Foto: Pravda - Robert Hüttner
Fedor Malík
Bratia Trtolovci roky robievali u Lazara. Ten bol o čosi ľudskejší a každé ráno tovarichári dostali do práce i konvičku polievky. Raz krupicovú, inokedy chlebovú, v lete strukovú. Pozri recepty na tému Najlepšie jarné jedlá Špecialitou vinohradníkovej ženy bola jarná „kopačková“ polievka. Pripravovala ju na jar, do kopačky. Čosi podobné, podľa doktora Petra Ševčoviča, si kuchtila i bratislavská chudoba...
Tá konvička, konvička polievky pre dvoch, mala objem tri litre. Do osolenej vody sa dali variť hlúby kelu, kapusty a zopár zemiakov. Do hrnca sa potom nakrájala vňať vyrastenej starej cibule.
Keď bolo všetko do mäkka rozvarené, gazdiná pridala ešte tri – štyri staré rožky, za pol hrste hladkej múky rozšľahanej v mlieku, polievkovú lyžicu bravčovej masti, za lyžicu cukru, trochu korenia.
Všetko sa dobre rozmixovalo a prichutilo pažítkovou vňaťou. Tá v čase kopačky ešte nekvitla, bola mäkučká a voňavá. Trtolovcom ostatní tovarichári tak trochu závideli.
K dobrej polievke im gazda každé ráno pribalil i slané chrumkavé Mackove rožky. Trtolovci robili anjelsky poctivo a čertovsky dobre. Možno i preto Lazarove vinohrady patrili k tým najkrajším pod Malými Karpatmi...
Tí tovarichári mali mixér?