Majstri varešky:
Zuzana Sisáková a jej domácka kuchyňa

Zuzana Sisáková, šéfkuchárka zážitkovej reštaurácie Víno&Tapas v Poprade a spoluautorka projektu LadyChef, 14. novembra 2020     3 minúty čítania

Čo budeme dnes variť? Túto otázku riešila na jar, v čase, keď malo veľa ľudí home office a deti nechodili do školy, takmer každá slovenská domácnosť. V lete si mnohí od domáceho varenia možno trochu oddýchli, aj naša plná reštaurácia tomu aspoň nasvedčovala, ale prišla jeseň... a máme to tu znovu. Školy čiastočne pozatvárané, ľudia pracujúci z domu a otázka, čo budeme dnes doma variť, sa vrátila.



Foto: Richard Gerényi

Každodenné varenie by nemalo byť podľa mňa najmä prácne (to ale neznamená, že musíte mať navarené za 15 minút). Ale, samozrejme, jeho výsledok by mal celej rodine chutiť. Vybrala som preto pár receptov, ktoré sa osvedčili v našej päťčlennej rodine, chutili deťom aj dospelým – a chutia aj našim hosťom, ak ich pripravíme v rámci obedového servisu.

Keďže sme na Spiši a Spiš je krajom zemiakov, vybrala som dve jedlá z nich – známu polievku, ktorá je hustá, takže napríklad s chlebom zasýti aj ako malé hlavné jedlo, ale na druhej strane s malou úpravou z nej môžete urobiť aj labužnícku delikatesu.

Tiež naše tradičné jedlo džatky, ktoré chutia rovnako výborne keď sú čerstvé, ale aj na druhý deň, a môžete z nich urobiť hlavné jedlo a prílohu.

A do tretice guláš trochu inak, na ktorý nemusíte dávať niekoľko hodín pozor, aby sa vám na sporáku nepripálil. K tomu jedno sezónne jedlo z hydiny, lebo aj z kuracích či morčacích pŕs sa dá urobiť rýchla lahôdka. Dobrú chuť!

Navarte si ľahko a chutne podľa Zuzany Sisákovej:










Diskusia k článku

helena64
Presne tak robila aj moja mama. Keď sme ako deti mali džatky na večeru, tak nás, deti "boleli aj vlasy" na hlave. Ubehlo tridsať rokov a ja som ich pre svoju rodinu nerobila. Až raz som si spomenula a svojím deťom som ich urobila na večeru. Najprv pozerali do tanierov čo to je, ale potom si to veľmi chválili, a že im to mám urobiť častejšie, u nás totiž bolo veľmi často mäso kvôli manželovi, zvyk, ktorý si doniesol z domu. Naši predkovia žili na takejto jednoduchej strave a bolo dobre, vyžili.






 



TOPlist