Ľudia chladili potraviny od stredoveku
Foto: Shutterstock Takto vyzerali chladničky v polovici minulého storočia.
Číňania používali na chladenie potravín a nápojov kusy ľadu. Až podstatne neskôr, niekedy začiatkom 19. storočia, však niekomu napadlo zostrojiť prístroj na udržanie chladu.
Prvé chladničky vlastne ani neboli prístroje, ale skôr skrine, ktoré mali dvojité steny, do ktorých sa vkladal ľad a ktorý pôsobil ako chladiace médium. V roku 1834 Američan Jacob Perkins žijúci v Anglicku zistil, že niektoré látky sa pri vyparovaní ochladzujú, čo postavilo základ princípu fungovania chladničiek, ako ich poznáme dnes. Prvú chladničku pre domácnosť vyrobil nemecký inžinier Karl von Linde v roku 1879 a v roku 1923 bola vo Švédsku na trh uvedená prvá elektrická chladnička s názvom Electrolux.
Foto: Shutterstock
Tipy ako využiť potenciál chladničky
Akú veľkosť chladničky potrebujete?
Mala by sa odvíjať od množstva jej užívateľov. Pre jednočlennú domácnosť stačí obvykle chladnička s objemom okolo 120 litrov, v početnejších rodinách je to zhruba 60 litrov na osobu. V domácnostiach, v ktorých sa robia veľké týždenné alebo nebodaj mesačné nákupy, treba rátať s priestorom až 100 – 120 litrov na osobu. V ideálnom prípade by mal byť priestor zaplnený minimálne na 70 %.
Kde umiestniť chladničku
Najhoršie miesto pre chladničku je v blízkosti nejakého zdroja tepla, či už je to radiátor, sporák alebo gril. Zlý je aj výklenok, v ktorom nie je zadná strana chladničky dostatočne odvetrávaná. Chladnička však nemá rada ani príliš chladné priestory, optimálna teplota na jej prevádzku je okolo 15 °C.
Čo nechladiť
Exotické ovocie, niektoré druhy zeleniny, ako sú paradajky a uhorky. Chlebu a pečivu sa uskladnením v chladničke jeho trvanlivosť dokonca skracuje a aj kvalita exotického ovocia sa pôsobením chladu môže znižovať. Do chladničky nepatrí ani ovocie a zelenina, ktoré potrebujú dozrieť.
Čo chladiť
Potraviny a nápoje, ktoré sú vychladené a zabalené.
Foto: Shutterstock
Ako ukladať potraviny do chladničky
Potraviny, ktoré silno vylučujú etylén a citlivé potraviny ako ovocie, zelenina, šaláty, je potrebné vždy oddeliť alebo zabaliť, aby sa neznižovala ich trvanlivosť. Potraviny odkladajte do chladničky tak, aby medzi nimi mohol prúdiť vzduch, teda nie príliš tesne vedľa seba. Potraviny by ani nemali dotýkať zadnej steny chladničky, aby nevlhli a nezamŕzali.
Ako rozmiestniť potraviny v chladničke
Každá chladnička má rôzne teplotné zóny, a teda každá jej časť patrí iným potravinám. Optimálna teplota na uchovanie potravín okolo +5 °C je na strednej polici. Táto časť by mala byť vyhradená na skladovanie mlieka, mliečnych a mäsových výrobkov a vajíčok. Horná polica s teplotou do 8 °C patrí čerstvým potravinám, otvoreným baleniam a hotovým vareným jedlám. Najnižšia teplota +2 °C je v najnižšej polici nad zásuvkou na ukladanie zeleniny. V nej sa má uskladňovať čerstvé mäso a ryby. V zásuvke na dne chladničky, ktorá je určená na ovocie a zeleninu, je teplota do 10 °C. Poličky vo dverách sú najteplejším miestom chladničky (10 – 15 °C) a sú určené na produkty, ktoré vyžadujú len veľmi mierne chladenie, teda napríklad nápoje, horčica, kečup, zaváraniny.
Potrebujete mať systém
Pri používaní chladničky je vhodné osvojiť si, že čerstvé potraviny patria do zadnej časti chladničky pred tie, ktoré sú už v chladničke uložené. Tým dosiahneme, že väčšinu potravín skonzumujeme pred uplynutím ich doby trvanlivosti.
Foto: Shutterstock
Dobrou starostlivosťou o chladničku znížime spotrebu elektrickej energie.
Ako znížiť spotrebu
Treba dbať na to, aby boli dvere chladničky vždy zatvorené a tesnenie pevne uchovávalo chlad vo vnútri chladničky. Preto je dobré sa snažiť dvere chladničky otvárať iba v nevyhnutných prípadoch a čo najskôr ich opäť zatvoriť. Ak chladíte uvarené jedlo, treba ho nechať celkom vychladnúť – v zimných mesiacoch na balkóne v lete ho môžeme schladiť v nádobe so studenou vodou, do ktorej pridáme ľad.
Čo treba kontrolovať
Vetraciu mriežku na zadnej strane chladničky je dobré pravidelne utierať od prachu. Tesnenie okolo dverí chladničky musí byť čisté, neporušené a musí nutne dokonale priliehať po celom obvode dverí. Pri umývaní chladničky ho umyjeme teplou mydlovou vodou, potom pretrieme studenou čistou vodou. Moderné chladničky odmrazujú vnútorný priestor automaticky, keď kompresor nepracuje. Ak by predsa len nejaká námraza vznikla, nemala by byť hrubšia ako pol centimetra, pretože potom sa kompresor viac namáha, čiže rastie spotreba chladničky.
paradajky nikdy nedávam do ladničky ani ovocie, cibulu, cesnak. ale uhorky, papriky áno. zdá sa mi, že tak dlhšie vydržia, neviem.
Aj ja, v tzv. slobodnom chove.