Krehké a nadýchané:
8 užitočných rád, ako pripraviť snehové pusinky ako zo žurnálu

Jarmila Horváthová, 7. decembra 2023     5 minút čítania

Aj keď je príprava snehového pečiva pomerne jednoduchá, číha v nej niekoľko nástrah. Na čo si dať pozor, aby ste s výsledkom boli spokojní?



Foto: Shutterstock

Snehové pusinky by mali byť krásne na pohľad a lahodné na jazyku. Že naposledy tým vašim tieto superlatívy chýbali? Prevedieme vás malou alchýmiou ich prípravy, aby ste tentoraz na vianočnom stole mali už len dokonalé kúsky. Na čo si teda pri ich príprave dať pozor?

1. Ani kúsoček neposlušného žĺtka

Základom pekných pusiniek je dobre vyšľahaný sneh z bielkov a cukru. Tomu však môže stáť v ceste niekoľko prekážok. Nech by ste sa snažili akokoľvek, sneh nikdy nebude pevný, ak sa dostal do bielkov čo i len kúsoček žĺtka.

Preto keď budete oddeľovať vajíčka na bielky a žĺtky, robte tak po jednom. Vajce rozklepnite nad pohárom, do pohára zlejte bielok, žĺtok si odložte a čistý bielok z pohára prelejte do misy. Takto postupne po jednom pooddeľujte všetky vajíčka, aby ste prípadným roztečeným žĺtkom neznehodnotili všetky bielky v mise.



Foto: Shutterstock

Bielky, ktoré používate na výrobu pusiniek, by mali mať izbovú teplotu, tak sa ľahšie vyšľahajú.

2. Dokonale odmastené kuchynské náradie

Pri šľahaní snehu je alfou a omegou čistota náradia, ktoré používate. Akákoľvek mastnota bráni vyšľahaniu bielkov, preto sa uistite, že misa aj metla kuchynského robota, či šľahača sú úplne čisté a suché.

Dôležitá je aj nádoba, v ktorej sneh šľaháte – najlepšia je sklenená, keramická alebo nerezová misa. Plast by sa nemal používať, pretože aj keď je misa dobre umytá, môže obsahovať stopy mastnoty, lebo tá sa z plastu odstraňuje horšie ako z iných povrchov.



Foto: Shutterstock

3. Dostatok cukru. A to je koľko?

Ak sa vám sneh podarí vyšľahať, ale nie je dosť pevný, nedrží tvar, znamená to, že je v ňom pravdepodobne málo cukru. Vysoký obsah cukru spojí bielky a zabezpečí ich stabilitu. Čím viac cukru pusinky obsahujú, tým sú kompaktnejšie.

Na pusinky by mal byť pomer cukru a bielkov 2:1, na snehový korpus na Pavlovovej tortu či minitortičky, stačí cukru o niečo menej.

4. Zastabilizujte ho kyslým

Aby vyšľahaný sneh s cukrom udržal svoj tvar a pusinky zostali vnútri mäkké, vo väčšine receptov nájdete ďalšie stabilizátory, ako je škrob, ocot alebo citrónová šťava, ktoré sa v malých množstvách pridávajú do vyšľahaného snehu s cukrom. Má to jednoduchý dôvod, kyselina spôsobuje, že bielok mierne napučí, štipka soli ho zase robí pružnejším.

5. Vlhkosť môže byť problém

Možno to považujete za malichernosť, ale bielkovo-cukrová hmota potrebuje sucho. Ak máte v kuchyni vlhko, či už z výparov z varenia, alebo preto, že ide vlhko z vonku, snehová zmes nie je taká pevná.

6. Kedy má sneh dosť

Ako zistíte že je sneh s cukrom dostatočne vyšľahaný? Cukor musí byť úplne rozpustený, ak si troška snehu naberiete medzi dva prsty, nesmiete cítiť žiadne kryštáliky. Sneh má byť lesklý a keď šľahaciu metličku zo snehu vytiahnete, musia sa robiť tzv. špičky.



Foto: Shutterstock

Ak chcete sneh ešte pevnejší a pusinky obzvlášť krémové, vyšľahajte bielky s cukrom za tepla. Existujú dva spôsoby – buď do bielkov prilievate horúci roztopený cukor a šľaháte ich, kým nedosiahnu izbovú teplotu alebo bielky, cukor a stabilizátor zahrievate v miske nad horúcim vodným kúpeľom a šľaháte, kým sa cukor nerozpustí.



Foto: Shutterstock

7. Tajomstvo chrumkavých pusiniek

Ak snehové pečivo nie je dostatočne chrumkavé, dôvodom je nesprávne pečenie, resp. sušenie, Ak chcete mať chrumkavé pusinky, predhrejte rúru na teplotu 100 °C a hneď po vložení pusiniek do rúry znížte teplotu na 70 °C. Sušia sa 1,5 až 2 hodiny v závislosti od ich veľkosti, pričom približne po hodine opäť znížte teplotu na 60 °C. Snehovú hmotu sušte na programe s ventilátorom.

8. Ako zistiť, že sú pusinky hotové

Správne upečené pusinky by sa mali odlepiť od papiera na pečenie bez toho, aby na ňom zostali zvyšky snehového cesta. Nechajte ich potom ešte vychladnúť vo vypnutej rúre s otvorenými dvierkami.

Pozrite si video, ako vyšľahať snehové cesto na pusinky:





ANKETA: Pečiete na Vianoce snehové pečivo?

76,3%



23,7%







Diskusia k článku







 



TOPlist