Fedor Malík:
Kopačková polievka

Fedor Malík, 2. mája 2012     2 minúty čítania

Život vinohradníckeho tovarichára v časoch neľútostného kapitalizmu bol neľahký.


Foto: Pravda - Robert Hüttner

Fedor Malík


Robota bola ťažká a bohatí vinohradníci boli navyše lakomí. Stravu, pozostávajúcu z bochníka chleba, slaniny a cibule, si robotníci nosili z domu. Od gazdovho vincúra dostali ráno len fľašu vodnára.

Bratia Trtolovci roky robievali u Lazara. Ten bol o čosi ľudskejší a každé ráno tovarichári dostali do práce i konvičku polievky. Raz krupicovú, inokedy chlebovú, v lete strukovú. Pozri recepty na tému Najlepšie jarné jedlá Špecialitou vinohradníkovej ženy bola jarná „kopačková“ polievka. Pripravovala ju na jar, do kopačky. Čosi podobné, podľa doktora Petra Ševčoviča, si kuchtila i bratislavská chudoba...

Tá konvička, konvička polievky pre dvoch, mala objem tri litre. Do osolenej vody sa dali variť hlúby kelu, kapusty a zopár zemiakov. Do hrnca sa potom nakrájala vňať vyrastenej starej cibule.

Keď bolo všetko do mäkka rozvarené, gazdiná pridala ešte tri – štyri staré rožky, za pol hrste hladkej múky rozšľahanej v mlieku, polievkovú lyžicu bravčovej masti, za lyžicu cukru, trochu korenia.

Všetko sa dobre rozmixovalo a prichutilo pažítkovou vňaťou. Tá v čase kopačky ešte nekvitla, bola mäkučká a voňavá. Trtolovcom ostatní tovarichári tak trochu závideli.

K dobrej polievke im gazda každé ráno pribalil i slané chrumkavé Mackove rožky. Trtolovci robili anjelsky poctivo a čertovsky dobre. Možno i preto Lazarove vinohrady patrili k tým najkrajším pod Malými Karpatmi...




Diskusia k článku

hubata
Tiež som chcela ten mixér a cukor reklamovať......






 



TOPlist