Kúpte už teraz:
Ako zmraziť rybu tak, aby bola na Vianoce ako čerstvá

Jarmila Horváthová, dnes 06:00     4 minúty čítania

Ak si kúpite kapra či inú rybu určenú na štedrovečerný stôl už teraz, vyhnete sa vystávaniu v radoch pred rybárskymi kaďami na poslednú chvíľu. V mrazničke vydrží bez ujmy, stačí dodržať pár pravidiel.



Foto: Shutterstock

Ponuka rýb v špecializovaných predajniach ale aj v supermarketoch sa veľmi zlepšila, ale veľa ľudí si na Vianoce chce dopriať kapra, ktorého pred nimi vylovili z kade. Nákup rýb je však pár dní pred sviatkami často spojený s vystávaním v radoch a so stresom, nehovoriac o tom, že nie každý chce doma niekoľko dní opatrovať živú rybu vo vani :)

Ako postupovať

Tomu všetkému sa dá predísť, čerstvú rybu si môžeme kúpiť s predstihom a zamraziť. Predaj živých rýb v rybárstvach sa už začal, takže stačí si ju ísť kúpiť a na mieste dať odborne spracovať. Ak ju potom správne zamrazíme a rozmrazíme, bude na štedrovečernom stole ako čerstvá.

Správne zmraziť rybu znamená dodržať niekoľko zásad, ktoré platia nielen pre vianočného kapra, ale oplatí sa ich dodržať pri akejkoľvek rybe, ktorú chceme zmraziť.

Zásada číslo jedna znie, aj rybármi spracovanú rybu treba doma ešte dôkladne dočistiť, napríklad od zvyškov krvi a vysušiť papierovými obrúskami, čo možno najprecíznejšie.

Druhá dôležitá vec je, dať ju do mrazničky v stave, v akom ju budeme pripravovať. Ak plánujeme kapra, ale aj inú rybu piecť vcelku, tak ju samozrejme tak zmrazíme. Ale ak plánujeme robiť podkovičky alebo filety, tak je lepšie ju najskôr naporciovať.


Tretia zásada znie – dôkladne zabaliť, zatvoriť a odstrániť z vrecka vzduch. To je dôležité preto, aby sa zabránilo, tomu, že rybie mäso, ktoré je veľmi krehké, spáli mráz.



Foto: Shutterstock

Koľko vydrží v mrazničke

Ryby s vyšším obsahom tuku (kapor, ale aj losos, haring, tuniak) sa odporúča skladovať v mrazničke 3-6 mesiacov, chudé ryby ako je šťuka, zubáč, pstruh, treska môžeme mať v mrazničke dlhšie – 6-12 mesiacov.

Morské ryby vydržia v mrazničke bez zmeny kvality dlhšie ako sladkovodné. Odporúča sa na vrecko, v ktorom dávame ryby do mrazničky, napísať dátum zmrazenia.

Ryba, ktorá bola v mrazničke príliš dlho vyschne, má zvláštnu, akoby "slamovú" konzistenciu a odráža sa to potom aj na jej chuti. Takže aj keď sa u niektorých rýb píše, že ich možno mať v mrazničke do 12 mesiacov, najlepšie je skonzumovať ich do pol roka. Ryby, ktoré zostali v mrazničke z nejakých dôvodov dlhšie ako rok, treba určite vyhodiť.



ANKETA: Budete mať na Štedrý večer na stole rybu?

96,8%



3,2%







Diskusia k článku







 



TOPlist