Foto: janger
Upiekla som mužovi k narodeninám.... Výborná, kyselkavá torta.
na 175 °C
Suroviny
Korpus: | |
175 g |
|
165 g jemný |
|
6 ks |
|
štipka |
|
Citrónový sirup: | |
80 g jemný |
|
1,5-2 ks |
|
90 ml |
|
Lemon curd: | |
2 ks |
|
115 g |
|
2 ks |
|
200 g jemný |
|
Plnka: | |
400 g |
|
250 ml |
|
2 PL |
|
Na ozdobu: | |
3 PL |
|
Postup
-
1
Uvarime lemon curd podla receptu, ktory mam tu, na Vareche. Tam si mozete pozriet presny postup: Lemon curd
Nechame vychladnut. -
2
Pripravime 26cm tortovu formu. Na dno dame papier na pecenie. Boky formy nepotieram. Ale kto je ako zvyknuty. Dame vyhriat ruru, na 175stupnov, klasicky vyhrev.
- 3
Na korpus dobre vyslahame cele vajcia (ktore maju izbovu teplotu) s cukrom. Ak ste ich vopred zabudli vybrat z chladnicky, tak mozete dat cele vajcia na chvilu do hrnceka s teplou vodou. Lepsie sa vyslahaju, ako studene.
- 4
Muku zmiesame so stipkou soli, preosejeme. Opatrne primiesame postupne vareskou do vajec. Nalejeme do formy. Dame do rury, nieco pod stred a pecieme asi 45 minut. Skontrolujeme palickou, ihlicou, ci je cesto upecene a vyberieme. Nechame trosku vychladnut.
- 5
Vyberieme z formy a dame hore nohami na rost uplne vychladnut.
- 6
Uvarime sirup. Najskor z citronu postruhame korku, dlhsie sliziky, ktore budeme neskor potrebovat na ozdobu. Ja mam na to takyto struhacik, zesteur. Zakryjeme foliou, aby to neobschlo. Do kastrolika dame vodu s cukrom. Pridame stavu z citrona, 3 polievkove lyzice. Varime, kym to trochu nezhustne. Nechame vychladnut.
- 7
Vyslahame dobre vychladenu slahackovu smotanu s cukrom. Cim studensia, tym sa lepsie vyslaha. 1/3 lemon curdu zmiesame s ricottou. Primiesame to do slahacky.
- 8
Tortu prerezeme na 3 diely. Zo zostavajucich 2/3 lemon curdu odoberieme 1 pol. lyzicu, to budeme potrebovat az neskor.
- 9
Spodny diel torty pokvapkame sirupom. Potrieme kremom z ricotty. Na krem rozotrieme polovicu zostavajuceho lemon curdu.
- 10
Na to dame dalsi diel korpusu, pokvapkame dobre sirupom. Na to krem z ricotty, na to druhu polovicu lemon curdu.
- 11
Zakryjeme tretim korpusovym dielom. Celu tortu potrieme zostavajucim kremom. Boky ozdobime mandlovymi lupenmi, ktore mozeme vopred trosku opiect na suchej panvici.
- 12
Vrch torty ozdobime citronovou korkou. A trosku pokvapkame zbytkom lemon curdu (co sme si odlozili, tu jednu polievkovu lyzicu). Ja som si spravila maly kornutik, do toho lemon curd a tak som to trosku ozdobila.
- 13
Ak vyskusate, prajem dobru chut!
- 14
Posielam tulipanovy pozdrav. Prva tohtorocna kyticka tulipanov, dostala som ju v obchode...
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 3
Dakujem @dosa , za mily koment. Tulipany bezne nedostavame v obchode ani tu, no bola som milo prekvapena, ked predavacka pri zaplateni inych kvetov darovala kyticku tulipanov :-).
Dakujem, mila @haji , blahozelanie odovzdam :-).
Dakujem aj tebe, @denyany , za komentik. Tiez mam kvety rada, vsetky. U nas velmi zima nie je, skoda, ja mam zimu dost rada. Ked je pekna, taka, ze trochu mrzne, je sucho, svieti slnko, takze taky ideal :-). Ale to je malokedy...
Ano, ozaj taka osviezujuca:-). Povacsine peciem (aj ked nie casto) chutovo sladsie veci, cokoladove, orechove atd. Ale boli sme ozaj prekvapeni, aka je to dobra torta. Iste nebola poslednykrat. Dakujem za koment, @martamm.
Jarmilka, @jerica , ahoj, dakujem. Som rada, ze si sa tu zjavila :-). Pozdravujem.
@cesminaz , ved niekedy sprav, uvidis, ze bude chutit. Dakujem za komentik :-).
Dakujem, @terinka.
@conscientia , vcera som myslela na teba, ze ktovie ako sa mas, ci to vsetko uz mas za sebou... Dufam, ze si to dobre prekonala a ze rychlo bude zase vsetko v poriadku. Da sa bolest vydrzat? Tak sa drz! A dakujem za komentik :-).
Je to nanic, ak clovek je so vsetkym odkazany na inych :-(. Ale po urcitej dobe, ked sa to zlepsi, mozno ani robot, mixer nebudes potrebovat, ked budes mat silu titana ;-), takze ber to pozitivne, ze aj vyhoda je v tom nejaka :-))).
A krasne tulipany si dostala, super :-).
No to je napad, @jamarlen , s tym makom:-). Veru, asi to niekedy skusim...Fantazia je uzitocna ;-). Normalne to citim, tu chut.
Dakujem za koment.