Foto: janger
Tak a je hotovy...Lemon curd pouzivam, no doteraz som si to vzdy zlahcila a kupila som hotovy. Uz dlho som planovala, ze si ho Zobraziť celý popisTak a je hotovy...Lemon curd pouzivam, no doteraz som si to vzdy zlahcila a kupila som hotovy. Uz dlho som planovala, ze si ho spravim sama. Ale boli to stale len plany. No a teraz sa objavil aj tu, v Sandrinom recepte na Lemon cheesecake . A tak som teda isla kupit citrony a konecne som ho uvarila. A musim povedat, ze vlastne vyrobeny je moc lepsi ako ten kupovany. Lemon curd je typicky britsky produkt. Ako by som to opisala, puding, marmelada? No, posudte sami!
porcia
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Pripravime si suroviny.
-
2
Do vacsieho hrnca s vriacou vodou dame mensi hrniec (au bain marie hrniec nemam, tak to robim takto). Do mensieho hrnca dame maslo a cukor (ja som pouzila jemny krystalovy). Nechame maslo roztopit.
-
3
Medzitym postruhame korku z citronov a vytlacime stavu.
-
4
Toto pridame k cukru s roztopenym maslom a dobre premiesame.
- 5
V miske rozslahame vajicka. Ked je cukor v hrnci uz nacisto rozpusteny, opatrne, pomaly a za staleho miesanie prilievame vajicka do cukrovej hmoty. Miesala som 15 minut. Pouzila som metlicku. Treba ozaj dobre a stale miesat, aby sa nam nespravila prazenica.
- 6
Lemon curd je hotovy, ak nezteka z lyzice. A ak mate nahodou cukrarensky teplomer, tak by to malo mat teplotu 71 stupnov celzia.
- 7
Po uvareni vypada takto.
- 8
Dame to do cisteho pohara a uzavrieme. Z tohto mnozstva mi vyslo do jedneho pohara, asi 350ml. V chladnicke vydrzi 1-2 tyzdne. Podla toho, ake cerstve boli vajicka, maslo. V niektorych receptoch sa uvadza, ze vydrzi este dlhsie.
- 9
Lemon curd sa pouziva na plnenie tort, do kremov. Jeho kyselkava chut je velmi prijemna. Mozeme pridat aj do bieleho jogurtu, na toasty.... Alebo ako Anglicania, ku 'scones'. Receptov je vela. Ja som dnes vyskusala tento. Da sa pripravovat aj v mikrovlnke. To je este rychlejsie. Ale zatial som to neskusala. Niektori robia aj priamo na ohni, (bez au bain marie). Trosku som sa bala, ze by sa mi to pripalilo. Ale ak mate dobry hrniec s hrubym dnom, snad sa da aj tak.
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 5
= @sandratamer : skrob nie je potrebne pouzivat, pokial mas velmi cerstve vajicka, tieto krem dostatocne zahustia aj bez jeho pouzitia a hoci to male mnozstvo tam nie je velmi citelne, mas ho uplne bez dodatkov. Tiez sa osvedci slahat elektrickym slahacom.
Lemon Curd zloženie: cukor, pasterizované vajcia 18%, koncentrovaná citrónová šťava 8%, konzervačné činidlo (oxid siričitý), voda, maslo 7%, regulátor kyslosti E331, pektín, citrónový olej.
doteraz som sa nejako nevedela odhodlat zapojit sa do diskusie, iba som si citala Vase prispevky a obcas varila podla receptov - vdaka za vsetky. Ale dnes mi neda... prave sme sa vratili z dovolenky a citam si recepty... na dovolenke som prvy krat kupila Lemon Curd, velmi mi chutil a stale som spekulovala, ako sa to asi moze pripravovat. No a prve co najdem v poste po navrate je recept!!!!
Dakujem teda aj ja a urcite ho hned v pondeloh vyskusam.
dakujem
Z obchodu nemam rada, takze si ho robim radsej sama. Je to fakt dobrota. Je skvely len tak samotny na placinky, do roznych plniek a pre mna je uplne najlepsi je samotny pripadne v spojeni s jemnym mascarpone:) Pozerala som , ze moj recept je trosinku odlisny, ale vobec na tom nezalezi, ide o to, ze vysledny efekt je bozskyyyyyyyyy. A ze vraj ako dlho vydrzi? Dievcence, tak nemajte obavy, ak ho vyskusate, urcite dlho nevydrzi a nie preto, ze by sa pokazil, ale je tak skvely, ze ho ihned spapkate:))))
varecha.pravda.sk/recepty/vianocny-veniec-fotorecept/2266...
Alebo od @nikola166 :
varecha.pravda.sk/recepty/pepermintove-rezy-fotorecept/24...
Alebo od redakcie:
varecha.pravda.sk/videorecepty/liaty-pernik/3361-recept.h...
Dufam, ze si nieco vyberies.
@janger , myslím si, že @iwanelka sa pýta na to, že ked už hotový lemon curd ešte zmieša s maslom, chce ho použiť do plnky, či sa jej to nezrazi.
Posielam pozdrav do NL.
A nemohla by sa namiesto citróna použiť napríklad limetka? Alebo mandarinka, či pomaranč? Zaujímala by ma chuť takéhoto krému. Osobne mám veľmi rada chuť limetky, aj zmrzlinu si dávam v lete najčastejšie citrónovú, alebo limetkovú.
Niekto pridava okrem celych vajec aj zltko, ale to uz je asi pomer surovin trosku iny.
Ak budes robit, tak nech sa podari :-).