Fedor Malík:
Makový mazurek

Fedor Malík, 26. apríla 2011     3 minúty čítania

Poľské veľkonočné sviatky sú podobné tým našim.


Foto: Pravda

Fedor Malík


Veľký piatok však nie je taký „veľký“ ako náš. V ten deň poľské dievčatá už začínajú s maľovaním veľkonočných vajec. Vodu, v ktorej sa vajcia varili, nevylievajú. Umývajú si v nej vlasy.

Paleta poľských veľkonočných vajec je oveľa pestrejšia ako tá naša. Vajce sa nepodobá vajcu a každé sa nazýva inak. Jednofarebné sa volajú kraszanek, malowanek, halunek. Vyškrabované sa volajú rysowanka, skrubanka. Pozri recepty na Pozri recepty na Sviatočné veľkonočné jedlá Populárne sú žlté vajcia. Varia sa v zmesi kôry mladej jablone a kvetu blatúcha. Fialové zase v kvetoch malvy (slezu), čierne v jelšovej kôre. V piatok sa i pečie, varí, pretože v sobotu sa v chráme Božom jedlá
svätia. Aleluja, šunka moja...

Pôst sa končí a začína sa „wielkie obžarstwo“. Veľkonočný pondelok je dňom mladých. Aj v Poľsku je oblievačka. Oblievačka bez korbáča. Tu nazývaná oblewanka. V knihe Hanny Szymanderskej Polska Wielkanoc nájdete stovky veľkonočných receptov.

Ozdobou veľkonočného stola Poliakov býva mazurek. Môže byť kráľovský, čokoládový, marcipánový, malinový, mandľový, cigánsky, makový. Ten posledný menovaný si pripravíme spoločne.

Na cesto potrebujeme po 125 g masla, práškového cukru a hladkej múky. Ďalej šálku maku, dve vajcia, trochu škorice, muškátového orecha, mletý klinček, lyžičku cukru a posekané vlašské orechy na posýpku.

Z prísad urobíme cesto a na hodinku – dve ho uložíme v chladničke. Potom ho rozvaľkáme, uložíme na vymastený plech, potrieme vajcom a posypeme cukrom a orechmi. Pečieme dobrú polhodinu v akurátne vyhriatej rúre.

Vlažný mazurek podávame potom na stôl s pohárom likérového vína. Najlepšie domáceho, poľského...




Diskusia k článku

jatanika
a v postupe sa stratil mak.... už sa asi nedozvieme kam s ním...






 



TOPlist