Foto: Shutterstock
Ako ružičkový kel vyberať
Ak chcete získať to najlepšie z ružičkového kelu, musíte začať už pri jeho výbere. V obchode hľadajte menšie až stredne veľké hlavičky – sú sladšie, šťavnatejšie a ich chuť nie je taká horká ako pri veľkých, prezretých kusoch.Po kúpe odstráňte vonkajšie poškodené listy, kel umyte a osušte. Ak sú hlavičky väčšie, rozkrojte ich na polovice alebo štvrtinky – uľahčí to ich rovnomerné prepečenie a lepšie vstrebú chute korenín a oleja.
Tajomstvo chrumkavej kôrky
Pečenie je jedným z najlepších spôsobov, ako udržať ružičkový kel pevný a chrumkavý. V tomto procese sa prirodzená sladkosť kelu uvoľňuje a zároveň sa vytvára zlatistá chrumkavá kôrka.Pred pečením hlavičky jemne premiešajte s olivovým olejom, soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Na plech ich rozložte do jednej vrstvy a pečte pri teplote 200 °C asi 20 - 25 minút, alebo kým nezačnú hnednúť a nezískajú chrumkavý povrch. Polovice môžete položiť reznou stranou nadol – tak získajú ešte intenzívnejšiu chuť a krásne skaramelizujú.
Doplňte ho kontrastnými chuťami
Hlavičky ružičkového kelu skvelo vyniknú v kombinácii so sladkými a kyslými prísadami. Skúste ich po upečení dochutiť citrónovou šťavou alebo balzamikovým octom. Obľúbeným trikom je tiež pridať niekoľko kvapiek medu, ktorý zvýrazní ich sladkosť a dodá príjemný kontrast k zemitosti kelu. Na vrch pridajte hrsť vlašských orechov alebo mandlí – prinesú ďalšiu vrstvu chrumkavosti a krásne podčiarknu chuť.Slanina a parmezán
Ak chcete z obyčajných hlavičiek kelu urobiť gurmánsky zážitok, pridajte slaninu! Nakrájajte niekoľko plátkov kvalitnej slaniny na malé kúsky a pridajte ich na plech spolu s kelom. Slanina sa pri pečení vyškvarí, zanechá za sebou slanú a voňavú vrstvu a dodá kelu lahodnú chuť.Foto: Shutterstock
Na konci pečenia môžete hlavičky posypať čerstvo nastrúhaným parmezánom. Jeho jemná pikantnosť a krémová konzistencia premenia kel na skutočnú delikatesu.
Inšpirácia ázijskou kuchyňou
Ázijské chute dodajú ružičkovému kelu netradičný a exotický nádych. Pridajte sójovú omáčku, sezamový olej, trochu čili a zopár kvapiek ryžového octu. Po upečení posypte sezamovými semienkami a nakrájanou jarnou cibuľkou. Táto kombinácia prináša zmes sladkých, kyslých a pikantných chutí, ktoré skvelo osviežia tradičný pohľad na obyčajný ružičkový kel.Do šalátov a cestovín
Hlavičky ružičkového kelu nemusia byť len prílohou, skvelo sa hodia aj do šalátov a cestovín. Nakrájajte ich na tenké plátky a rýchlo opečte na panvici s cesnakom a olivovým olejom. Môžete ich skombinovať s cestovinami, pridať strúhaný syr alebo ricottu, vznikne tak ľahký a chutný obed.V šalátoch ich skúste zmiešať s granátovým jablkom, kozím syrom a orieškami. Týmto spôsobom získate aj krásny vizuálny efekt na tanieri.
Diskusia k článku