Foto: Archív Martina Nikodýma
Máte aj nejaký typ kuchyne či suroviny, z ktorých rád varíte?
Pred asi 9-10 rokmi som vyradil do značnej časti zo svojej stravy mäso, milujem však ryby a všetko z mora. Okrem toho veľa zeleniny. Baví ma ázijská kuchyňa, lebo je jednoduchá, dá sa všetko urobiť v jednom hrnci a rýchlo. Som zástanca toho, že keď navarím, musí byť kuchyňa uprataná. Všetko, čo použijem, okamžite umývam. Keď stolujeme, už chcem mať v kuchyni čisto.
To, že obľubujete ázijskú kuchyňu, vyplýva z toho, že ste tam často pobývali a veľa tam precestovali, alebo z toho, že je rýchla a nekomplikovaná?
Jedno aj druhé, ale je to najmä z tých ciest. Keď som sa prvýkrát ocitol v Bangkoku, mal som zvláštny pocit, že som tam už niekedy žil. je mi to také blízke, je mi tam tak dobre, že ho považujem za svoj druhý domov. Mimoriadne mi tam chutí, aj deti som na to naučil.
Varíte podľa receptov či improvizujete?
Otvorím chladničku a pozriem, čo tam máme. V princípe viem, čo sa k čomu hodí, mám doma vždy základné omáčky ako ustricovú aj rybaciu a suroviny, ktoré dodávajú jedlu ázijský šmrnc. Akú mám zeleninu, takú tam dám, keď mám krevety, pridám aj tie, môže tam ísť tofu, jednoducho to, čo mám k dispozícii.
Ste ten typ, čo na cestách rád ochutnáva všetko, čo jedia domáci, či ste skôr konzervatívnejší?
Rád ochutnávam, aj keď sušená ryba na ulici, na ktorej sedí 350 múch, či mladé pečené vtáčatá, ako som videl v Kambodži, nie sú nič pre mňa. Ale pečené cvrčky a kobylky som vyskúšal. Živej veľkej pandrave som však odolal. Myslím si, že krajinu najlepšie spoznáte prostredníctvom jedla a ľudí. Takže sa snažím, keď niekde som, spojiť sa s domácimi a ochutnať ich domáce jedlo. Lebo to je najlepšie.
Darí sa vám to?
Áno, skvelé spomienky mám napríklad na Irán, kde nás domáci pozvali na hostinu k sebe domov. Chceli sme nakúpiť a niečo priniesť, ako sa to robí u nás, oni sa však veľmi čudovali, prečo. Veď nás oni pozývajú k sebe. Hovorili nám, my varíme, my vám všetko nachystáme. To sú krásne zážitky, ktoré človeku potom zostanú v pamäti – cestovateľské aj kulinárske.
Diskusia k článku