Foto: Pravda - Ivan Majerský
Keď ste spomínali medobranie, kedy príde tá chvíľa, že teraz treba med vybrať z úľov? Ako to viete?
Med musí mať správnu konzistenciu, nesmie obsahovať veľa vody. Mám na to zariadenie na meranie vody v mede - refraktomer, ale existuje na to aj jednoduchá metóda – chytím rámik, zatrasiem ním a keď z neho nič nekvapká, med je zrelý. Keď ešte kvapká, nesmie sa vytočiť.
Vaše deti majú rady med a používate ho hojne v kuchyni?
Jasné. Kým som nebol včelár, tak sme celá rodina zjedli ročne asi 2-3 kilá medu. Teraz ho zjeme asi 20 - 30 kilogramov. Dcéra si sadne do obývačky, zoberie si pohár medu a je ho lyžičkou ako dezert. Určite je to lepšie ako akákoľvek sladkosť.
Takže všetko, čo sa dá, sladíte medom?
Áno, kam sa to hodí, tak všade dávame med, cukru minieme naozaj minimum.
O med, ktorý dodávate do obchodu, majú ľudia záujem?
Áno, je to milé, pekne to vyzerá, chcel som, aby sa to odlíšilo od ostatných produktov. Som fanúšik toho, aby sa med predával v menších baleniach. My sme spolu s Čechmi asi jediná krajina, kde sa med predáva v 7-decových pohároch. Zdá sa mi to trošku dehonestujúce, pretože med je taká vzácnosť a včelár sa s tým toľko narobí, že by to mal byť poklad. Mal by byť pekne zabalený, aby bolo vidieť, že je to vzácnosť. Samozrejme, ak je to pravý med a nie švindeľ, čo sa, žiaľ, tiež vyskytuje.
Sú včely múdre?
Hovorím, že sú „chytrejšie“ ako my ľudia a vedia toho viac ako včelári. V odborných knihách sa napríklad niečo píše, otvorím úľ a tam je všetko inak. Tak im hovorím, dievčatá, vy ste tú knihu nečítali? Čo tu robíte a čo tým sledujete? Veď v knihe písali, že máte robiť toto, toto a toto a vy robíte niečo úplne iné. Samozrejme, ony vedia, prečo...
Vraj sa so svojimi včielkami pravidelne aj zoznamujete. Ako?
Áno, zoznamujem, vždy začiatkom roka. Zimné včely ma totiž dovtedy nevideli, preto sú ostrejšie. Poviem im, dievčatá, to som ja, váš gazda a budem sa o vás starať.
Počula som o vás, že vy okrem včelárenia aj rád varíte. Mali ste k vareniu vzťah odmalička, či ste sa k nemu prepracovali?
Bol to taký prirodzený vývoj, pretože keď som v osemnástich odišiel študovať do Prahy, musel som sa o seba vedieť postarať a teda si aj navariť. Varenie ma však aj baví. Mám rád dobré jedlo, aj sa rád postavím k sporáku. Musí to však byť niečo jednoduché.
Diskusia k článku