Karin Majtánová:
Chcem, aby všetkým doma chutilo, žiadne jedlo nevyhadzujeme

Jana Štrbková, 8. decembra 2022     13 minút čítania

Televízna moderátorka má na varenie talent a najradšej varí svojim blízkym na želanie.



Foto: Archív Karin Majtánovej

Karin Majtánová je vyštudovaná filologička v odbore slovenský jazyk a literatúra, známou sa stala už v roku 1993, keď vyhrala súťaž krásy Miss Slovenskej republiky a pôsobila ako modelka. Omnoho viac ju však poznáme ako pohotovú a príjemnú televíznu moderátorku obľúbenej relácie Dámsky klub. Je mamou dospelej dcéry Karin, ktorá je lekárkou, a dospievajúceho syna Samka. Pred dvomi rokmi sa vydala za svojho dlhoročného priateľa Petra. Najväčším pokladom pre Karin je jej rodina, ktorú nadovšetko miluje a vyvára pre ňu svoje špeciality.

Karin som spoznala pred rokmi, keď prežívala náročné obdobie, bojovala o zdravie svojej dcéry aj o svoje partnerské šťastie. Potom sme obe prešli dlhú cestu a počas rozhovoru pre mesačník Varecha som už sedela vedľa optimistickej a láskou naplnenej ženy, ktorá s radosťou varí nielen pre manžela, rodinu, ale dokonca aj pre svojich susedov. A s nadhľadom hovorí, že čo sa týka životného šťastia, pre ňu platí príslovie dočkaj času ako hus klasu.


Ešte nedávno ste boli päťčlenná domácnosť, k partnerovi, dospievajúcemu synovi a dospelej dcére pribudol jej priateľ. Varili ste pre všetkých?

Áno, varila som pre všetkých, mali sme doma vývarovňu. Vo veľkom, pätnásťlitrovom hrnci som pripravovala kapustnicu, plnenú papriku alebo sviečkovicu, aby nám zostalo aj na druhý deň. Dnes už dcéra Karinka s priateľom Jankom bývajú vo vlastnom byte, tak skúšajú svoje kulinárske umenie. Ale nedávno ma môj potenciálny zaťko prosil: „Kaja, prosím, mohla by si aj Karinku naučiť tak dobre variť, ako to vieš ty?“

Pripravujete vašim doma jedlo na želanie?

Áno, máme poradu, na ktorej sa dohodneme, čo navarím. Chcem, aby všetkým chutilo, pretože u nás doma dodržiavame zásadu, že jedlo nevyhadzujeme. Nedávno bol môj syn Samko na krátkom študijnom pobyte v Anglicku. Nevedel si veľmi zvyknúť na ich zvláštny jedálny lístok, ráno mávajú cornflakes, na obed sendvič a teplé jedlo až večer. Pár dní pred príchodom domov sa ma v telefóne vypytoval, či mu uvarím segedínsky guláš a hovädziu polievku. Samozrejme, po príchode ho doma čakali obľúbené jedlá.

„Chcem, aby všetkým chutilo, pretože u nás doma dodržiavame zásadu, že jedlo nevyhadzujeme.“

Aj vaše víkendy patria vareniu?

Počas víkendu varím väčšie jedlá, poviem úprimne, je to omnoho lacnejšie, ako keby sme mali jesť v reštaurácii. Niekedy sa síce koncom týždňa stáva, že večer po vysielaní Dámskeho klubu ešte moderujem, a tak niečo pod zub kúpim v televíznom bufete. Ale keď si to spočítam, tak za sumu, ktorú zaplatím, doma navarím omnoho viac jedla. Varenie ma veľmi baví, keď cez víkend čakáme návštevu, pustím sa do prípravy dvoch aj troch jedál súčasne. Na sporáku sa varí polievka, najčastejšie vývar, pretože ten majú všetci radi, aj v ďalších hrncoch to bubloce, medzitým čistím zeleninu a čakám, kým sa uvoľní horák. Popritom si ešte rozmyslím, že upečiem aj koláčik, no a tak som v kuchyni často od rána až do štvrtej popoludní. Je to pre mňa relax.





Diskusia k článku







 



TOPlist