Foto: Shutterstock
Pomaly prichádza sezóna nových vlašských orechov. Sú nielen obľúbenou a chutnou ingredienciou pri pečení, ale vďaka svojim unikátnym vlastnostiam robia dobrú službu aj nášmu zdraviu. Či už si budete robiť zásoby na Vianoce alebo na chrumkanie pri telke, dôležité je správne ich uskladniť.
Aby vlašské orechy vydržali v dobrej kondícii čo najdlhšie, základom je ich správny zber. Orechy by sa mali zbierať počas slnečných, suchých dní. Ak by boli plody vlhké, mohli by začať plesnivieť.
Orechy zbierajte priebežne, aby neležali na zemi dlho a nekontaminovali sa nežiaducimi organizmami. Je vhodné pod stromom pokosiť trávu alebo rozprestrieť plachtu, na ktorú budú orechy padať.
Vlašské orechy sa hrdia titulom jednej z najdravších potravín a najväčším antioxidačným účinkom. Majú vysoký obsah nenasýtených mastných kyselín, obsahujú vlákninu, pôsobia proti ateroskleróze, znižujú krvný tlak aj cholesterol. Podporujú tiež funkciu mozgu.
V škrupine vydržia minimálne rok
Orechy môžete skladovať v škrupine alebo vylúpané. Ak sa rozhodnete ich nelúpať, orechy sa vám odmenia svojou čerstvosťou a chrumkavosťou po celý rok.Ak chcete skladovať orechy v škrupine, najskôr ich dajte poriadne vysušiť, Neumývajte ich, len ich jemne vyčistite pomocou suchej kefky. Nezabudnite na rukavice, inak vám orechy zafarbia ruky na hnedo.
Potom orechy rozložte v jednej vrstve na suché, slnečné miesto po dobu 4 - 6 týždňov, na noc ich preneste do vnútorných priestorov, aby nenavlhli. Na sušenie sa hodia veľké sitá, ale dobrú službu urobia aj plechy na pečenie či papierové krabice. Orechy však v tomto prípade z času na čas pootáčajte.
Ak je vonku nepriaznivé počasie, alebo nebývate v dome, orechy sa dajú sušiť aj vo vetranej miestnosti pri izbovej teplote do 25 °C. Využiť môžete aj sušičku, ale táto metóda ide do peňazí, pretože orechy by sa mali sušiť šesť hodín denne počas jedného mesiaca pri teplote do 25 °C.
Foto: Shutterstock
Vysušené vlašské orechy v škrupine uskladnite v drevenej debničke alebo jutovom vreci, ktoré zavesíte na suché, ale nie príliš chladné miesto. Debničku nepoložte na zem, kde by orechy mohli opäť navlhnúť a určite ich nedávajte ani do vzduchotesnej nádoby. Pri správnom skladovaní by vám mali vydržať minimálne rok.
Možno trochu nezvyčajnou metódou ako uchovať celé orechy aj so škrupinou je naložiť ich do soli zmiešanej s pilinami. Orechy navrstvite striedavo s pilinami a soľou do veľkých zaváraninových pohárov. Uchovávajte v chlade a tme.
Vylúpané do mrazničky alebo do pohárov
Foto: Shutterstock
Vylúpané orechy môžete sterilizovať, dať ich do mrazu alebo naložiť do medu. Podrobný návod na všetky spôsoby uskladnenia nájdete v našom článku:
Diskusia k článku