Fedor Malík:
Makové košíčky s lososom

Fedor Malík, 31. decembra 2020     3 minúty čítania

Neviem ako vy, ale moje najbližšie okolie prežilo vianočné sviatky s malou dušičkou. Covidové nebezpečenstvo číhalo na nás z každého kúta.



Stretávala sa len najbližšia rodina, priateľom som sa vyhýbal a na dlhšie prechádzky som ani nepomyslel. Motal som sa doma, sem–tam som čosi ukuchtil. Vstúpil som však do seba a dohovoril si do duše. Profesore, takto to už ďalej nepôjde...

Len nakrátko vyšlo chladné decembrové slnko a ja som sadol do auta. Hádam malý výlet podkarpatskou krajinou nezaškodí, pomôže. Šenkvice, popri viniciach Eleska do Vištuka, skratkou Budmerice, Jablonec. Pred Cíferom som zahol do Gocnogu. Teda Jarnej. Malá obec, malý kostolík, spiaca dedinka, dom číslo štrnásť. Býva v ňom vzácna žena. Gabika Čechovičová, autorka príbehov o slovenskom maku. Modrom, sivom, hnedom aj bielom.

Mak je medonosná rastlina, ale včely med z neho nerobia. Farmaceuti z neho vyrábajú ópium a naše gazdinky sa s ním maznajú v kuchyni. Nedávno Gabika s pani Abrahámovou vydali múdru „Makovú knižku“. Má vyše 200 strán. Píše sa v nej o makových zrnkách, o cestách maku, o receptoch, ktoré poznáte i spoznáte. Je ich vyše stodvadsať! Sú sladké, sladučké, spomienkové, sú tu recepty nedeľné aj „de luxe“. Napríklad takú „mangovú panna cottu s makom“ si ponecháme na jar. To bude hádam už v čase, keď sa vírusy vrátia tam, odkiaľ prišli...

Na programe dnešného dňa je silvestrovské pohostenie. Čo by ste povedali na mak „na slano“? Súhlasíte, fajn. Fajnšmekrom ponúkneme „lososové košíčky“. Na ich cesto potrebujete hladkú múku, maslo, vajce, pomletý hnedý mak, lyžicu makovej múky a soľ. Nuž a na plnku upotrebíte opäť maslo, kyslú smotanu, pár plátkov údeného lososa, soľ, čierne korenie a kôpor na posypanie. Košíčky pečte 15 minút pri 180 °C. Keď vychladnú, naplňte ich, upravte a pokvapkajte citrónom.

Zbiehajú sa vám slinky? Nuž teda dobrú chuť. Len to nepokazte výberom vína. Navrhujem mladý „broskyňovo – žihľavový“ Savignon blanc. Najlepšie náš, slovenský, malokarpatský...



Diskusia k článku







 



TOPlist