Foto: Shutterstock
Na čo všetko sa hodí
Vo Veľkej Británii si lemon curd bežne natierajú na chlieb alebo pečivo ako džem. Ale vychutnávajú si ho aj v mnohých dezertoch. Je typickou súčasťou koláča so zapečeným snehom, ale podáva sa aj k mafinom alebo britským čajovým koláčikom s názvom scones.Skvelý je aj ku bábovke, môžete ním natrieť palacinky, lievance, piškótový korpus, alebo ho primiešať do tortového krému. S lemon curdom budú úžasné a trocha netradičné aj linecké koláčiky a výborne sa hodí aj na Pavlovovej tortu - so sladkým snehovým korpusom vytvára lahodný chuťový kontrast.
Doma vám stačia len 4 suroviny
Hotový lemon curd dostanete u nás aj kúpiť, ale nie je práve najlacnejší. Môžete si ho však pripraviť aj doma a postačia vám naň len štyri suroviny.Foto: Shutterstock
Základom citrónovej nátierky sú samozrejme citróny, ktoré by určite mali byť chemicky neošetrené, najlepšie v biokvalite. Aj tie je však dôležité poriadne vyumývať v horúcej vode. Okrem nich si nachystajte cukor, celé vajcia aj samotné žĺtky a studené maslo.
Ako postupovať pri príprave
Z jedného dobre umytého citróna nastrúhajte kôru a z dvoch až troch citrónov vytlačte šťavu. Množstvo šťavy by malo byť 125 ml.V mise rozšľahajte 4 vajcia, k nim ďalej pridajte 225 g krupicového cukru, 2 žĺtky, citrónovú šťavu aj s nastrúhanou kôrou. Rozšľahanú zmes dajte v hrnci na sporák, zohrejte a na miernom ohni povarte za stáleho miešania asi dve minúty. Potom celkom stiahnite oheň a do zmesi po malých kockách zamiešavajte postupne 125 g studeného masla.
Foto: Shutterstock
Keď je maslo rozpustené, teplotu opäť zvýšte a miešajte ešte asi päť minút do mierneho zhustnutia. Citrónový curd prepasírujte a prelejte do vysterilizovaného pohára. V chlade nátierka vydrží asi týždeň.
Skúste aj iné druhy
Curd ako ovocná nátierka sa podobným štýlom dá pripraviť aj z rôznych ďalších druhov ovocia. Obľúbené sú tie citrusové druhy, teda z pomarančov, limetiek, grepov alebo mandarínok.Foto: Shutterstock
Ale na curd sa hodia aj čučoriedky, černice, brusnice, mango, maliny, jahody alebo mučenky. Dôležité je použiť šťavu alebo pyré bez jadierok, aby bol výsledok čo najlahodnejší.
Dobrý deň, tento recept je súčasťou článku a články sa do kuchárskej knihy ukladať nedajú. Pripájame linky na recepty na lemon curd od našich prispievateľov, vybrané recepty si môžete do KK uložiť:
varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd-fotorecept/9448-rece...
varecha.pravda.sk/recepty/lemon-curd/18137-recept.html...
varecha.pravda.sk/recepty/torta-citronka-fotorecept/66390...