
Foto: Shutterstock
V mnohých rodinách je veľkonočný baranček ozdobou sviatočného stola alebo súčasťou výzdoby. Ak sa ho rozhodnete upiecť doma, určite naň nájdete množstvo receptov, ale niektoré tipy na prípravu v nich chýbajú. Aby bol naozaj oku aj jazyku lahodiaci, tu je niekoľko dobrých rád, ktoré vám pri jeho príprave pomôžu.
1. Rovnaká teplota surovín: Všetky suroviny, ktoré použijete na prípravu cesta by mali mať izbovú teplotu. Preto vyberte maslo, mlieko a vajcia z chladničky aspoň 2 hodiny pred pečením.
Zabudli ste vajíčka včas vybrať z chladničky? Náš videotip vám pomôže:
2. Dlho miešajte: Baranček sa najčastejšie pečie z treného cesta – a to miluje miešanie! Preto šľahajte vlhké suroviny dostatočne dlho, aby bolo cesto krásne nadýchané.
3. Pozor na múku: Múku a kypriaci prášok však do cesta zapracujte len krátko a ručne, najlepšie cukrárskou lopatkou. Ak by ste cesto ďalej šľahali, unikne z neho našľahaný vzduch a cesto bude príliš hutné.
4. Formu dôsledne pripravte: Nie je nič horšie, ako keď urobíte perfektné cesto, barančeka upečiete a ten vám potom nejde vyklopiť z formy, alebo hlava barančeka v nej zostane. Preto predtým, než do formy dáte cesto, dôkladne ju vymastite buď olejom alebo rozpusteným maslom a vysypte múkou až do najmenších záhybov, aby sa sa upečený veľkonočný baranček z formy dobre vyklopil.

Foto: Shutterstock
5. Plňte len do polovice: Formu na pečenie naplňte len do polovice. Cesto pri pečení výrazne zväčší objem, tak aby sa nestalo, že z formy vytečie.
6. Správna veľkosť vajec: Pokiaľ recept vyslovene neudáva, aké veľké vajíčka máte do cesta použiť, siahnite po veľkosti M. Ak máte po ruke len veľkosť L, do cesta pridajte trocha menej mlieka. Pri vajciach veľkosti S zase pridajte mlieka trocha viac.
7. Chuťové vylepšenia: Cesto môžete ozvláštniť nasekanými orechmi, sušeným ovocím, ako sú hrozienka, brusnice či nasekané marhule, alebo kúskami čokolády. Namiesto časti mlieka môžete do cesta pridať vaječný likér.
8. Na ozdobu cukor alebo poleva: Hotového barančeka stačí poprášiť cukrom, ale môžete ho poliať aj polevou alebo mu urobiť kučierky z bielkov s cukrom.
Inšpirujte sa, ako ozdobiť barančeka sladkým snehom:
9. Skladujete ho v suchu: Veľkonočného barančeka skladujte na suchom, chladnom mieste najlepšie zakrytého primeranou pokrievkou alebo zabaleného do celofánu. Keď nič z toho nemáte, prikryte ho čistou utierkou a prípadne ho zabaleného ešte vložte do igelitovej tašky.
Upečte si veľkonočného barančeka spolu so speváčkou Máriou Čírovou. Pomocou tohto videa to bude hračka:
Diskusia k článku