Fedor Malík:
Krupičné slíže

Fedor Malík, 12. júna 2018     2 minúty čítania

Skúste vo svojom okolí urobiť anketu na tú „pravú" slovenskú cestovinu. V každom kraji, v každej rodine je to čosi iné a napriek tomu veľmi podobné.



Na stupni najvyššom, a to sa s vami stavím, budú hrať hymnu rezancom. Alebo slížom, ak chcete. Rezance na slano, rezance na sladko. Alebo len také varené a s maslom.

Milujem také i onaké. Magnetizujú ma však rezance krupicové. To je návrat do detstva. Spomienka na babku Rózku Mesíkovú, obývajúcu starý domček v modranskej Novej ulici. Úzky dvor, obrovská pergola s Izabelou, páchnuce komory a emailom natretá kuchyňa, v ktorej sa kuchtilo.

Kuchtilo sa tam však skromne. Navyše stará mama nebola zdatná kuchárka. No slíže, najmä tie krupicové, tie teda „uměla". Rezance boli široké a dlhé. Detská krupica bola akurátne osmažená a slíže sa podávali v hlbokých tanieroch posolené alebo „polekvárované".

Lekvár bol excelentný. Zásadne morušový alebo drienkový. Statná moruša trónila na zadnom dvorčeku a zaberala celú jeho plochu. Keď plody dozrievali, ich vôňa sa vznášala i ponad mestské hradby.

Drienkový lekvár, to už bolo „iné kafé". Ten bol z babkinho vinohradu z Folegruntov. Tam drienky rástli pri kamenici a keď dozreli do rubínovočervena, obrali sa a uvaril sa lekvár. Pikantný, kyslý, sladučký. Nuž a keď sa ním ozdobili rezance, nebolo „úniku".

My deti sme k tejto modranskej dobrote pochlipkávali čaj z materinej dúšky. Tá sa zbierala na rúne folegruntskej vinice. Rástol v nej Muškát Otonel. Bolo ho len pár súdkov, bolo to však víno s veľkým V. Veľa som z neho neokoštoval. Pár rokov po „víťaznom" februári vinicu skonfiškovali súdruhovia. Dnes sa vo Folegrunte už nedarí ani drienkam...



Diskusia k článku

zahra
Po prababke mam tento recept: na masle oprazenu krupicu zaliat vriacim cajom(osladenym, ocitronovanym), prikryte nechat dôjst.S ovocim a slahackou to bolo vyborne!
mimy
Tiež mi to pripomenulo detstvo, jedávali sme ich s čerešnovým kompótom, presne cítim tú chuť. Boli veľmi dobré. Úplne sa toto jedlo z nášho stola vytratilo, musím si ich spraviť.
jerica
Krásne spomienky, na tie krupicové slíže tiež mám spomienky, keď sme chodili do Modry k babke na prázdniny, babka nám ich hneď v prvý deň navarila, samozrejme nesmela chýbať na kyslo polievka s luskami, ako dobre, že máme túto našu varechu.sk potešilo :-), spomínam si aj na hríby na krupice, či s krupicou, to sme tiež mali ako bonus, hlavne keď boli dubáky.
evelynba
Aj pre mňa spomienka na detstvo, vééééľmi som ich ľúbila, ach jaj! Vedela ich vynikajúco urobiť aj moja stará mama aj mama. Ale u nás sa robili len na slano, s krupicou osmahnutou na dostatku dobrej bravčovej masti. Mne sa dva razy nepodarili, krupica sa mi "zdrcla", tak som už nemala odvahu na ďalšie pokusy. Ale dala by som si.... Možno ešte skúsim. Vďaka za pripomenutie.
alzbetka2
Aj moja mama robievala krupicove rezance, u starkej si ich akosi nepamätám. Ja ich do dnešného dňa robievam tiež, nakoľko ich mám veľmi rada. Len ja opekám hrubú krupicu namiesto detskej. S domácimi rezancami, no bašta.
annan
Pán Malík,vaše glosy sa tak dobre čítajú,slinky sa zbierajú,myslím, že ste majster nielen vína,ale aj slova.
regri
Jej to si pamatam aj ja starenka ich robili casto hlavne v piatok ked sa vtedy maso nejedlo bol by to hriech,alebo robila aj taku,ze krupicovu tasku to bol taky zemiakovy kolac tiez s krupicou k fazulovej polievke boze moj kde su tie casy nasho detstva dorazili sme k nej vybehani,vylietani hladni ako vlci ani sa kolac nekrajal kazdy dostal polku ,,nohy,, dakujem za spomienku aj nasej starenke...,
mamamaria1
Áno. Spomienka na detstvo a babičku, najlepšiu na svete.....
A teraz tá krupica:
Cca 0,5 dl oleja, masla, alebo masti rozohrejeme na veľkej ťažkej panvici s hrubým dnom (pre úspech asi najdôležitejšie!!!!) Pridáme 200g hrubej (nie detskej) krupice a opražíme o ružova. Keď je, tak ju zalejeme horúcou osolenou vodou, alebo mliekom. Na začiatok 2dl a podľa potreby ešte prilejeme tak 0,5dl až 1dl. Ide o to, aby krupica nebola jedna veľká hruda, ale pekne jemná a sypká, nie však suchá. Tu už treba využiť vlastnú intuíciu a spomienky z detstva. My sme ju mali najradšej s cukrom a čerešňovým kompótom






 



TOPlist