Moderátorka Simona Frantová:
Šéfkuchári sa pousmejú nad tým, ako ich dirigujem

Jana Štrbková, dnes 06:00     18 minút čítania

Autorka televíznych relácií Chutné Slovensko a Tajomstvá Slovenska sa pri svojej práci naučila variť tatarčane pirohy, piecť langoše či údiť rybu. V našom rozhovore prezradila, prečo nosí na služobné cesty veľký kufor a aké to je, keď vo svojej relácii usmerňuje šéfkuchárov.



Nakrúcanie Chutného Slovenska, kde Simona varila tradičnú, kotlíkovú kapustnicu.
Foto: Archív STVR


Kto u vás vypestoval lásku k vareniu a k dobrému jedlu?

Určite to bola moja maminka. Už ako dieťa som ju sledovala v kuchyni. Chcela som miešať, krájať a, samozrejme, ochutnávať. Myslím, že som jej viac zavadzala, ako pomáhala. Prvé jedlo, ktoré som už ako malá vedela urobiť, boli špagety so syrom a kečupom. Taká klasika môjho detstva. Potrebovala som len asistenciu pri precedení špagiet a keď mamina videla, koľko som ich vždy uvarila, bolo po zábave. Dodnes neviem odhadnúť množstvo cestovín, takže susedia sú pri obede vždy vítaní.

"Naučila som sa napríklad souvidovať, údiť rybu, správne prepiecť steak a dukátové buchtičky boli tiež milá výzva.“

Vaša stará mama je známa rozhlasová moderátorka, etnografka aj speváčka ľudových piesní, ktorá pôsobila aj v Lúčnici, Darina Laščiaková. Pochádza z Oravy, varievala doma aj tradičné oravské jedlá?

Stará mama ma naučila veľmi veľa, ale varenie to veru nebolo. Keďže svoj život zasvätila ľudovej piesni a rozhlasovej práci, na kuchyňu jej neostalo veľa času. O to vzácnejšie bolo naše spoločné pečenie. Spomínam si na jej jablkový koláč, ktorý bol úplne jednoduchý, no v tom bolo to čaro. Minule som ho po rokoch upiekla na Vianoce a bolo to veľmi emotívne. Keď ho ochutnala, spolu sme si zaspomínali na tie vzácne a nezabudnuteľné chvíle, ktoré sme spolu prežili.

Viedla aj vás stará mama k tradíciám a k folklóru?

Moja stará mama pre mňa bola a stále je najväčším vzorom. Prihlásila ma do detského folklórneho súboru Čečinka, kde som spievala 8 rokov a občas som aj s ňou vystupovala na koncertoch a spoločne sme spievali dvojhlasne trávnice. Stará mama popri speváckej kariére pracovala ako redaktorka v Slovenskom rozhlase a jej relácie o ľudovej hudbe a kultúre mali veľký úspech. Takže lásku k umeniu vo mne budovala aj v tomto smere a som hrdá, že môžem aspoň z malej časti pokračovať v jej práci, ktorá zanechala v umeleckom prostredí výraznú stopu.

Na televíznej obrazovke ta3 pôsobíte už 13 rokov, navyše ste autorkou svojich relácií Tajomstvá Slovenska aj Chutné Slovensko, v ktorých cestujete po našej krajine. Pripravujete ich takpovediac od A po Z, však?

Moderátorská rola je len chutná čerešnička na torte. Moja práca sa ale začína dôkladnou prípravou scenára a itinerára, aby počas nakrúcania všetko fungovalo. Musím sa s hosťami dohodnúť na rozhovoroch, aby aj oni boli pripravení. V regióne potom s mojimi dvoma šikovnými kameramanmi Tomášom Galambosom a Viliamom Forróm nakrúcame zhruba týždeň. Na pľaci som okrem moderátorky aj režisérka, dramaturgička, produkčná a popri tom stíham spravovať aj sociálne siete. A keď prídeme domov zo služobnej cesty, moja práca sa nekončí, ale pokračuje v strižni. Strih takej 30–minútovej relácie trvá približne týždeň a popri tom už pripravujem scenár na ďalšie nakrúcanie. Takže som doslova v jednom kolotoči. Každá fáza má svoje čaro, ale v regiónoch ma to baví asi najviac.

Pred mikrofónom ste priznali, že vám príprava oboch relácií, ktoré môžeme vidieť na obrazovkách ta3, zaberá takmer všetok voľný čas, ale aj to, že vás doma nikto nečaká. Je to stále tak?

Áno, zatiaľ kráčam životom sama, tak ma až tak nemrzí, že som niekoľko dní v mesiaci na cestách. Je pravda, že voľného času nemám nazvyš, pretože moja práca sa v podstate nikdy nekončí. Nič však netrvá večne, takže uvidíme, čo mi život prinesie. Už sa snažím neupínať na dlhodobé plány, pretože človek potom býva sklamaný, ak to nevyjde podľa predstáv. Niekedy je príjemné nechať sa len tak unášať prúdom. Veď rieka tečie sama, netreba ju tlačiť.





Diskusia k článku










TOPlist