Mravce, muchy, komáre:
Ako na dotieravý hmyz? Vyskúšajte to, čo máte v kuchyni

Jana Klimanová, 30. mája 2023     4 minúty čítania

Spolu s jarným slniečkom sa do našich domácností predierajú aj nezvaní hostia. Ak nie ste fanúšikmi chémie a elektrických odpudzovačov hmyzu, siahnite po prírodnej stratégii.



Foto: Shutterstock

Mravce zastaví sóda bikarbóna

Týchto dotieravých hostí, ktorí sa v domácnosti dokážu objaviť doslova zo dňa na deň, zastaví chilli, klinčeky a majorán. Nenávidia tiež vôňu škorice, bobkového listu - rozložte ich na miesta, kde sa vyskytujú.

S mravcami zatočí aj univerzálna sóda bikarbóna. Zmiešajte ju s práškovým cukrom a vodou. Zmes umiestnite v plytkých nádobkách do rohov a na miesta, kde sa vyskytujú mravce.



Foto: Shutterstock

Mravce spoľahlivo zastaví tiež zmes vyrobená z kocky droždia, polievkovej lyžice vody a trochy kryštálového cukru alebo medu. Zmiešajte ich, potrite ňou papier na pečenie a položte na trasu, ktorou špacírujú do vášho domu či bytu.

Ďalším overeným receptom je zmes 10 kvapiek esenciálneho oleja z citrusov, 1 ČL kajenského korenia a šálky teplej vody. Dobre premiešajte a postriekajte miesto, kde sa mravce vyskytujú. Podobnú službu urobí aj tea tree oil.

Pomôcť môže aj biela krieda. Stačí nakresliť čiaru (ešte lepšie vysypať kriedovým práškom) okolo vstupných miest. Jej hranicu mravce neprekročia.

Efektívnou metódou, vďaka ktorej mravce odstránite z vášho domova, je tiež použitie obojstrannej lepiacej pásky. Tú im stačí položiť alebo pripevniť do cesty tak, že sa mravce na ňu nalepia.

Muchám nevoňajú bylinkové kytice

Muchy sa oblúkom vyhýbajú intenzívnej vôni byliniek - levanduli, mäte a bazalke. Rozvešané sušené listy vo vrecúškach či zväzky aromatických bylín vám budú v domácnosti nielen krásne voňať, ale odoženú a nepríjemný hmyz.



Foto: Shutterstock

Výrazná aróma cesnaku neprekáža len upírom, ale aj dotieravým muchám. Ak si dáte do vázy kytičku pažítky krásne rozkvitnutej na ružovo, zabijete dve muchy jednou ranou…

Na komáre s droždím

Odborníci už dnes strašia nájazdmi komárov. Skvelým voňavým prírodným odpudzovačom sú citróny a limetky, ktoré rozkrojíte a zapichnite do nich klinčeky. Položte ich na tanierik v miestnosti a komáre sa vám budú vyhýbať. Pomôže aj obyčajný cesnak. Strúčiky cesnaku nasekajte a dajte na misku do stredu stola.



Foto: Shutterstock

Ak si chcete nerušene posedieť na terase, vyskúšajte recept z droždia. Plastovú fľašu rozrežte na polovice tak, aby ste jej vrchnú časť mohli po otočení zasunúť do spodnej. Do fľaše nalejte 200 ml teplej vody a pridajte čerstvé droždie. Hmyz priťahuje oxid uhličitý, ktorý sa uvoľňuje pri jeho fermentácii. Komáre ho zavoňajú a spadnú do pasce, z ktorej už niet úniku.

Na komáre funguje aj esenciálny olej z eukalyptu, stačí vám arómalampa s týmto olejom a budete mať pokoj. Rovnakú službu urobí aj ocot, ktorý necháte z času na čas odpariť v hrnci na sporáku.



ANKETA: Máte svoje overené triky, ako si poradiť s dotieravým hmyzom?

16,0%



84,0%







Diskusia k článku







 



TOPlist