
Foto: Shutterstock
Základ je kvalitné mäso
Roastbeef možno doslovne preložiť ako pečené hovädzie mäso. Používa sa naň mäso z roštenca (roštenky) buď z vysokého alebo z nízkeho. Na rozdiel od iného pečeného alebo grilovaného mäsa či steaku, roastbeef sa najprv griluje vcelku z každej strany, potom sa pečie pri nízkej teplote a nakoniec sa nakrája na plátky.Prvým pilierom chutného a šťavnatého roastbeefu je kvalitné mäso, preto je najlepšie kúpiť ho u overeného mäsiara. Pre ideálnu chuť zohráva okrem mäsa dôležitú úlohu aj marináda. Vynikajúca je jednoduchá zmes cesnaku, oleja, horčice a korenín podľa chuti.

Foto: Shutterstock
Deň pred prípravou
Ak sa rozhodnete pripraviť roastbeef, treba začať už deň vopred. Kúpené mäso sa dôkladne potrie marinádou a dá na 24 hodín do chladničky.Mäso má väčšinou na povrchu vrstvu tuku, tú treba pred marinovaním nazerať. Alebo ak chcete, môžete ju úplne odstrániť a až potom mäso namarinovať. Vrstva tuku chráni však roastbeef pri pečení pred vysušením. Ak ju odstránite, môžete ju počas dopekania len voľne položiť na mäso.
V deň grilovania
Pred položením na gril či grilovaciu panvicu vytiahnite mäso z chladničky asi s 30 minútovým predstihom. Gril alebo panvicu dobre rozohrejte a na priamom teple opekajte mäso približne 3 minúty z každej strany. Dá sa opiecť nasucho aj na normálnej panvici s hrubým dnom alebo na liatinovej.Potom mäso preložte na plech, vložte do rúry a pečte pri teplote 120 °C približne 1,5 hodiny. Keď je mäso hotové (optimálna teplota mäsa v strede má byť 55 °C), vyberte ho z rúry a nechajte aspoň tri minúty odpočívať. Mäso potom nakrájajte naprieč vláknami.
Roastbeef môžete servírovať teplý alebo studený, v druhom prípade ho krájate až pred servírovaním. Najlepšími prílohami sú zemiaky a zelenina na všetky možné spôsoby.
Koľko ho treba piecť?
To záleží od niekoľkých vecí. V prvom rade zohráva dôležitú úlohu hrúbka mäsa. V zásade platí, čím hrubšie je mäso, tým dlhšie by ste ho mali dopekať.Ďalším faktorom je požadovaný stupeň prepečenia. Rôzne stupne prepečenia sa zvyčajne dajú dobre odčítať z teploty vo vnútri mäsa. Na tento účel sa odporúča použiť teplomer na mäso, mať ho v kuchyni sa určite oplatí.

Foto: Shutterstock
Takáto teplota má byť vnútri mäsa pri jednotlivých stupňoch prepečenia:
Rare - jemne, mierne opečený: Zvonku je hnedý, vo vnútri sa mäso začína zafarbovať, no stále je mierne krvavý. Teplota stredu je pri tomto prepečení 52 °C.
Medium rare - stredne opečený: Zvonku tmavohnedý, v strede ružový. Teplota stredu je 55 °C.
Medium - mierne prepečený: Mäso je prepečené do sivohnedej farby, úplný stred je však stále ružový. Teplota stredu je 58 až 60 °C.
Medium well - viac prepečený: Mäso je prakticky hnedé, s náznakmi ružovej v strede. Mäso postupne stráca šťavnatosť. Teplota v strede je 65 stupňov.
Well done - úplne prepečený: Teplota stredu je 71 °C. Takéto mäso stráca šťavnatosť a pripomína žuvačku a aj preto sa tento spôsob prípravy neodporúča.
Pripraviť roastbeef môžete napríklad aj podľa týchto receptov:
Diskusia k článku