Fedor Malík:
Morušové piškótové cesto

Fedor Malík, 7. augusta 2012     2 minúty čítania

Ku koloritu malokarpatského kraja patria i vzácne stromy.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Čierna moruša, alebo ak chcete Moruša trnavská (Morus trnaviensis), k nim rozhodne patrí. I vo dvore modranskej „roľníckej vzájomnej pokladnice“, kde som prežil tridsať rokov svojho života, taká stála.

Bola statná, vráskavá a každým rokom mala fúru plodov. Boli sladučké, kyslasté a lákavé. Pozri recepty na tému Pečieme s malými deťmi Jedli sme ich „len tak“, boli sme celí umazaní, robili sme z nich i kompóty s hruškami, sirupy (Sirupus mororum) a tí odvážnejší a dospelí pripravovali i morušové víno (Vinum moratum).

Špecialitou mojej matky boli sušené moruše. Ten spôsob konzervácie vzácnych plodov moruše, ktoré majú i výrazné protizápalové účinky, vraj pochádzal zo Strednej Ázie. Sušené plody sa zomleli, preosiali cez sitko a potom pridávali do cesta. Najlepšie piškótového.

To sme ako deti mali najradšej. Príprava cesta bola prostá: štyri vajcia, štyri lyžice práškového cukru, štyri lyžice polohrubej múky. Z bielkov sa ušľahal sneh a doň sa zľahka zamiešali žĺtky, cukor a nakoniec i pšeničná a „morušová“ múka.

Cesto sa pieklo na plytkom plechu pri miernej teplote a po vychladnutí sa krájalo na kocky. Tie sa papkali s morušovým lekvárom, čerstvými morušami, šľahačkou alebo bielym jogurtom... a k tomu pohár morušovej „malinovky“ s vodou z Firígľovskej studničky. Boli to všetko dobroty, na aké sa nezabúda po celý život...




Diskusia k článku

kuchticka
Ked som bola dieta, moruse som nepoznala; nikde v okoli take ovocie ebolo. Raz som bola na navsteve u tety na kopanici pri Hornej Suci a tam na jednom dvore mali krasneny, velmi rozvetveny strom, na nom cierne sladkaste plody, trochu podobne ciernym malinam, iba podlhovaste. Myslim, ze to bola MORUSA. Nikdy od tej doby som nic podobne nividela ani nejedla. Preco sa take ovocie uz nepestuje? Vie niekto odpoved?
turistka
U nás takisto rástla moruša no bola biela, rástla na južnom kopci pod vrchom, kto ju tak zasadil neviem, neskôr kvôli výstavbe ju vyťali, ovocie mala sladké, na Morave je veľmi veľa takýchto sadov, videla som aleju a tam ovocie malo rôzne farby. Viem, že moruše pestujú v južnejších častiach Slovenska napr. v okolí Pukanca. Údajne sa zakoreňuje tak, že zo stromu sa konár vloží do zeme a keď sa zakorení, tak sa dá na svoje stále miesto. Predpokladám, keď je teplejšie i u nás na Liptove, že ju niekto zasadí. Plody majú i liečivý účinok- sirup lieči boľavé hrdlo. To je všetko z mojich poznatkov, dúfam, že tu je i niekto z okolia Pukanca a dá Ti 100%-tné informácie.
hubata
Moruša sa rozmnožuje tzv. potápaním: do handrového vreca sa nasype zemi, priviaže sa ku konáru moruše a celý konár sa zahrabe do zeme. Obalí sa ešte igelitovým čiernym vrecom do ktorého sa urobí pár dierok. Polieva sa do vreca. Na jeseň sa to celé zahrabe do vykopanej jamy. Je nenáročná na pestovanie, netreba ju striekať, polievať, hnojiť.
Každý poriadny dedinský dvor mal vysokú morušu pri latríne alebo pri hnoji. O popadané ovocie sa bili sliepky, husi, kačice. Aj ja som niekde čítala (myslím že v Slovenke) aká je zdravá moruša, dokonca pomáha pri liečbe rakoviny. Ľudia ju nemajú radi pre ten bordel čo robí popadané ovocie, ale tomu sa dá pomôcť: okolo pňa sa rozprestrie akýsi "golier" z igelitu podľa veľkosti koruny a každé ráno máte v ňom plno popadaného ovocia. Výhodou je že nedozrieva naraz, ale postupne. Je fakt škoda že o nej ľudia nevedia a nepestujú ju.
astheart
Vůbec jsem netušila, že moruše rostou na Slovensku! Myslela jsem si, že potřebují větší teplo, jako je v Asii, odkud pocházejí. Zmám moruše jenom ze školního vyučování a pár obrázků, ale dovedu si představit, jak výborné jsou. Udivuje mě, že prý rostou i na Moravě. Moje sestra už 20 let bydlí v domku na Hodonínsku (u slovenských hranic), budu se jí muset zeptat. Oblast je to velmi teplá, říká se jí "Moravská Sahara", písčitá půda a borovicové lesy. Teplomilné zeleniny a ovoce se tam pěstuje spousta, od okurek, mrkve a vína přes švestky, jahody,meruňky až k broskvím. A spousta dalšího.Takže možná tam budou vědět i o moruších.
sanvean
..aj my sme ako deti chodili ufúľaní od moruše, mali sme ju na dvore rástla pri takom prístrešku, na ktorý sme vyliezli a lepšie sme dočiahli na sladké moruše :o)) a na záhrade sme mali aj bielu aj tá bola dobrá sladučká...
honestka
aj ja som si pripomenula skriabanie sa na strom a pokial som sa poriadne nenajedla, tak som dole neziezla -tak ako z ceresni. mali sme aj ciernu aj bielu a tiez sa susila na zimu a robili sa limonady.
a to som zo stredneho slovenska a v dedine ich bolo hodne- ozaj skoro v kazdej zahrade= prednej ci zadnej.
od vtedy co je uz peknych par rokov som o nej nesnivala- takmer zabudla.
ako dobre si tu pripomenieme veci a vybavime spomienky na maldost- a ten sikovnesji co by chce napisat niekedy knihu moze kudne cerpat vedomosti z tejto pokladnice rozumov ludi, co to prezili...
hrusticka76
..my máme jednu bielu morušu na dvore pri sliepkach..ešte mladú..vyrástla sama od seba,nikto ju nesadil:))..už mala aj zopár plodov..mňamka:)))..pamätám si z detstva,pri obchode rástla jedna obrovská,trhali sme moruše z konárov a napchávali sme sa s nimi zakaždým keď sme išli z nákupu:)))..






 



TOPlist