Lemon Curd fotorecept

janger - fotkajanger, 7. septembra 2010
Lemon Curd (fotorecept)
Foto: janger

Tak a je hotovy...Lemon curd pouzivam, no doteraz som si to vzdy zlahcila a kupila som hotovy. Uz dlho som planovala, ze si ho Zobraziť celý popisTak a je hotovy...Lemon curd pouzivam, no doteraz som si to vzdy zlahcila a kupila som hotovy. Uz dlho som planovala, ze si ho spravim sama. Ale boli to stale len plany. No a teraz sa objavil aj tu, v Sandrinom recepte na Lemon cheesecake . A tak som teda isla kupit citrony a konecne som ho uvarila. A musim povedat, ze vlastne vyrobeny je moc lepsi ako ten kupovany. Lemon curd je typicky britsky produkt. Ako by som to opisala, puding, marmelada? No, posudte sami!

1pohar
porcia
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 ks
115 g
200 g
2 ks




Postup

  1. 1

    Pripravime si suroviny.

    Lemon Curd (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do vacsieho hrnca s vriacou vodou dame mensi hrniec (au bain marie hrniec nemam, tak to robim takto). Do mensieho hrnca dame maslo a cukor (ja som pouzila jemny krystalovy). Nechame maslo roztopit.

    Lemon Curd (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Medzitym postruhame korku z citronov a vytlacime stavu.

    Lemon Curd (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Toto pridame k cukru s roztopenym maslom a dobre premiesame.

  5. 5

    V miske rozslahame vajicka. Ked je cukor v hrnci uz nacisto rozpusteny, opatrne, pomaly a za staleho miesanie prilievame vajicka do cukrovej hmoty. Miesala som 15 minut. Pouzila som metlicku. Treba ozaj dobre a stale miesat, aby sa nam nespravila prazenica.

    Lemon Curd (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Lemon curd je hotovy, ak nezteka z lyzice. A ak mate nahodou cukrarensky teplomer, tak by to malo mat teplotu 71 stupnov celzia.

    Lemon Curd (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Po uvareni vypada takto.

    Lemon Curd (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Dame to do cisteho pohara a uzavrieme. Z tohto mnozstva mi vyslo do jedneho pohara, asi 350ml. V chladnicke vydrzi 1-2 tyzdne. Podla toho, ake cerstve boli vajicka, maslo. V niektorych receptoch sa uvadza, ze vydrzi este dlhsie.

  9. 9

    Lemon curd sa pouziva na plnenie tort, do kremov. Jeho kyselkava chut je velmi prijemna. Mozeme pridat aj do bieleho jogurtu, na toasty.... Alebo ako Anglicania, ku 'scones'. Receptov je vela. Ja som dnes vyskusala tento. Da sa pripravovat aj v mikrovlnke. To je este rychlejsie. Ale zatial som to neskusala. Niektori robia aj priamo na ohni, (bez au bain marie). Trosku som sa bala, ze by sa mi to pripalilo. Ale ak mate dobry hrniec s hrubym dnom, snad sa da aj tak.

Diskusia k receptu

sandratamer
Ultra-mega-super-parádne!!! Ďakujem!!! :-)) Idem dojesť ten curd z obchodu a vyskúšam tento podľa teba :-)) Inak v niektorých receptoch pridávali aj malú lyžicu nejakého škrobu. To bude zbytočné, že? Je to dosť tuhé?
zdezda
:-))))) určite to vyskúšam aj ja, supiš recept
janger
@sandratamer , je dost husty. Ked pohar otocim hore dnom, tak sa ani nepohne! :-) Skrob tam nesiel. Ani v jednom recepte som (doteraz) nevidela skrob. Takze neviem, co to moze byt. Ved vyskusaj. Len co som sa niekde docitala, ze v niektorych tych kupovanych su neni vajcia, ze to nejako umelo zahustuju.
honestka
Je ozaj vyborny aj v slahackovych poharoch.
= @sandratamer : skrob nie je potrebne pouzivat, pokial mas velmi cerstve vajicka, tieto krem dostatocne zahustia aj bez jeho pouzitia a hoci to male mnozstvo tam nie je velmi citelne, mas ho uplne bez dodatkov. Tiez sa osvedci slahat elektrickym slahacom.
janger
@honestka , mala som elektricky slahac uz nachystany, ale nebol treba. Islo to velmi dobre aj takto. Elektricky sa mi horsie drzi tak vysoko nad hrncom. @egreska , nabuduce vyskusam aj s pomarancom, aj ten moze byt vyborny. Mam doma aj limetkovy, ale kupovany. A vdaka za reakcie. Ak niekto budete skusat, dajte vediet, ako sa podarilo!
jerica
@janger to sa určite dá , aj oblíž prst , to je tiež pre mňa , ukladám ,KK , nie len ukladám , ale aj čo najskôr vyskúšam , aj od @egreska , pre mňa samé novoty a je to tak jednoduché , mňam :-))
sandratamer
Ja len pre info, toto bolo na etikete toho môjho kupovaného, aby ste vedeli, že doma uvarený lemon curd od @Janger je stopro lepší :-)))
Lemon Curd zloženie: cukor, pasterizované vajcia 18%, koncentrovaná citrónová šťava 8%, konzervačné činidlo (oxid siričitý), voda, maslo 7%, regulátor kyslosti E331, pektín, citrónový olej.
glosterka
@Janger , mňamkavá mňamka... Rada by som tento recept vyskúšala. Chcem sa Ťa však opýtať, citróny pred nastrúhaním v niečom umývaš? Keď v obchodoch vidím, že citrusy sú chemicky ošetrované... toto ma odrádza na používaní citrónovej kôry... a bez nej sa zase tento recept spraviť nedá... Máš nejakú fintu na tú chémiu? Ja som alergička, tak sa nečuduj...
lucylee
janger, súhlasím so Sandrou, mega super parádny receptík!
ejta
@glosterka , skus pridat citronovu koru z bio obchodu, ja davam do kolacov taku, mozno aj tu by to nevadilo...
janger
@glosterka , zial, fintu nemam. Ja ich len dobre a dlho umyvam a poutieram dosucha. Ale ta chemia sa z toho uplne nedostane. V tvojom (vlastne pre kazdeho by to bolo lepsie) pripade by som radsej kupila chemicky neosetrovane citrony v tom bio obchode, tak ako radi aj @ejta. Niektore velke supermarkety (teda aspon tu) maju aj oddelenie s bio potravinami. Chemia nie je pre nikoho dobra, to viem. Tu citronovu koru ale casto nepouzivam a len v malom mnozstve. Vies este, co mi napada. Niektore znacky maju, (aj dr.Oetker to ma) hotovu struhanu citronovu koru, v takych malych nadobkach je to. Myslim, ze to je robene z cistych citronov. Je v tom ale asi zase ina chemia, konzervacne latky...Ale skus pozriet na to. Pripadne im mozes poslat mail, ze co je v tom. Drzim ti palce!
evanaaa
Mám citr. kôru z Rakúska, dala by sa použiť, až na ten cukor, či by sa nedal nahradiť aj sladidlom. Ináč, je to vlastne citrónový krém, či plnka, nie ako som si sprvu myslela, že džem, lebo aj taký predávajú. A dá sa tiež robiť ako aj iné ovocné džemy. Rada by som tento koláč vyskúšala, ak by sa so sladidlom dal pripraviť.
janger
@evanaa , skus to spravit s umelym sladidlom vo forme prasku (podobnemu krystalovemu cukru), ktore je vhodne aj na pecenie alebo tepelnu upravu, napr. Canderel. Vypocitaj si to podla navodu, ze akym mnozstvom nahradis ten potrebny cukor. A skus to spravit. Pripadne len z polovicnej davky, ci sa to podari. Inac, toho normalneho cukru je v tom pohari dost, ale plny pohar nepouzijes naraz, ked to aj do niecoho das, tak len cast. Takze sa ten cukor rozdeli na viacero porcii. A ked uz si zajes nieco sladke, tak obmedzis tie uhlohydraty zase v inych jedlach.
pivonka
Toto je pre mňa novinka. Dostupné ingrediencie - isto vyskúšam. Už je v KK.
glosterka
@ejta a @janger , ďakujem vám za vaše zaujímavé a cenné rady. Vďaka za tip od Dr. Oetkera. Skúsim to kdesi vyňúriť... Škoda, že v ZM nemáme supermarket a bio obchod... aleee... môžem sa ešte kuknúť do DM drogérie, či tam nemajú niečo rakúske. Tam majú tiež bio potraviny a občas tam nakupujem. Pekný večer prajem všetkým maškrtníkom :-).
klaura
ano, práve tie dostupné ingrediencie ma dostali ... taká dobrotka a taká jednoduchá ...
babidka
tak toto urcite vyskusam , vyzera to uzasne jednoducho . Uz sa tesim :-)
janger
Som velmi rada, ze sa vam recept paci :-)
porzellanka
Ahoj Varechaci,
doteraz som sa nejako nevedela odhodlat zapojit sa do diskusie, iba som si citala Vase prispevky a obcas varila podla receptov - vdaka za vsetky. Ale dnes mi neda... prave sme sa vratili z dovolenky a citam si recepty... na dovolenke som prvy krat kupila Lemon Curd, velmi mi chutil a stale som spekulovala, ako sa to asi moze pripravovat. No a prve co najdem v poste po navrate je recept!!!!
Dakujem teda aj ja a urcite ho hned v pondeloh vyskusam.
janger
@porzellanka , vitaj! Len sa kludne do diskusii zapajaj! A dufam, ze Lemon Curd sa ti podari a ze ti bude chutit. Potom mi daj vediet, ako si bola spokojna, budem rada.
mvrek
chcem sa opýtať, ako používate tento produkt, ako plnku je potrebné do toho primiešať aj palmarín? alebo sa konzumuje iba tak čisto ja som to v obchode ešte nevidela, alebo som to prehliadala.
dakujem
janger
@mvrek , lemon curd mozete pouzivat na vela sposobov. Len tak na cisto (niekto si tym natrie napriklad aj sladke pecivo, pozrite aj bod 9), alebo do torty, zakuskov ( cast naplnite s tym, dalsiu cast kremom, slahackou a pod.). Alebo primiesat do masloveho kremu, tvarohovej plnky...). Dufam, ze som aspon trosku poradila.
wevewe
varit lemon curd sa mi veru nechcelo :-( ....ale vcera som bola v marks and spencer :-D
sandratamer
Si tu tak premýšľam, keby som to pridala do bábovkového cesta, budem mať citrónovú bábovku, hm? Do perníka pridávam marhuľový lekvár... Čo ty na to?
janger
@sandra , veru som tu! Ked som neni v robote, tak som tu, je to ako droga! Rozmyslam nad tou babovkou...Neviem, aky mas recept, mozno by to bolo celkom fajn, ale asi by som skusila tu ""mokru"" zlozku (to je vyraz, co?) ciastocne nahradit tym curdom. Ze by si tym trebars cast oleja nahradila. Chapes? Daj potom vediet. Som zvedava.
marianna76
No, moji chlapci by si takýto krém asi aj na palacinky natierali, už som si ho uložila, a tiež neskôr spravím. Syn v škole robili len šťavu s cukrom a lepili si tým keksíky... toto sa mu bude určite viac páčiť. Ďakujem.
lucylee
@janger len tak pre srandu, v Tescu ho majú za 0.03 eur, pozerala som aj dátum spotreby a je ok, tak som ho kúpila, uvidím ako bude chutiť, potom aspoň porovnám chuť s týmto tvojím :)
janger
@lucylee , tak to sa teda neoplati doma robit :-)))! Som prekvapena tou cenou. Tu je to pomerne drahe...
domci4
môžem to dať zavariť? alebo ako to mam skladovať?
janger
@domci4 , to sa nezavara, teda este som nepocula, ze by sa to este potom zavaralo...Bud to pouzijes hned alebo si to das do uplne cisteho pohara, uzavries a v chladnicke ti to vydrzi tyzden. Niektori hovoria, ze aj dlhsie. Samozrejme musis mat uplne cerstve vajicka. A da sa aj zmrazit. Ja som este nezmrazovala, ale zevraj sa to da bez problemu....
maminka1
vyzera to super, uz si to aj ukladam...konecne si pripravim vlastny, dlho som hladala a ten sa mi fakt pozdava ;-)
betul
raz mi moja priateľka ponúkla pomarančový lekvár,niečo vynikajúce,priniesla si ho z Ameriky,no aj tento si ukladám do MKK a vyskúšam...
ethanel
Ja do robim dost casto, domaci je domaci je vyborny aj na lesne ovocie ... pridam sem neskor jeden recept ... velmi jednoduchy a kazdy milovnik lesneho ovocia si ho urcite zamiluje...
pivonka
Milá @Janqer , pred týmto receptom som mala rešpekt, ale práve som ho urobila. Dlho som ho šľahala elektickým ponorným šľahašom, kým mi krásne nezhustol - žiadna praženica :-))) Som veľmi rada, lebo je to fakt dobrotka. Chcem sa ale poradiť: Primiešala som aj pomarančovú šťavu a je trošku sladký. Keby som chcela robiť čiste pomarančový, alebo grepfruitový, ako docieliť, aby nebol presladený? Dať menej cukru? To by mi nemusel zhustnúť - či?
janger
Dakujem za zaujem :-). @ethanel , len pridaj aj ten tvoj na lesne ovocie, tesim sa. @pivonka mila, som rada, ze chuti. S pomarancovym nemam, zial, skusenost. Ale myslim, ze cukru mozes dat kludne menej, snad pridat extra zltok, pripadne cele vajicko...A viem, ze niekto dava aj trosku maizeny. Ak budes robit, daj vediet :-). Ahojcek!
adkas
tak toto je naozaj dobrotka. Kym som neprisla do Anglicka, tak som nemala ani paru o tom, ze nejaky Lemon curd existuje:) Nasla som si jeden recept , vyskusala som ho a bol super, tak som ho uverejnila este davnejsie na MMB. Odvtedy ho vyskusalo viacero dievceniec a kazdy bol spokojny.  www.mimibazar.sk/recept.php?id=23263...
Z obchodu nemam rada, takze si ho robim radsej sama. Je to fakt dobrota. Je skvely len tak samotny na placinky, do roznych plniek a pre mna je uplne najlepsi je samotny pripadne v spojeni s jemnym mascarpone:) Pozerala som , ze moj recept je trosinku odlisny, ale vobec na tom nezalezi, ide o to, ze vysledny efekt je bozskyyyyyyyyy. A ze vraj ako dlho vydrzi? Dievcence, tak nemajte obavy, ak ho vyskusate, urcite dlho nevydrzi a nie preto, ze by sa pokazil, ale je tak skvely, ze ho ihned spapkate:))))
sylviaxxl
Práve uvarený,v pohári zatvorený,pod perinou schovaný;)Možno mi dlhšie vydrží;)A je vynikajúci!!!!
janger
@adkas , aj ten recept, podla ktoreho robis ty, je iste vyborny. @sylviaxxl , som rada, ze chuti. Ale pod perinkou ho neskladuj ;-))), radsej v chladnicke, aby sa nepokazil.
murinova
ja som ho dnes robila a je veľmi dobry a husty, mňa veľmi zaujima ta citronova poleva lebo je ina ako na perničky, je krasne leskla a bielunka, poradite prosim je použita na velkonočných volských očkach od tej kočky s nemecka čo ma perfektne recepty
janger
@murinova , som rada, ze si s receptom spokojna:-. Co sa tyka tej polevy, tak som nevedela, co si presne myslela.... Ale uz som ten recept nasla. Je to ozaj krasna poleva. Najlepsie, ak by ti poradila autorka receptu. Ale asi to surne uz potrebujes...Tu na Vareche je viacej podrobnych postupov na citronovu polevu, tak mrkni na to. Mne sa napriklad velmi paci tato od @evusik :
 varecha.pravda.sk/recepty/vianocny-veniec-fotorecept/2266...

Alebo od @nikola166 :
 varecha.pravda.sk/recepty/pepermintove-rezy-fotorecept/24...

Alebo od redakcie:
 varecha.pravda.sk/videorecepty/liaty-pernik/3361-recept.h...


Dufam, ze si nieco vyberies.
aleana
ja som tento kremik robila dnes uz druhykrat a je fantasticky!!! vdaka za super recept.
aleana
este chcem doplnit ze namiesto 200 g obycajneho cukru som dala 100 g xylitolu a uplne stacilo. takze aj diabetici si mozu vychutnat tuto dobrotku :-)
slavka2012
@aleana , dakujem za pripomenutie toktostarsieho receptu, nevedela som o nom. Ja som nedavno urobila lemon curd podla receptu @palokukchi a tiez bol vyborny, chcela som nim naplnit kolacik, ale napokon sa zjedol len tak sam. je to naozaj vyborna pochutka;
slavka2012
@janger , vdaka za skvely recept, nabuduce ho urobim podla teba. Ospravedlnujem sa za preklepy, pisem z mobilu.
janger
@aleana , dakujem za znovuobjavenie a pochvalu:-) mojho receptu. Taka nahoda, lebo ja som prave kupila citrony, chystam sa robit lemon curd. Som rada, ze si spokojna. A dobra rada o tom umelom sladidle. Fajn, ze si to napisala. @mesiar50 , nemas za co, ja dakujem tebe za pochvalu :-). @slavka2012 , aj ja sa niekedy tak potesim, ked sa objavi uz starsi recept, o ktorom som nevedela. Dufam, ze budes spokojna, ked ho spravis. Potom napis. A mne tvoje preklepy vobec nevadia :-). Ved to sa stava kazdemu...
iwanelka
Pekný deň prajem, chcela by som sa spýtať či ho môžem spojiť len s čistým maslom, a tak si vytvoriť krémikk na tortu, chcela by som pripraviť sestre ako prekvapenie tortu s viacerými plnkami založenú asi na kontraste čokolády a višňového krému a ešte som rozmýšlala nad citrónovým alebo pomarančovým a tento recept sa mi zapáčil len sa bojím aby sa mi nesekol keď ho vymiešam s čistým maslom
janger
@iwanelka , nechapen presne, co myslis...Aj ja som pouzila len ciste maslo. Ked si postupne precitas vsetky tie body, ako som to popisala, tak by to malo byt v poriadku. Alebo mas na mysli, ze by si to chcela robit s inych surovin? Rada by som ti poradila, len mi to este trosku objasni:-). Ked citas recept bod po bode, tak ktoreho bodu sa obavas?
havino
ja som ho tu neobjavila a kamoška si ho tak pochvaluje, dcera jej kúpila v Anglicku. A tá rada, že dá sa aj so xylitolom, super. V týždni ho robím, dám vedieť.
@janger , myslím si, že @iwanelka sa pýta na to, že ked už hotový lemon curd ešte zmieša s maslom, chce ho použiť do plnky, či sa jej to nezrazi.
janger
@havino , takze ty si to zrejme lepsie pochopila :-). @iwanelka , ak je to tak, co pise @havino , myslim, ze sa to kludne da...Ja som to zatial s cistym maslom nemiesala. Ale preco nie....Len si musis dat zalezat na tom, aby to malo oboje priblizne rovnaku teplotu, takze aj maslo, aj lemon curd. Alebo mohla by si to spravit aj tak, ze do curdu by si pocas pripravy primiesala pripadne viac masla a potom to uz po uvareni nemusis miesat s maslom, lebo to uz je samo o sebe dost maslove a pouzijes len to. Alebo dalsia moznost je, ze jednu vrstvu torty natries curdom a dalsiu vrstvu natrie kremom. Ak chces, pozri este aj na moj novy recept Lemon curd, ta priprava sa mi zda este jednoduchsia.
ivka29
Uz je v chladnicke a je vyyyyborny :) dakujem, zajtra nieco z neho napeciem
janger
@ivka29 , tesi ma, ze sa podaril a ze ti chuti. Dakujem, ze si dala vediet :-). A do coho ho pouzijes? Ak sa ti bude chciet, tak napis, budem rada. Mam tu este jeden recept na lemon curd. Ten je trosku menej maslovy a kyselkavejsi. Mne aj ten moc chuti...
francuzska1
janger, ten tvoj lemon curd je bozskyyyyyyyy!!! ani sa nebojim, ze sa pokazi, ked moze byt v chladnicke iba tyzden, lebo to tam urcite tolko nevydrzi;-)))) tak jednoduchy nenarocny recept a tak mnamkovy! dikes!!!
janger
@francuzska1 , no to mam radost, ze si taka spokojna :-). Dakujem za potesujucu spravu. @safran , aj tebe dakujem :-). Ja niekedy tiez len tak nahodou objavim stary recept. Som rada, ked niekto nieco starsie sem-tam pripomenie :-).
marcelle
Janka, konečne som včera urobila tento lemon curd. Ďakujem pekne za recept, je naozaj vynikajúci. Budeme si dávať do jogurtu.
Posielam pozdrav do NL.
janger
@marcelle , Marcelka, dakujem ti za milu spravu, mam radost :-). Posielam vela pozdravov na Slovensko :-).
hupka22
Práve som ho dovarila a je veľmi chutný. Vďaka za chutný recept. Určite ho použijem ako bonus pri pečení, alebo len tak na chlebík s maslom.
janger
@hupka22 , som rada, ze sa ti recept paci, ze si spokojna s vysledkom. Dakujem za tvoju spravu :-).
hupka22
Čoho som sa bála, že nebude chutiť môjmu manželovi. A čuduj sa svete, jemu chutí viac, ako mne. Ešte raz ďakujem za recept.
A nemohla by sa namiesto citróna použiť napríklad limetka? Alebo mandarinka, či pomaranč? Zaujímala by ma chuť takéhoto krému. Osobne mám veľmi rada chuť limetky, aj zmrzlinu si dávam v lete najčastejšie citrónovú, alebo limetkovú.
janger
@hupka22 , tesi ma, ze chuti aj manzelovi :-). Myslim, ze limetka sa kludne moze pouzit. Uz som mala aj limetkovy. Ten bol sice kupovany, ale to znamena, ze sa da. A tak isto aj ostatne ovocne stavy, preco nie... Myslim, ze tu tak ani nejde o pektin, ale zahustia to tie vajicka. A maslo to este zjemni. Pri menej kyslom ovoci, napriklad pri tych mandarinkach, by som dala menej cukru...Ved niekedy vyskusaj. Pripadne len z polovicnej davky :-).
kocka111
Janger, prosím ta, dávajú sa celé vajcia, nielen žĺtka?
janger
@kocka111 (3.3.2023 18:46), ano, ja som dala cele vajicka.

Niekto pridava okrem celych vajec aj zltko, ale to uz je asi pomer surovin trosku iny.
Ak budes robit, tak nech sa podari :-).