Mraznička:
Dá sa ušetriť na jej prevádzke?

Andrea Červenková, 5. decembra 2012     9 minút čítania

Vonku síce začína konečne kraľovať pani zima, ale bez toho, aby sme v kuchyni mali funkčnú mrazničku, sa už dnes asi nezaobídeme. O chladení sme už písali, dnes sa dozviete zopár praktických informácii o téme, ktorá s chladením asi najviac súvisí – o mrazení.


Foto: Shutterstock


Ak chceme ušetriť náklady za elektrickú energiu, platia pre mrazenie rovnaké základné pravidlá ako pre chladničku. Chladničkám sme sa venovali v článku Chladnička: Ako najlepšie využiť potenciál vašej chladničky, dnes sa budeme venovať mrazničkám. Mraznička má totiž zopár špecifík, ktoré stoja za pozornosť a na ktoré by sa mal záujemca o kúpu novej mrazničky najviac sústrediť:

Mraznička


Klimatická trieda


Určuje ideálnu vonkajšiu teplotu na prevádzku mrazničky.

Ak je v technickej špecifikácii prístroja uvedených niekoľko klimatických tried naraz, napr. N – ST platí, že prístroj môže pracovať pri teplote 16 – 38 °C. Samozrejme platí, že čím je vyššia okolitá teplota prostredia, tým vyššia je aj spotreba energie.



Počet hviezdičiek


Označuje teplotu v mraziacom priestore – triedu mrazenia.

* Teplota nižšia ako – 6 °C, určené na veľmi krátke uchovanie zmrazených potravín.
** Teplota nižšia ako – 12 °C, určené na krátkodobé uchovanie zmrazených potravín (len niekoľko týždňov).
*** Teplota nižšia ako – 18 °C, určené na dlhodobé skladovanie zmrazených potravín.
**** Teplota nižšia ako – 18 °C, určené na dlhodobé skladovanie zmrazených potravín a zmrazovanie čerstvých potravín.


Foto: Shutterstock


Mrazničky a chladničky s mraziacim boxom s počtom hviezdičiek 3 a menej mrazia len dopredu zmrazené potraviny.

Zmrazovací výkon alebo kapacita
Udáva sa ako hmotnosť čerstvých potravín, ktoré je možné zmraziť za 24 hodín.

Odolnosť proti výpadku prúdu
Uvádza, ako dlho si mraznička bez prívodu elektrického prúdu zachová optimálnu teplotu na uskladnenie potravín.


Ako znížiť potrebu elektrickej energie



Foto: Shutterstock
Odporúčaná teplota v mrazničke je približne – 18 °C. Pokiaľ je teplota v mrazničke nižšia, spotreba narastá približne o 5 – 6 % za každý stupeň. Mrazničku pravidelne rozmrazujte, ak kupujete novú, hľadajte funkciu automatického rozmrazovania. Už 5 mm námraza dokáže zvýšiť spotrebu energie o 30 %. Často tvoriacu sa vrstvu ľadu zapríčiňuje aj slabé tesnenie dverí. Pravidelne ho kontrolujte a v prípade potreby vymeňte.

V mraziacom boxe, či mrazničke sa oplatí mať zoznam, čo jednotlivé boxy obsahujú alebo zavedený systém uskladnenia zmrazených potravín (napr. 1. zásuvka – mäso, 2. zásuvka – ovocie a zelenina, 3. zásuvka – chlieb a pečivo). Budete mať lepší prehľad a ušetríte si namáhavé hľadanie. Časté a dlhé otváranie dverí vás stojí peniaze.

Mrazničky podľa údržby


S námrazovou technológiou - takúto mrazničku je potrebné pravidelne rozmrazovať.

S beznámrazovou technológiou (napr. „NoFrost“) – tu je rozmrazovanie automatické, bezúdržbové a mraznička si zachová deklarovanú energetickú triedu počas celej doby používania.


Mrazničky podľa tvaru


Truhlicové (pultové) mrazničky



Foto: Shutterstock
Plusy:
Ponúkajú pri rovnakom objeme vyššiu zmrazovaciu kapacitu. Sú vhodné predovšetkým pre tých, ktorí uchovávajú väčšie množstvo potravín rovnakého typu. Výhodou je dobrá izolácia, vďaka ktorej majú nižšiu spotrebu energie.

Mínusy:
Celková neprehľadnosť. Čiastočne sa výrobcovia snažia tento nedostatok riešiť pomocou plastových zásuviek. Výber tohto typu mrazničky sa neodporúča starším ľuďom a osobám menšieho vzrastu, ktorí nedočiahnu na potraviny uložené v spodnej časti mrazničky. Truhlicové mrazničky sa otvárajú smerom hore, hornú plochu teda nemožno využiť na odkladanie.


Foto: Shutterstock

Policové (skriňové) mrazničky


Plusy:
Majú tvar klasickej chladničky, pri ktorej sa dvierka otvárajú ťahom k sebe. Do každej priehradky, ktorá býva aspoň z časti priehľadná, je možné vložiť určitý typ potraviny a získať okamžitý prehľad o množstve a druhu potravín. Vhodné je do horných políc umiestniť potraviny na okamžité zmrazenie.

Mínusy:
Majú menší objem, vyššiu cenu a spotrebu elektrickej energie než truhlicové.


Foto: Shutterstock

Vstavané mrazničky


Sú určené pre vstavanie do kuchynskej linky. Pri vstavaných mrazničkách majte na pamäti, že kuchyňa patrí aj vďaka vareniu medzi najteplejšie miestnosti a preto sa dá očakávať vyššia spotreba elektrickej energie ako pri truhlicových alebo policových mrazničkách. Vo väčšine prípadov sú kombinované s chladničkou. Výhodnejšia kombinácia je, ak je chladnička v hornej časti a mraznička v spodnej – do chladničky sa chodí častejšie a teda sa netreba toľko zohýbať.


Foto: Shutterstock
Špeciálnou kategóriou sú chladničky a mrazničky amerického typu, ktoré majú v sebe integrované rôzne technické vychytávky. Jednou z nich je napríklad automatický prípravník ľadu. Tu je potrebné, aby bola chladnička pripojená k rozvodu vody, sám si vodu napúšťa podľa potreby a pripravuje z nej ľad. Ten je k dispozícii z vonkajšej strany chladničky, bez toho aby ste museli chladničku otvárať. Priložením nádoby a opretím o dávkovač alebo stlačením tlačidla sa vám do pohára vsype potrebné množstvo ľadu.

O možnostiach, ako mraziť, ktorá zelenina a ovocie sú vhodné na mrazenie a ktoré nie, sa na Varecha.sk dočítate vo veľmi zaujímavom článku Skladujte mrazením.


Mrazené recepty z Varechy


Že sa dajú mraziť aj potraviny, pri ktorých by ste to nečakali, sa presvedčíte v receptoch od našich Varecháčov Mrazené vajcia alebo aj Mrazené vňate.
Na Varecha.sk nájdete aj celkom neobvyklé recepty z mrazených potravín, tu je len zopár z nich: Malinovo-medovkový tapiokový puding, Z núdze cnosť, Pasta di mare alebo Hubová krémová polievka.

To, že sa na Varecha.sk živo diskutuje a navzájom si dávate praktické rady aj o mrazených potravinách, isto viete. Môžete sa o tom presvedčiť aj na diskusiách Ako dobre pripraviť mrazené rybie filé či Mrazené ovocie.


A na záver: Vedeli ste, že sa dá mraznička využiť aj na iné, než mrazenie potravín? Okrem uskladňovania mrazených lariev ako krmiva napríklad pre akváriové rybičky, sa dá mrazenie použiť aj inak prakticky – vosk nakvapkaný na sviatočnej košeli či žuvačka nalepená na nohaviciach? Žiaden problém, zmrazte ich a uvidíte, ako rýchlo sa ich zbavíte!




Diskusia k článku

hubata
Keďže nakupujem po celý rok ovocie, zeleninu a sem-tam aj kuracinku a zajačinku u jednej dobrej víly, tak to aj mrazím. Ale ak by som mala kupovanú zeleninu a ovocie mraziť to ma ani nenapadne. Nech mi to mrazí obchod. A vtedy najviac ušetrím - ani by som si mrazák nekúpila. Načo?
rajnica
Hubatá, poraď - máme zeleninu, ktorú si sami dopestujeme. Máme si ju nosiť zmraziť do obchodu?
hubata
@rajnica - nie prečo by si nevyužil služby mrazničky keď máš svoju zeleninu? Nie je nič lepšieho ako mať svoju domácu mrazenú zeleninu a ovocie na celú zimu.

Nejako zle si si prečítal môj príspevok @rajnica ........
rajnica
huba tá a čo, ak som čítal, iba to, čo si napísala? Ale tvoje poučenie je úžasné. Sám by som na také niečo určite neprišiel
tempura
Jiste ze se da usetrit ... a to tak, ze ji vytahnete ze zasuvky! Smich!

Ja zeleninu pouzivam zasadne cerstvou, nedavam ji do mrazaku. Ale mam tam spoustu jinsich dobrot ... a mimo jine take sklenice, ktere pouzivame na piti vseho mozneho tady na Floride, napoje v nich potom vydrzi hezky dlouho prijemne chladne.






 



TOPlist