Nemusia byť vždy zemiakové:
Chcelo by to zmenu? Urobte hranolky zo zeleniny a bez vyprážania

Veronika Lucáková, 3. marca 2024     3 minúty čítania

Vyskúšajte raz namiesto zemiakových hranoliek zeleninové. A možno pri nich už zostanete...



Foto: Shutterstock

Vyskúšajte pre zmenu namiesto tých zemiakových, hranolky z mrkvy, zeleru či batatov. A to ani zďaleka nie sú vymenované všetky druhy zeleniny, ktoré sa výborne hodia na hranolčeky. Napríklad aj z paštrnáku, cukety, tekvice aj cvikly vedia byť skvelým chrumkavým doplnkom mäsa alebo fajnovým snackom k sledovaniu televízie.

Netreba vyprážať

Aj zeleninové hranolky sa dajú rovnako vyprážať ako tie zemiakové, ale kto chce ušetriť kalórie alebo si dopriať niečo zdravšie, ten si zeleninové hranolčeky určite radšej dá pečené a vyprážaniu sa vyhne. Je to celkom jednoduché, stačí ich rozložiť na plech s papierom na pečenie a ten trošku potrieť olejom. Úspora tuku bude citeľná.

Nech sa netlačia

Aby boli hranolky čo najchrumkavejšie, je dobré poukladať ich vedľa seba tak, aby sa neprekrývali. Takto nenavlhnú a nebudú „gumené“. V polovici pečenia je najlepšie ich otočiť. Vďaka tomu budú chrumkavé z každej strany.

Ešte chrumkavejšie vďaka obalu

Bataty, ale aj mrkva, cuketa či tekvica budú v podobe hranolčekov ešte chrumkavejšie, keď ich posypete okrem obľúbených korenín aj troškou škrobu, alebo najemno strúhaného parmezánu či kúskom najemno rozdrvených lupienkov.

Môžete si pripraviť aj koreniacu zmes zmiešaním lyžice škrobu (zemiakového alebo kukuričného), lyžičky sušeného cesnaku, lyžičky zmesi korenia na zemiaky či sušených talianskych byliniek.

K nakrájaným a osušeným zeleninovým hranolčekom v mise pridajte troška oleja, prisypte pripravenú koreniacu zmes a potriasaním hranolky rovnomerne obaľte. Potom ich už len stačí rozložiť na plech s papierom na pečenie a šup do rúry na 200 °C aspoň na 25 až 30 minút.

Pozrite si video, ako pripraviť zeleninové hranolky s bryndzovým dipom:







ANKETA: Vyprážate doma často hranolky?

5,9%



94,1%







Diskusia k článku







 



TOPlist