
Foto: Shutterstock
1. Pridajte troška cukru či medu
Štipľavosť môže vykompenzovať troška sladidla - buď štipka cukru alebo trošička medu. Táto metóda pomáha najmä v prípade, že guláš nie je štipľavý až príliš. Treba však postupovať opatrne, naozaj po troškách, lebo ak to s osladením preženiete, chuť gulášu to výrazne zmení.2. Uvarte v ňom zemiaky alebo mrkvu
Rada, ktorá platí pri presolení, platí aj pri príliš štipľavom guláši. Rozkrojte očistený surový zemiak na väčšie kusy, nechajte ho v guláši uvariť a potom ho vyberte. Alternatívou k zemiaku môže byť aj mrkva.3. Zrieďte ho
Zmierniť prílišnú pikantnosť pomôže aj ak do gulášu pridáte viac tekutiny – najlepšie mäsového vývaru, prípadne zeleninového, alebo ak nemáte poruke ani jedno (môže byť aj z bujónu), tak prilejte horúcu vodu. Určite pomôže aj to, ak doň prilejete červené víno. Ak by bol potom guláš príliš riedky, môžete ho zahustiť nastrúhaným zemiakom.4. Pridajte viac surovín
Ďalšou možnosťou je pridať do gulášu ešte nejaké suroviny – napríklad viac cibule, nadrobno nakrájanej papriky, prípadne paradajkový pretlak. Samozrejme treba dávať pozor na to, aby ste ich nepridali príliš a nezmenila sa výsledná chuť.5. Podávajte ho s prílohou
Ku gulášu sa zvykne servírovať chlieb a ak ho urobíme štipľavejší, je ešte dôležitejší. Alternatívou môžu byť knedle alebo varené pečené či zemiaky.Uvarte si kotlíkový guláš podľa najklikanejšieho receptu v histórii Varecha.sk:
Diskusia k článku