľom ochucovania vašich jedál

Jarmila Horváthová, 10. júla 2023     4 minúty čítania

Výrazná bylinka, ktorá aj sušená alebo mrazená vonia a chutí presne tak isto, ako čerstvá. Viete, ako môžete tieto vlastnosti ligurčeka využiť v kuchyni?



Foto: Shutterstock

Šéfkuchári na ligurček lekársky nedajú dopustiť, hovoria, že je to taký slovenský koriander. Najlepšie obdobie na zber listov je práve teraz, takže ak ste si túto málo používanú, ale úžasnú bylinku kúpili a zasadili v záhrade či nechali v kvetináči, určite sa vám hodia naše tipy, ako ho použiť.

Ostrou chuťou ligurček pripomína zeler, ale aj známe tekuté polievkové korenie. Listy výborne ladia s mäsom a rybami, je vhodný aj do polievok, dusených pokrmov a tiež do dresingov. Lahodný je však aj v kombinácii so zeleninou, napríklad s paradajkami a so šalátom a ochutiť ním môžete aj bylinkové maslo.

Mladé výhonky ligurčeka sa môžu podávať blanšírované ako zeleninová príloha, alebo ako prídavok do pyré.

Korene ligurčeka majú oveľa silnejšiu arómu ako samotná bylina, preto sa často sušia a melú a pridávajú napríklad do klobás alebo liehovín.

Keďže jeho chuť je naozaj výrazná, odporúča sa, používať ho striedmo. Do jedál sa pridáva až tesne pred dokončením, varením totiž svoju arómu stráca.



Foto: Shutterstock

Ako ho uchovať?

Aby ste mohli bylinku využívať počas celého roka, aromatické listy môžete usušiť alebo zamraziť. Na sušenie ich môžete buď vložiť do rúry na najnižší stupeň s pootvorenými dvierkami, do sušičky pri teplote približne 40 °C, alebo ho zviazať do zväzku, zavesiť a nechať sušiť na vzduchu.

Uchovávať by sa mal vo vzduchotesných nádobách bez prístupu svetla. Takto usušený ligurček možno skladovať niekoľko mesiacov. Sušený má rovnakú chuť, ako čerstvý.

Rovnako jednoduché je aj zmrazenie. Listy zmrazte vcelku alebo nakrájané vo vrecku alebo v nádobe na mrazenie. Môže sa zamraziť aj s listami na stonke. Po rozmrazení bude ich chuť rovnako aromatická ako chuť čerstvej rastliny. V mrazničke sa dajú uchovávať až rok.

Bylina lásky

Ligurček sa volá aj lekársky a to pre svoje liečivé vlastnosti. V 16. storočí sa používal ako afrodiziakum a hovorili mu aj bylina lásky.

Dnes sa používa skôr pre svoj pozitívny účinok pri infekciách močového mechúra a močových ciest. Najmä koreň má údajne diuretický, protikŕčový a antimikrobiálny účinok. Listy zasa pomáhajú pri tráviacich ťažkostiach.



Foto: Shutterstock

Urobte si z ligurčeka domáce ochucovadlo

Ligurček môžete použiť aj na prípravu domáceho tekutého polievkového korenia, známeho ako maggi. Potrebujete naň 60 g vňate ligurčeka, 30 g petržlenovej vňate, 250 ml vody, 1 ČL cukru, 2 PL soli, 1 PL sójovej omáčky 1 ČL karobového prášku (nemusí byť).

Čisté, nadrobno nasekané bylinky varte 30 minút v 250 ml vody. Potom tekutinu preceďte cez jemné sitko alebo kávový filter.

V hrnci opatrne skaramelizujte cukor. Potom pridajte precedený bylinkový vývar spolu s ostatnými prísadami a nechajte krátko prevariť na miernom ohni.

Ak je to pre vás táto príprava príliš prácna, môžete si pripraviť pikantnú soľ z lístkov sušeného ligurčeka. Na tento účel vo výkonnom mixéri najemno rozomeľte 10 g sušenej byliny so 100 g soli.



ANKETA: Používate v kuchyni ligurček?

96,6%



3,4%







Diskusia k článku

chemik
Sušený kořen libečku - ligurčeka zesílí masovou chuť hovězí polévky, šťávy nebo omáčky mnohem výrazněji a příjemněji než list. Suší a případně drtí se silnější oddenky, skladují dobře uzavřené v temnu a chladu, které však bohužel už po roce žluknou.






 



TOPlist