Mrazené vňate - petržlenová

dvorka - fotkadvorka, 1. júna 2012
Mrazené vňate - petržlenová
Foto: dvorka

Je čas čerstvej voňavej vňate z petržlenu, rôznych byliniek a pretože som ako baba korenárka, pestujem, suším a mrazím osto-šesť. Pred pár rokmi som dostala Zobraziť celý popisJe čas čerstvej voňavej vňate z petržlenu, rôznych byliniek a pretože som ako baba korenárka, pestujem, suším a mrazím osto-šesť. Pred pár rokmi som dostala tip na uchovanie mrazenej vňate a osvedčil sa mi. Odkladám do sklenených pohárov a tak sa do nich nedostane vzduch tak, ako pred tým keď som dávala do rôznych umelohmotných krabičiek a spravila sa námraza a mala som guču mrazenej vňate.

20 minút
príprava

Suroviny





Postup

  1. 1

    Natrhané stonky som poriadne umyla, rozložila na utierku a nechala osušiť, nie vyschnúť vňať. Tá mi ostala pekná čerstvá.

    Mrazené vňate - petržlenová - obrázok 1
  2. 2

    Prstami som odtŕhala lístočky vňate, môže sa aj nasekať nadrobno, alebo nastrihať skvelým pomocníkom, nožnicami na pažítku.

    Mrazené vňate - petržlenová - obrázok 2
  3. 3

    Obsah poháru som stále sklepávala, aby sa do neho dostala všetka vňať čo som mala. Nakoniec som poskladala papierovú utierku, tú som dala na vrch, prípadná vlaha sa zachytí a zamrazí na papieri. Pohár som zavrela šrubovacím vrchnákom, označila a šup do mrazničky.

    Mrazené vňate - petržlenová - obrázok 3
  4. 4

    Takto som si pripravila nie len vňať, ale aj mladé špenátové lístky a mätové končeky, ktoré dávam do čaju, na ozdobu jedál a múčnikov alebo keď ma bolí hlava, jeden lístok do kávy.

    Mrazené vňate - petržlenová - obrázok 4

Diskusia k receptu

izabella929
takto som ich veru nerskúšala ešte, ale verím, že sa osvedčili...ja ich suším na bielom plátne a potom uskladňujem v pohároch . Na vrch pohára dám plátno a previažem.V mraznične nemám miesto pre poháre...bohužiaľ...zaujímavé by to bolo vyskúšať...dík za nápad.-)
medovnicek
petržlenovú vňať zbožňujem, preto si ju tiež zamrazujem, tento postup si vymyslela výborne, musím vyskúšať podľa tvojho vzoru
pacik
Tiež mrazím na zimu všetko zelené, čo sa dá :-)
grandma
Parádny recept, vyskúšam - myslím že je dobré dať do menších fľaštičiek aby sa zmestili do mrazničky.
michsamant
Skusim to s matou, nepouzivam ju casto a ked treba nikdy ju nemam. Takto bude po ruke v mrazaku. Dakujem.
tiginko
super vychytávka, škoda že do môjho mrazáku sa toho už veľa nezmestí ...skúsim aspoň niečo :-)
anna123
Aj ja takto mrazím a uskladnujem v nádobách z umelej hmoty, ktoré sa tiež dávajú do mrazničky, zaujali má tiež tvoje nožnice na bylinky.
tiginko
ja som kúpila minulý týždeň v Hornbachu kvetináč na bylinky, ktorý má na boku zavesené presne takéto nožnice
dvorka
pre @magdalena30 Nožnice som pred pár rokmi kúpila v Metre. Sú ozaj dobrým pomocníkom. Aj sušenú majoránku a oregáno či iné bylinky čo pestujem s nimi strihám nadrobno.
zdenkas
Tak toto je výborný nápad. Určite zrealizujem.Ďakujem Ti.
majka60
Ja som sa potešila, lebo by som tak chcela vyskúšať aj kôpor, mám ho po záhradke fúru a uvidíme zatiaľ ďakujem za nápad.
radulienka
@dvorka a neprasknú tie poháre v mrazničke? Ja mrazím bylinky v sáčkoch so zipsom, vytlačím všetok vzduch a zavriem, sú tiež perfektné...
dvorka
@radulienka poháre neprasknú, mám aj od minulého roka ešte kôpor. No musím ho spotrebovať, lebo čo nevidieť bude čerstvý.
astheart
Hledala jsem ty nůžky na bylinky na netu. Dají se koupit v mnoha internetových obchodech. Cena skoro všude necelé 300 Kč. Ale na popron.cz jsou mnohem levnější...... Zkoukněte to.
babkamt
Je to super nápad. Práve som chcela sušiť ligurček. Už je pekný aj kôpor a petržlenová vňaťka. Kôpor mi vždy končí , keď ho potrebujem do uhoriek. Určite vyskúšam.
hubata
Mrazím všetky bylinky v nádobe na ľad v podobe kociek: nakrájam čo potrebujem a pridám pár kvapiek vody. Zmrznuté vyklopím do igelitového vrecka a označím menovkou. Do polievky, šalátu, plnky a všade tam kde potrebujem potom len vhodím kocku s petržlenovou vňaťou. Ak potrebujem v zime do pomazánky, plnky napr. pažítku tak zmrazenú kocku nechám odkvapkať na sitku. Chutí ako čerstvá. Takto sa dá vlastne použiť všetko nielen bylinky ale napr. aj citrónová kôra, citrónová šťava, ovocné šťavy namrazené z prebytkov jarného a letného ovocia (t.č. bude aktuálna napr. morušová, bazová, ríbezľová).
Mrazené potraviny ostanú v takom stave v akom ich zamrazíme. Mám malú mrazničku (len 50 l, lebo som sama) ale na jeseň a v zime ako keby som našla a nevyhadzujem peniaze za pochybné drahé sirupy a vitamínové doplnky.
mojack
Listočky petržlenu, ligurceka ... rozdelim na menšie casti, položim na tacku a šupnem do mrazničky. Zmrazene preložim do krabičky od ramy. Tuto odložim do mrazničky a takto zmrazene dokladam pokial krabicka nie je plná. Vojde tam naozaj vela, nebojim sa ked aj natlacim. Ked potrebujem listočky nie su zlepene spolu a vyberiem kolko potrebujem.
rolfynka
aj ja mrazim vnate celerovu petrzlenovu aj kopor a davam ich do krbiciek od masla natierkoveho a su ako cerstve tie susene nemaju taku chut a kto nema miesto tak sa da aj do mikrotenovych sackou treba vyskusat aj na zemiaciky v zime je ta petrzlenova vnatka vyborna
paveva
ja som tiež mrazila a davala do plastových krabičiek. toto sa mi zdá lepší nápad, určite to budem robiť takto, dik
daniela142
Vňate sa nezlepia, ak ich po umytí necháme trochu zvädnúť, aby stratili trochu vody. Potom sa "nezlepia" do hrče, ale pekne sa sypú.
garanco
Ja si mrazím všetky bylinky podobným spôsobom - pozri  varecha.pravda.sk/recepty/petrzlen-na-kazdy-den-v-roku-fo...

a nemám z nich žiadnu guču, vždy si nožom odlúplnem potrebné množstvo a nádobku rýchle vrátim do mrazničky.
(Na usušenie vňatí použite návod od p. J.M. Simmela- "Nemusí byť vždy kaviár": opláchnuté bylinky položíme do stredu čistej utierky, jej štyri konce spojíme a odstredivým krúžením veľmi citlivo a dôkladne odstredíme vodu z byliniek.)
enge149
výborný nápad,vyskúšam,ja som bola na prednáške lekára,ktorý povedal,čo najmenej používať umelé plasty,sklo je najčistejšia potravina,do plastov aj fľiaš idú chem.látky,do bieleho skla sa nič nepridáva,voda v plast.fľaši ani potraviny,ktoré sú na slnku, nie sú už zdravé,vplyvom svetla a sl.lúčov tam vznikajú škodl.látky..




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia